redakce Kalkulátor.cz | 22. 11. 2023

Refinancování hypotéky? Zvažte pečlivě všechny možnosti

Máte svou hypotéku, pravidelně splácíte, nikdo s vámi nemusí nic řešit. Pak se ale od souseda dozvíte, že on platí za stejný dům úplně jinou splátku. Co dělat? Vyplatí se jít do refinancování hypotéky? Je to téma, které zajímá hodně majitelů nemovitostí, a to z dobrého důvodu. Při dobře provedené refixaci můžete dosáhnout nižších úrokových sazeb, a díky tomu můžete ušetřit i několik tisíc korun. Nicméně, předtím než se rozhodnete pro refinancování, měli byste se zamyslet a zvážit několik důležitých faktorů.

Jako první zapomeňte na to, že refinancování vždycky znamená ušetření peněz. Trh s hypotékami je jak balancování na laně – úrokové sazby lítají nahoru i dolů. Proto je důležité sledovat aktuální trendy a zvážit, jestli a kdy je ten správný čas “skočit”. Protože pokud jsou zrovna úroky dvakrát vyšší než v době, kdy jste hypotéku podepsali, moc jejím refinancováním neušetříte. Pokud jste naopak museli podepisovat v době nejvyšších úrokových sazeb, pak by se vám mohlo vyplatit hypotéku “přepodepsat” i s případnou pokutou.

A zde vyvstává věčná otázka – zkoušet to jinde nebo nechat věci být? Někteří z nás jsou věrní své bance, což je v pořádku. Ale občas neškodí mrknout i na nabídky u jiných poskytovatelů. Může se totiž stát, že najdete výhodnější podmínky.

Starý vs nový scoring:

Česká národní banka zavedla nový systém hodnocení, který se okamžitě stal nejvyšším levelem ve hře – přísnější podmínky, kterým nemusí vyhovovat každý, mohou totiž lehce způsobit, že o refinancování hypotéky vůbec nebudete moct uvažovat. Spousta žadatelů, kteří dnes mají hypotéku, totiž nemusí novým bankovním hodnocení vůbec projít a je úplně jedno, že v pořádku splácí všechny své závazky. Těm pak nezbyde než zůstat u své banky a s ní se pokusit vyjednat lepší podmínky.

Refinancování nebo konsolidace?

A teď konsolidace – není to jen slovo, které si můžete splést s nějakým termínem z exaktní vědy. Konsolidace půjček znamená, že můžete spojit své různé úvěry do jednoho přehledného, což vám může přinést nejen klidnější spaní, ale i nižší splátky. A když si berete hypotéku a nebo když vám skončila fixace a budete se dívat po možnostech změnit banku, určitě byste měli zvážit i to, že půjčky spojíte do jedné.

Má to svá pravidla, nechte si poradit

Refinancování hypotéky není tak těžké, jak by se mohlo zdát. Jen si dejte na čas, pozorně sledujte, co se děje na trhu a zvažte, co je pro vás nejlepší. A zkuste se poradit s odborníkem, který vám pomůže rozhodnout se správně. Zkuste kouknout třeba sem.



NačítámNačítám