Michaela Kadlecová  | 15. 11. 2022

Zdražení elektřiny ČEZ pro zákazníky na dobu neurčitou

Ceny elektřiny stále stoupají. Zdražení elektřiny oznámil také ČEZ, a to od nového roku. Koho se zdražení ČEZ týká? O které klienty jde?

Chcete ušetřit na elektřině?

Zkuste si spočítat, zda odebíráte za ty nejlevnější ceny. Naše kalkulačka vám pomůže.

Zdražení na dobu neurčitou

Ke zdražení elektřiny přistoupil ČEZ už po několikáté, doposud zdražoval zákazníkům, kteří měli do určité doby cenu fixovanou. Tentokrát se zdražení ceny elektřiny u ČEZ týká zákazníků, kteří mají smlouvy na dobu neurčitou. To znamená, že mohou od dodavatele elektřiny kdykoliv odejít bez sankcí za předčasný odchod, musí pouze dodržet výpovědní dobu, která činí tři měsíce. Dodavatel elektřiny tak může kdykoliv změnit cenu elektřiny, o čemž ale musí zákazníky informovat. Po této informaci se mohou zákazníci rozhodnout, zda u dodavatele setrvají, nebo zda odejdou. To je hlavní rozdíl mezi dodavateli s tzv. spotovými tarify, kteří na zdražování neupozorňují a u kterých se mění cena elektřiny každý den v závislosti na ceně elektřiny na burze.

Přečtěte si: Burza elektřiny ničí společnost. Jaká je náprava?

Polovina zákazníků na dobu neurčitou

ČEZ je naším největším dodavatelem elektřiny, obsluhuje kolem 2,7 milionu zákazníků. Z nich má polovina ceny elektřiny, které jsou fixované na určité období od jednoho roku do tří, polovina pak využívá tarif na dobu neurčitou. Těmto zákazníkům během roku ČEZ cenu nezvyšoval, takže nynější zvýšení ceny pro ně může představovat obrovský náraz. A to i přes to, že od nového roku platí také zastropování cen elektřiny. Pro tyto zákazníky tak znamená zdražení to, že si připlatí pár stokorun měsíčně.

Zdražení elektřiny u ČEZ a zastropování cen elektřiny

Odběratelé se smlouvou na dobu neurčitou upozorňuje ČEZ na to, že se ceny mění. Jde o opravdu znatelné zvýšení až několikanásobné. Tyto ceny ale zákazníci na dobu neurčitou hradit nebudou. Od ledna 2023 bude platit zastropování cen elektřiny, což je 6000 korun za megawattu elektřiny. Zároveň mají i tito zákazníci odpouštěné poplatky na obnovitelné zdroje, což je zhruba 400 korun na megawattu. K ceně silové elektřiny je tedy ještě třeba připočíst cenu za distribuci elektřiny, poplatek operátorovi trhu a daň z elektřiny.

Nízký a vysoký tarif a zastropování cen elektřiny

Domácnosti odebírají elektřinu v jednotarifní a dvoutarifní sazbě. Ve dvoutarifní sazbě se elektřina platí v nízkém a vysokém tarifu, cena za kilowatthodinu je tedy v určitém období vyšší a v určitém období nižší. Zatímco ještě nedávno byla cena elektřiny v nízkém a vysokém tarifu značně odlišná a v některé distribuční sazbě se liší až o polovinu, nyní mnoho dodavatelů dodává elektřinu za jednu cenu za kilowatthodinu v jakémkoliv období, případně se tato cena liší velmi málo. Přesto má nastavení dvojí sazby na výslednou cenu, kterou za elektřinu zaplatíte velký vliv. Výrazně se totiž stále liší cena za distribuci elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu.

Dostali jste zdražovací dopis? Jednejte

Pokud patříte mezi zákazníky, kteří obdrželi dopis od ČEZ, ve kterém vás upozorňuje na změnu cen, jednejte. Obraťte na Kalkulator.cz a jeho specialisty, kteří vaše ceny energií prověří a zjistí, zda nemůžete nyní, nebo v nejbližším období ušetřit. Nastavte si naši unikátní funkci Hlídací vlk, díky které vám žádná lhůta neunikne. Uložte si kontakty díky QR kódu, nebo rovnou nahrajte pomocí formuláře ofocený zdražovací dopis, naši specialisté se vám včas ozvou.

Kontakty na Kalkulátor.cz
Kontakty na Kalkulator.cz
Kalkulator.cz



Energetický regulační úřad oznámil snížení cen za distribuci elektřiny

Ceny za distribuci elektřiny v roce 2023 poklesnou, a to průměrně o 16,7 % oproti roku 2022. Konkrétně u společnosti ČEZ Distribuce o 17 %, u EG.D 15,4 % a u distributora PRE o 18,1 %. Náklady na regulovanou část ceny elektřiny například u bytu s malou poklesnou o 625 korun, u domu, který se vytápí tepelným čerpadlem se spotřebou zhruba 12 MW o 3800 korun. Zatímco v roce 2021 tvořila regulovaná část ceny elektřiny zhruba polovinu celkové ceny, nyní kvůli stoupajícím cenám silové elektřiny jde zhruba o pětinu.

NačítámNačítám