Michaela Kadlecová  | 25. 10. 2023

Autem na hory

Češi jsou velkými milovníky hor a radovánek na sněhu. Za lyžováním odjíždí mnozí z nás, naprosto běžně jezdíme i do zahraničí, většinou vlastním vozem. Na co byste neměli zapomenout, pokud se chystáte autem do hor?

Chcete výhodné povinné ručení?

Vyzkoušejte naši kalkulačku, kam stačí zadat registrační značku a my vám hned řekneme, kolik můžete ušetřit. Umíme i výhodné připojištění a rozšířené asistenční služby.

Povinné ručení a asistenční služby

Povinné ručení musí mít uzavřené každý majitel auta. Pokud se chystáte do hor, určitě se vám vyplatí vědět, že se můžete v nouzi spolehnout na pomoc díky asistenčním službám, které lze objednat i k povinnému ručení. Pokud v kalkulačce srovnáte ceny povinného ručení, pak získáte nabídku pojištění pro vaše auto od různých pojišťoven. Nabídka se liší nejenom cenou a limity povinného ručení, ale také rozsahem asistenčních služeb a připojištění. Asistenční služby využijete, pokud vám ve vozidle dojde benzín, vybije se baterie, zjistíte závadu, nebo pokud přeceníte své řidičské schopnosti a z místa nedokážete vyjet. Před odjezdem na hory si tedy zjistěte, na jaké asistenční služby máte nárok a v jakém limitu. Odtah vozidla je někdy limitován počtem kilometrů, nebo maximální částkou za odtah. Do mobilu si uložte číslo na asistenční služby vaší pojišťovny. Zde vám vždy sdělí, na jaké služby a v jakém rozsahu máte nárok. Pokud nebudou služby zdarma, mohou vám poskytnout potřebné spojení.

Přečtěte si: Havarijní pojištění, nebo připojištění k povinnému ručení?

Pneumatiky

Jezdit na letních pneumatikách v horách může jen ten největší hazardér. Zimní pneumatiky mají hrubší vzorek, jejich desén nesmí být méně než 4 milimetry. Pneumatiky, které jsou sjeté a mají menší hloubku desénu, mají delší brzdnou dráhu. Pneumatiky by měly být správně nehuštěné. Pokud by byly podhuštěné, opět se prodlužuje brzdná dráha a automobil se hůře ovládá. Pneumatiky by měly být pro zimní období nahuštěny o 0,2 baru více, než doporučuje výrobce.

Nepřehlédněte: Jak si vybrat asistenční službu? Odtahovka až před barák a hotel v ceně

Sněhové řetězy

Sněhové řetězy nejsou součástí povinné výbavy vozu, ale pokud se chystáte do hor, je jistě prozíravé si je vzít sebou a případně dopředu nacvičit jejich nasazování. To mnohé z nás totiž od jejich použití odrazuje. Na druhou stranu vám mohou v některých situacích zachránit od toho, abyste někde zablokovali komunikaci a čekali hodiny na záchranu. V některých oblastech je jejich používání dokonce povinné, tyto silnice jsou označeny modrou značkou s pneumatikou. Naopak tam, kde není na silnici sníh, nebo led, je jejich používání zakázané. Pokud nebudete mít sněhové řetězy tam, kde je to přikázané a zablokujete kvůli tomu silnici, můžete si v Rakousku vydělat pokutu několik tisíc EUR. Nejlevnější sněhové řetězy stojí několik set korun, mohou ale přijít i na několik tisíc. Ocelovým řetězům nedělá dobře posypová sůl, která je koroduje. Jako alternativu si lze pořídit textilní řetězy, které se navlékají na kolo podobně jako ponožka. Pořídit si lze také sněhové řetězy ve spreji, které ale fungují jen velmi omezeně a hlavně na ledu.

Další výbava

Parkování na horách není snadné a krytá garáž je spíše výjimkou. Proto si nezapomeňte košťátko na časté odmetávání sněhu po sněhové nadílce. Nezapomeňte škrabku, nemrznoucí směs do ostřikovačů a rozmrazovací spreje na okna a na zámky, protože velký mráz může ochromit i centrální zamykací systém. Určitě do auta přibalte také deku, vodu, vždy se ujistěte, že máte nabitý telefon.

Jak vozit v autě lyže?

Za lyže, které jsou v autě nesprávně uložené, můžete být pokutováni. Například v Rakousku můžete za lyže, které přepravujete uvnitř vozu, a nejsou upevněné, dostat pokutu až 500 EUR. Pozor, rakouská policie dbát i na to, zda nemáte takto volně ložené lyžařské boty. Pokud chcete lyže vozit uvnitř, je třeba je pomocí gumicuků upevnit, aby se nemohly volně pohybovat a nikoho nemohly poranit. Můžete buď sklopit jedno zadní sedadlo, nebo lyže umístit do prostoru uprostřed vozu, který je určený pro převoz dlouhých předmětů, pokud jím vůz disponuje. Lyže byste měli vozit v obalu, jen tak nehrozí, že se pořeže vnitřek vozidla od hran lyží, navíc tak zachytíte zbytky roztávajícího sněhu cestou ze sjezdovky. Lyže můžete dále upevnit na střechu, a to na „zahrádku“, která už dnes není příliš obvyklá, nebo do střešního boxu. Dbát byste měli i na zabezpečení lyžařské obuvi. I ta se může totiž v případě nárazu stát hrozivou zbraní s obrovskou silou.

Jak v horách jezdit?

Při cestě do horských středisek vás čeká mnoho stoupání a klesání. Jezděte na nižší převodový stupeň. Při sjezdech budete brzdit motorem a šetřit brzdy, aby se zbytečně nezahřívaly. Při cestě do kopce získáte větší výkon motoru a udržíte si tak rychlost. Při jízdě v serpentinách zůstávejte na své straně silnice. Pokud vás překvapí vánice, dbejte na dostatečnou vzdálenost deseti sekund od vozidla, které jede před vámi.

Tip: Chcete jet na hory, ale nechcete se starat o svůj vůz nebo ho třeba zrovna nemáte k dispozici? Vyzkoušejte službu HoppyGo, která vám umožní jet na dovolenou, aniž byste museli použít vlastní auto. Jak to funguje? Jednoduše, v aplikaci si vyberete vůz, který vám vyhovuje, najdete si jeho adresu a prostě si ho zarezervujete a v požadovaném termínu vyzvednete. Služba HoppyGo totiž umožňuje sdílení aut mezi lidmi, takže můžete použít auto někoho, kdo ho zrovna nepotřebuje. V aplikaci najdete o daném autě všechny potřebné informace včetně hodnocení i konečné ceny, takže víte přesně, co za kolik, a můžete na hory vyrazit i bez vlastního!
NačítámNačítám