Kalkulátor.cz | 17. 1. 2024

Splátka úvěru klepe na dveře, ale v peněžence nezbývá dost peněz. Co teď?

Úvěry a jejich splátky jsou pro řadu domácností aktuálním tématem. Všichni samozřejmě víme, že závazky bychom měli svědomitě a včas splácet. Ale co když na některou ze splátek nezbývá v rodinném rozpočtu dostatek financí? Začněte tím, že kontaktujete poskytovatele půjčky.

Úvěry a jejich splátky jsou pro řadu domácností aktuálním tématem. Všichni samozřejmě víme, že závazky bychom měli svědomitě a včas splácet. Ale co když na některou ze splátek nezbývá v rodinném rozpočtu dostatek financí? Začněte tím, že kontaktujete poskytovatele půjčky.

Dlouhodobá pracovní neschopnost, ztráta zaměstnání nebo nástup do nové práce s nižším příjmem. To všechno může s rozpočtem pořádně zamávat. Zvlášť když byl trochu „našponovaný“ už dřív. Vůbec nemyslete na to, že byste chybějící částku pokryli další půjčkou. Taková řešení většinou vedou do dluhové pasti a jen znásobují původní problém. Dejte si pozor především na neseriózní nabídky, které spíš než půjčku připomínají pořádnou lichvu. Raději zachovejte chladnou hlavu, vše si dobře spočítejte a začněte vzniklou situaci řešit.

Refinancování hypotéky: Výhodné řešení pro všechny?

Banku kontaktujte co nejdřív

Opoždění jedné splátky sice neznamená okamžitou ztrátu střechy nad hlavou, k negativnímu záznamu v registru dlužníků už ale stačí. Takže když u vás finanční potíže nastanou a zjistíte, že si další splátku úvěru nemůžete dovolit, určitě nedělejte „mrtvého brouka“. Naopak je třeba, abyste problém začali rychle řešit s bankou nebo jiným poskytovatelem stávající půjčky. Pokud se ozvete sami ještě před termínem splatnosti, máte mnohem větší šanci na vstřícnější řešení.

V opačném případě by vás nejspíš čekala nejen menší ochota celou věc vyřešit k vaší spokojenosti, ale také další finanční zátěž. V reakci na opožděné platby banky postupně zasílají upomínky, které jsou samozřejmě zpoplatněné. Cena se liší v závislosti na podmínkách instituce a konkrétním produktu, počítejte ale s poplatkem v řádu stokorun za každou upomínku. Pokud se navíc jedná o splátky kontokorentu nebo kreditní karty, začínají vám hned naskakovat další úroky. Detailní informace o úrocích nebo poplatcích za upomínky najdete ve své smlouvě.

Když půjčku, tak výhodnou!

Než vůbec budete uvažovat o úvěru, srovnejte si u nás nabídky jednotlivých poskytovatelů, abyste zjistili, jaké podmínky vám mohou nabídnout.

Každý případ se řeší individuálně

Některé banky nabízejí automatické odložení plateb, u jiných lze o podobnou službu zažádat. Každá banka má ovšem podmínky nastavené trochu jinak a nejčastěji se vše řeší individuálně, v závislosti na finanční situaci konkrétního klienta. Když je problém jen dočasný, většinou pomůže zmíněný odklad splátek. Konkrétní podmínky a také postup, jak o odložení splátek zažádat, zase najdete ve své smlouvě nebo v obchodních podmínkách banky.

Dalším řešením je dočasná nebo i dlouhodobá úprava splátkového kalendáře. Banka tady může prodloužit dobu splatnosti úvěru a snížit měsíční splátku na částku, která pro vás bude únosná. Pokud máte několik úvěrů, určitě stojí za zvážení i jejich sloučení, tedy takzvaná konsolidace, abyste měli splátky pod kontrolou a dokázali si lépe poradit s jejich výší. Konsolidace navíc v mnoha případech sníží úroky, a zajistí tak vyšší úsporu. Vždy ale platí, že je to především o komunikaci. Hodně potom záleží i na vaší úvěrové historii, ochotě celou situaci řešit a splnění podmínek nastavených bankou.

Dávejte si pozor: Největší podvody, které vás na internetu mohou potkat

Někdy pomůže pojišťovna

Častou součástí hypotečních a dalších úvěrů na vysoké částky už bývá pojištění schopnosti splácet. Pokud ho máte uzavřené i vy, s uhrazením splátky vám může pomoct pojišťovna. Je ovšem třeba, aby vaše důvody splňovaly podmínky pojištění. Typicky sem patří například ztráta zaměstnání (ovšem pouze takzvaná nezaviněná nezaměstnanost, kdy zaměstnanec dostal výpověď z důvodu nadbytečnosti, ukončení činnosti zaměstnavatele apod.) nebo dlouhodobá pracovní neschopnost. Pojištění schopnosti splácet vám při vyřizování úvěru nabídne přímo banka, která vám peníze půjčuje.

Potřebujete si ověřit, jestli neplatíte zbytečně vysoké úroky a nebylo by pro vás lepší svou půjčku refinancovat, tedy převést k jiné bance? Ke srovnání půjček a úvěrů od ověřených institucí můžete využít naši kalkulačku, která vám během pár okamžiků představí stovky různých nabídek. Rychle tak najdete nejvýhodnější variantu.