Jan Strmiska | 20. 8. 2020

Jaké jsou výhody a nevýhody tepelných čerpadel?

Nejlevnější plně automatické vytápění má přednosti i zadnosti. Která část těla je hezčí?

Plusy tepelných čerpadel

Je to v současnosti nejefektivnější automatizované vytápění. Oproti elektřině a plynu. Například firma E.ON říká, že „oproti konvenčním zdrojům tepla, jako je třeba zemní plyn nebo elektřina, tepelné čerpadlo ušetří více než polovinu nákladů na vytápění“. Na jejich stránkách najdete i příklad, za jakých okolností to počítají. Jiný výpočet od Nazeleno tvrdí, že zaplatíte dvě třetiny oproti vytápění elektřinou (kotel) a dvojnásobek se týká jen přímotopů. Tepelná čerpadla fungují na plně automatický režim. To je zásadní výhoda oproti spalování dřeva. Snížíte (ale neodstraníte!) svou závislost na odběru elektřiny ze sítě a na kolísání cen elektřiny v čase. Oproti plně elektrickému topení spotřebováváte jen asi čtvrtinu energie ze sítě. Takže s vámi nárůst ceny tolik nezamává. Případný blackout ale ano.

Plně automatizovaný provoz je obrovská výhoda. Ovšem nepočítejte s tím, že si svoji kotelnu a parametry celého systému spočítáte sami. Foto: Shutterstock

Na co si u tepelných čerpadel dát pozor

Tepelná čerpadla nejsou sama o sobě alternativní palivo. Do systému se potřebuje dodávat ještě energie/elektřina. Bez toho to vůbec nefunguje. Do tepelného čerpadla musíte nejdřív nějakou (elektrickou) energii přivést, abyste z něj pak často i několikanásobek získali. A to už je skvělé! Dělá to hluk. Zvlášť systémy se vzduchem. Výrobci se ho snaží minimalizovat, co to jde, ale prostě to tak je.

Na webu Nazeleno na příkladu počítají návratnost 6 let. Jenže u nízkoenergetických domů jim to vychází už na 15 let. Jde o to, že pořizovací náklady jsou vždy vysoké, ale u úsporného domu už zase tolik nepropálíte, takže paradoxně čím lépe odizolovaný dům, tím déle se vám to bude vracet. Na druhou stranu ale stejně potřebujete moderní rozvody, nízkoteplotní topení v podlaze atd., ať z toho vymačkáte co nejvíce. Je to prostě tak, že dáte více a dostanete více. Tepelné čerpadlo s podlahovým topením spotřebuje v průměru o 15 % méně elektřiny. Porovnání oproti plynu a elektřině je jasná finanční výhra. Pokud ale topíte uhlím, nic moc tepelným čerpadlem neušetříte. V tom případě si to lidé pořizují jen kvůli benefitu automatizovaného bezprašného provozu. Je fajn se zamyslet nad tím, jestli na stáří zvládnete ten kýbl ze sklepa tahat. Podobné je to s topením dřevem. Finančně přechodem na tepelné čerpadlo ze dřeva nic nevyděláte. Jestli chcete kotel jen z ekologických důvodů, zamyslete si i nad tím, odkud berete svou elektřinu. Tady bude ČR ještě nějaký čas uhelná velmoc a celkově je zatím trh s udržitelnou energií spíš marketing s manipulacemi ze všech stran. Viz náš článek zde. Je to vlastně dost velká věc. Docela velká a nevzhledná bedna, nemluvě o případném podzemním zakopaném systému zabírajícím i polovinu zahrady (pokud nechcete kopat do hloubky, musíte zabrat velkou plochu.

Tepelné čerpadlo je vlastně zesilovač energie. Foto Shutterstock

Je lepší, když je čerpadlu přizpůsobená i otopná soustava. Tepelný výkon je totiž u tepelných čerpadel nejlepší, když je nižší teplota výstupní vody (topného média). Myslete tedy na to, že je určitě výhodnější použít podlahové topení než radiátory. Můžete ale samozřejmě používat i kombinovaný systém. Vyplatí se to jen u hodně dobře odizolovaných a úsporných objektů. Tedy nových nebo kompletně zrekonstruovaných. Zvlášť u systému vzduch/něco potřebujete vždy ještě záložní přímotop (většinou elektrický) na přitápění. Můžete to ale řešit třeba i krbem. U domu, který má více pater a topíte na systím něco/vzduch, potřebujete dvě tepelná čerpadla nebo musíte použít systém multisplitu, který má dva vnitřní okruhy.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.