Michaela Kadlecová  | 6. 12. 2022

Ceníky elektřiny 2023 nebudou platit. Jaké budou ceny elektřiny 2024?

Dodavatelé elektřiny rozesílají svým novým zákazníkům ceníky, ze kterých nemusí být zákazníci moudří. Jsou na něm totiž uvedené dvoje ceny. Jedny vysoké a druhé zastropované. Které z nich platí? Lukáš Kaňok ředitel sekce Energo Kalkulator.cz vysvětlí, na co si dát pozor.

Dodavatelé elektřiny v současné době rozesílají ceníky na rok 2023, které uvádějí dvoje ceny. Jak se v nich mají zákazníci vyznat?

Od roku 2023 bude platit tzv. zastropování cen, kdy platí maximální cena elektřiny 6050 korun za megawatthodinu. Zákazníci si ale sjednávají smlouvy s dodavateli, kteří nejsou ve svém ceníku nijak omezováni a nasadí si cenu podle svého uvážení, vždy ale vyšší, než je cenový strop. V cenících elektřiny, které dodavatelé rozesílají, tak jsou uvedené ceny podle ceníku dodavatele a zároveň také zastropované maximální ceny, které budou tito zákazníci hradit ve skutečnosti. Pozor, jde ale pouze o rok 2023, lépe řečeno o dobu, kdy vládní strop bude platit.

Chcete ušetřit na elektřině?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny. Je to snadné, zdarma a zcela bez závazků.

Proč je důležité sledovat i ty „skutečné“ ceny dodavatelů, které jsou vyšší, než je cenový strop?

Zatím víme jistě, že zastropování bude platit jen v roce 2023. Jak to bude další rok nikdo neví. Pokud si tedy někdo sjedná produkt s dvouletou, nebo tříletou fixací a zastropování v roce 2024 už nebude platit, bude nucený hradit tyto vysoké ceny. Připomeňme, že odejít od dodavatele, u kterého máte fixaci, je možné pouze s pokutou, která je klidně ve výši několika tisíc korun.

Jaké je vaše doporučení pro zákazníky, kteří si sjednávají smlouvu s dodavatelem elektřiny právě nyní? Pokud platí zastropované maximální ceny, má jim být oficiální cena za kwh v ceníku jedno?

To v žádném případě ne! Jak jsem již připomínal, pokud si někdo sjedná současné vysoké ceny u produktu s fixací na více než jeden rok, hrozí, že v roce 2024 bude platit výrazně víc. Těžko dělat nějaké předpovědi, ale předpokládá se, že by ceny po roce měly klesnout a že v současné době je elektřina na svých maximech. Dokonce by mohlo dojít i k tomu, že stát bude nucen strop ukončit dříve a pak mohou mít zákazníci se smlouvou ještě o to větší problémy. Proto radíme právě nyní uzavřít smlouvu na dobu neurčitou, kterou lze vypovědět během tří měsíců. Pokud tedy příští rok stát oznámí, že už zastropování nebude platit, může tuto smlouvu včas vypovědět. Smlouvu na spotový tarif lze vypovědět dokonce do jednoho měsíce, navíc tak mohou zákazníci ušetřit. Dlouhé závazky právě nyní určitě nedoporučujeme. Situace se za poslední rok často měnila, proto je dobré si najít důvěryhodného partnera, jakým se snaží být právě Kalkulator.cz, nebo energetiku pozorně sledovat.

Před spotovými tarify dříve varoval například Energetický regulační úřad. Mají se jich zákazníci obávat i nyní?

I my jsme uváděli, že spotové tarify nejsou pro každého. Vzhledem k tomu, že odráží aktuální situaci na burze a ceny elektřiny se u nich mění dokonce každou hodinu, je třeba sledovat svou spotřebu a cenu. Tuto situaci ale zcela změnilo zastropování cen elektřiny, takže se zcela obrátila. Cena elektřiny u spotového produktu totiž skáče od maxim k minimu. Díky zastropování cen ale nebude nikdy cena vyšší než 6050 korun za megawatthodinu, na rozdíl od jiných produktů ale může pod tuto mez mnohokrát i klesnout, vše totiž záleží na trhu. V konečném součtu může zákazník naopak významně ušetřit.

Přečtěte si: Jak platit za plyn nejméně? Spotový ceník je teď nejvýhodnější

NačítámNačítám