Redakce Kalkulator.cz | 13. 12. 2023

Platby na kontakt jsou tady

„Posílání peněz ještě nikdy nebylo jednodušší.“ Od listopadu 2023 lze posílat platby na telefonní číslo. Pojďme si novou službu, kterou svým klientům plánují nabízet všechny velké banky působící v Česku, stručně představit.

Podobnou situaci zažil snad každý z nás.

Potřebujete kolegyni, která objednala oběd pro celou kancelář, zaplatit svou část útraty, než na to zapomenete. Chcete přispět kamarádovi na společnou jízdu taxíkem, dokud si na ni ještě pamatujete. Nebo cítite morální povinnost věnovat příbuznému peněžní dar k narozeninám či svátku, ať ví, že jste si na něj vzpomněli.

Ale nemáte po ruce potřebnou hotovost. Nepamatujete si číslo jejich účtu. Poprosíte je tedy o vytvoření QR kódu, což jim ale zabere dost času. Vy se pak stejně ještě musíte přihlásit do internetového nebo mobilního bankovnictví – a klidně pět nebo i deset minut je nenávratně v tahu.

A právě tomu by měla funkce posílání plateb na telefonní číslo učinit přítrž.

Nově už stačí zadat mobilní číslo příjemce platby – a tomu se částka připíše na účet.

Česká národní banka totiž 30. října zpřístupnila ostatním bankám svůj registr pro tzv. platby na kontakt, který dokáže spárovat číslo bankovního účtu s tím telefonním.

Funkce je bezplatná a dostupná pro fyzické osoby, včetně těch podnikajících. Jednoduchost a rychlost nového typu plateb však také klade vyšší nároky na finanční gramotnost a promyšlené nakládání s financemi. S platbou pomocí telefonního čísla poběží peníze z účtu zase o trochu vyšším tempem.

Příjemce se musí registrovat, odesílatel nikoliv

K přijímání plateb na kontakt je potřeba se v internetovém bankovnictvím aktivně přihlásit o možnost využití nové služby a spárovat obě čísla, aby banka ověřila vaši totožnost a mohla odesílateli před potvrzením platby zobrazit vaše jméno. A on tak měl jistotu, komu své peníze posílá.

K převodu peněz na kontakt ale v registru být nemusíte. Odesílatel je limitován pouze maximální výši jedné platby, která činí 5.000 Kč.

Jeden bankovní účet, více telefonních čísel

Každé telefonní číslo lze spárovat pouze s jedním bankovním účtem. Zájemci o přijímání platby na kontakt, kteří mají více účtů, si pro využívání této služby musí vybrat pouze jeden z nich. Pokud tedy nemají i více mobilních čísel.

K jednomu bankovnímu číslu ale lze připojit více telefonních čísel. To se týká například partnerských dvojic, které mají společný účet, ale každý svůj mobil.

A co bude dál?

Podle informací serveru Peníze.cz některé banky plánují časem umožnit službu platby na kontakt i právnickým osobám. Údajně je ve hře také změna maximálního limitu zaslaných peněz. Ten by se výhledově mohl týkat pouze režimu okamžitých plateb – a jeho výše by byla stejná jako limity pro okamžité platby v rámci online bankovnictví.

Platby na telefonní číslo se tak již stávají běžnou součástí bankovního účtu, která uživatelům zjednodušuje život. Pokud na něm budete mít dostatek prostředků k úhradě platby. A kdyby ne? I na to vlk Kalkulátor myslí.

Proto pro vás se svou smečkou odborníků hledá & hlídá také nejvýhodnější nabídky bankovních i nebankovních půjček. Bez ohledu na to, zda si potřebuje půjčit na auto, na domácnost, na rekonstrukci nebo třeba na platbu na telefonní číslo. 🙂

NačítámNačítám