Kalkulátor.cz | 5. 1. 2024

Peníze odešly na špatný účet. Co teď?

Zadání špatného čísla účtu nebo kódu banky je pro většinu z nás noční můrou. Někdy ovšem ani zdánlivě důkladná kontrola údajů nestačí a chybička se zkrátka vloudí. Při troše štěstí bude zadaný účet neplatný a částka se vám automaticky vrátí zpět. V opačném případě bude nejlepší obrátit se na banku, která příjemce vyzve k vrácení peněz.

Někdy peníze odejdou na nefunkční účet

Hned na úvod vás musíme trochu uklidnit. Pravděpodobnost, že se při chybném zadání čísla trefíte do jiného funkčního účtu není tak velká. Generování těchto čísel má své zákonitosti, například se uplatňuje pravidlo dělitelnosti. Pokud se tedy přepíšete v jednom čísle nebo se jen překliknete u kódu banky, je možné, že protiúčet nebude funkční. Peníze se vám pak během pár dní automaticky vrátí zpět.

Refinancování hypotéky: Může vám ušetřit tisíce korun

Co když protiúčet funguje?

I takové situace občas nastanou. Ani tady ale není nic ztraceno. Příjemce má ze zákona povinnost peníze vrátit, protože jinak by se dopustil bezdůvodného obohacování, u vyšších částek pak dokonce i trestného činu. Ale hezky popořádku. Nejdřív je třeba vědět, jak postupovat.

Někdy je čas na storno

Ve chvíli, kdy peníze odejdou z účtu, je už bohužel vy ani vaše banka zastavit nedokážete. Ne vždy ale peníze odcházejí okamžitě. Jestliže máte nastavený pozdější datum splatnosti, můžete platbu v mezičase zrušit.

Když peníze odejdou, kontaktujte banku

V praxi si odesílatel své chyby nejčastěji všimne až ve chvíli, kdy se po penězích začne shánět skutečný příjemce. Když taková situace nastane, vždy nejdřív zkontrolujte svůj účet, jestli se platba automaticky nevrátila (z důvodu neexistujícího protiúčtu), případně jestli vám ji poctivý příjemce neposlal zpět. Pokud se tak nestalo, podívejte se, komu jste platbu odeslali. Někdy se například můžete překliknout v šablonách. To pak zřejmě příjemce chybně odeslané platby znáte a můžete mu dát vědět s žádostí o vrácení částky. Jedná-li se o úplně cizí účet, kontaktujte svou banku. Banka se pak obrátí rovnou na příjemce nebo kontaktuje instituci, u které je jeho účet vedený, a společně vyzvou k vrácení peněz. Částka se pak většinou za pár dní objeví zpět na vašem účtu.

Příjemce nereaguje? Vyžádejte si jeho údaje

Od první výzvy uplynulo už více než 30 dní a peníze se pořád nevrátily? Takových případů sice není mnoho, přesto se to někdy stát může. Obraťte se tedy na banku a požádejte o identifikační údaje příjemce. Počítejte s tím, že banka bude chtít chybné odeslání platby prokázat. Připravte si například fakturu nebo komunikaci s tím, komu byla částka skutečně určena.

Jakmile budete mít k dispozici údaje o příjemci, můžete si je prověřit například v insolvenčním nebo jiném dostupném rejstříku a následně poslat předžalobní výzvu. Vzhledem k tomu, že se příjemce dopouští přestupku – nebo rovnou trestného činu –, za který mu hrozí pokuta, lze se obrátit i na Policii ČR.

Pokud ani jedna z výše uvedených možností nezabere, pak už skutečně nezbývá než začít celou věc řešit soudně. Přestože jste plně v právu, obrňte se trpělivostí. Soudní řízení není otázkou jednoho týdne a také vás čeká úhrada s ním spojených soudních poplatků. Ty jsou následně vymáhány na dlužníkovi spolu s částkou, o kterou se bezdůvodně obohatil.

Dejte si pozor: Největší podvody, které vás mohou potkat každý den

Potřebujete půjčku?

Vlk Kalkulátor vám ji najde přímo na tělo!

Co když chybně zadaná platba dorazí vám?

Splést se může každý – a třeba to příště bude váš účet, na který cizí platba dorazí. Vždy si nejprve zkontrolujte, jestli vám peníze opravdu nepatří. Pokud ne, můžete je rovnou vrátit zpět odesílateli. Banky ale většinou doporučují, abyste je před takovým krokem kontaktovali. Stává se to sice jen zřídka, přesto může jít o chybu v systému a vaše banka by o takovém problému měla vědět.

Závěrem nezbývá než doporučit, abyste kontrolu zadávaných údajů nikdy nepodceňovali. Ještě lepší variantou je pak využití QR kódů, šablon, hlasových asistentů a dalších způsobů platby, díky kterým budete mít větší jistotu, že jsou všechny údaje správně zadané. Dobrým řešením může být i nová platba na telefonní číslo, kde se vám po zadání telefonu rovnou zobrazí jméno protistrany. V naprosté většině případů se vám sice i chybně odeslaná platba bez problémů vrátí, na peníze si ovšem pár dní počkáte.

Zvažujete půjčku? Dejte si pozor na lichvu!