Michaela Kadlecová  | 15. 6. 2021

Havarijní pojištění, nebo připojištění k povinnému ručení?

Zatímco povinné ručení musí mít uzavřené každý majitel, nebo provozovatel motorového vozidla, havarijní pojištění je volitelné. Na která rizika vám postačí povinné ručení a kryje i vaše škody?

Havarijní pojištění má uzavřeno zhruba třetina majitelů vozů. Nejde o malou částku a mnozí zastávají názor, že právě pro jejich vozidlo, zejména pokud je staršího data, je zbytečné. Pokud se pro havarijní pojištění nerozhodnete, můžete si určitá rizika ochránit díky připojištění k povinnému ručení. Která připojištění si můžete tedy k povinnému ručení ještě doobjednat?

Asistenční služby

Základní asistenční služby jsou většinou součástí veškerého povinného ručení, díky připojištění asistenčních služeb a rozšířeným asistenčním službám si můžete například objednat odtažení nepojízdného vozidla do servisu, který sami určíte, a to z důvodu havárie, řádění živlů, vandalismu, nebo částečného odcizení.

Pojištění skel

Připojistit si můžete čelní sklo, anebo všechna výhledová skla, včetně panoramatické střechy či zpětného zrcátka.

Řádění živlů

V rámci povinného ručení si můžete také připojistit živly, pokud na vaše auto spadne strom, potlučou ho kroupy, vyplaví srážky, strhne povodeň, sesune se s ním půda, udeří do něj blesk, nebo ho poškodí vichřice.





Chcete povinné ručení na míru?

Připravte si pouze registrační značku vašeho vozidla a během chvíle si můžete prohlédnout nabídku povinného ručení právě pro vás. Pokud se vám bude zamlouvat, můžete si ho dokonce zcela sami sjednat. Je to úplně jednoduché.

Střet se zvěří

Střet se zvěří není vůbec tak neobvyklý, jak by se mohlo někomu zdát. Povinné ručení tuto srážku nemůže, i když za ni řidič nemohl. Právě pro tyto případy je vhodné připojištění střetu se zvěří.

Okus zvířetem

Někdy též nazývaný “kuna” je připojištění, které kryje škody způsobené zvířetem na stojícím vozidle. Nejčastěji právě kunám chutnají vnitřní izolace v motorovém prostoru, nebo různé hadičky či kabely.

Úraz řidiče a spolujezdců

K povinnému ručení si můžete sjednat také připojištění pro případ úrazu řidiče a spolujezdců. Týká se tělesného poškození, trvalých následků, smrti následkem úrazu a také na pobytu v nemocnici.

Náklady při nezaviněné nehodě

Pokud se stanete účastníky nehody, kterou jste nezavinili, pak za vás pojišťovna vyřídí vše potřebné s pojišťovnou viníka.

Totální škoda na vozidle

Pokud při nehodě, kvůli živlům, vandalům, nebo odcizení utrpíte tzv. totální škodu a vaše vozidlo tedy nemá smysl opravovat, nebo jste o něj přišli jinak, pak vám pojišťovna kryje škodu a to i u starších vozidel.

Připojištění zavazadel

Z povinného ručení může být uhrazena také škoda, kterou jste utrpěli tím, že jste přišli o svá zavazadla uložená v autě.

Připojištění k povinnému ručení může být tedy široké a do značné míry může suplovat havarijné pojištění. „Na Kalkulátor.cz s klientem veškeré možnosti připojištění rádi probereme a nabídneme mu to nejvhodnější právě pro něj. Pokud má zájem se ochránit prostřednictvím povinného ručení před nejrůznějšími dalšími riziky, stačí, aby v průběhu kalkulace, kterou si zadal na naší kalkulačce povinného ručení, klikl na možnost Sjednat po telefonu,“ uvádí Jesika Liptáková z Kalkulátor.cz.

NačítámNačítám