Kalkulátor.cz | 8. 2. 2024

Češi a dluhy. Jak si vedeme, když přijde na půjčky a jejich splácení?

Už jste si někdy půjčili? Podle listopadového průzkumu České bankovní asociace a agentury Ipsos má s půjčkami zkušenost téměř 80 % z nás. Jenže ne vždy je to dobrý nápad. Každý desátý Čech si totiž půjčuje rizikově. Co to znamená a na co peníze nejčastěji využíváme?

Inflace nás nutí nad penězi více přemýšlet

Půjčkám na letní dovolenou snad definitivně odzvonilo – a že už tedy bylo načase. Nikdy by si na ni nepůjčilo 72 % dotázaných. Téměř polovina respondentů by pak půjčkou nepokrývala nákup sportovního vybavení, necelých 40 % ani běžnou spotřebu. Lidé si mnohem častěji půjčují na nákup čistě praktických věcí. Více než třetina dotazovaných si někdy půjčila na nákup auta nebo motorky, další položky už souvisejí s domácností. Kromě rekonstrukcí, na které si půjčilo necelých 30 % respondentů, jsou to především nákupy spotřební nebo bílé elektroniky, případně dalšího vybavení bytu. Pokud jde o celkovou hodnotu půjček, nejčastěji si Češi půjčují částky do dvaceti tisíc korun, nebo naopak nad půl milionu. Převažujícím důvodem je nedostatek hotovosti, zaznívala ale i neochota čekat a šetřit nebo neschopnost našetřit dostatek financí.

Asi nikoho nepřekvapí, že rostoucí inflace a obavy z budoucnosti přispěly k větší opatrnosti. Z tohoto důvodu letos žádnou půjčku neplánuje 15 %. Naopak 8 % Čechů půjčku přece jen zvažuje, čtvrtina z nich by ráda čerpala 100 až 200 tisíc korun. Nejčastěji to bude na rekonstrukce, půjčky na vybavení domácnosti možná trochu ztratí na popularitě.

Pozor: Co dělat, když máte problém splácet?

Potřebujete si půjčit?

Vždy si vše dobře rozmyslete a půjčujte si jen od ověřených institucí. Prověřené nabídky najdete v našem srovnávači.

Situace se zlepšuje, někteří však pořád jednají rizikově

Když se podíváme na uvedené výsledky, zdá se, že se obecně zlepšujeme a stáváme se více finančně gramotnými. Oproti předchozím rokům stoupl počet lidí, kteří se při čerpání půjček nechovají rizikově, a to hned na 42 %. Vidět to ostatně bylo třeba při nákupu vánočních dárků. Zatímco ještě v roce 2021 zvažoval čerpání půjčky, nebo ji minimálně považoval za dobrý nápad, každý desátý Čech, v loňském roce už to byla jen 3 % dotázaných. Mnohem víc už také přemýšlíme nad poskytovatelem půjčky. „Češi, kteří si ve sledovaném období půjčku vzali, k tomu v rostoucí míře využili banky, za posledních dvanáct měsíců se blížíme k téměř 60 %. To je samo o sobě dobrá zpráva především z pohledu relativně nízkého rizika, protože z hlediska klienta jde o velmi obezřetný postup. Viditelně také roste jistý optimismus, když stoupá procento lidí, kteří vyjadřují přesvědčení o tom, že své půjčky jsou schopni bez výkyvů splácet,“ říká Filip Hanzlík, hlavní právník a náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace. Jeho slova potvrzuje fakt, že tři čtvrtiny dotázaných Čechů považují výši své půjčky za bezpečnou.

Pořád tu ale máme 11 % dotázaných, kteří se výrazně problematicky zadlužují. To třeba znamená, že mají tři a více půjček, půjčují si na nákupy, na které nedokáží našetřit, nebo dokonce zvažují půjčku na splátku jiné půjčky. Poslední zmíněný „prohřešek“ uvedlo hned 14 % respondentů. Také si ne všichni dobře vybírají zmíněné poskytovatele, na což upozorňuje i Filip Hanzlík: „Dost velká skupina lidí si při sjednávání půjček s nebankovními společnostmi vůbec neověřuje, zda má taková společnost příslušnou licenci od České národní banky. Míra rizika v takových případech znatelně roste a dlužník se pak snadno může dostat do velmi nepříjemné situace.“

Poslali jste peníze na špatný účet: Jak postupovat?

Půjčujte si zodpovědně

Opatrnost je rozhodně na místě. V každém případě vždy nejprve zvažte, jestli půjčku skutečně potřebujete a peníze nevyužijete jen na zbytečnosti. Vše si dobře promyslete a neunáhlujte se. Zamyslete se nad tím, zda půjčku zvládnete splácet i při dočasné pracovní neschopnosti nebo nenadálé ztrátě zaměstnání. Dobře se seznamte s podmínkami a připravte si „krizový scénář“, tedy co budete dělat, když… Rozhodně se velkým obloukem vyhněte nabídkám, které víc než cokoli jiného připomínají lichvu, a vybírejte si jen spolehlivé poskytovatele. Desítky nabídek od prověřených institucí pak spolu s kompletními informacemi o možnostech čerpání najdete v našem srovnávači.