Michaela Kadlecová  | 20. 10. 2022

Nový dodavatel pro velkoodběratele elektřiny

Ceny elektřiny se nabízejí v tarifech pro maloodběratele, což jsou domácnosti a menší firmy, a velkoodběratele, firmy, které potřebují elektřinu ke své výrobě. Jejich situace je v současné době velmi neradostná a některé firmy dokonce ohlásily, že kvůli vysoké ceně energií ukončí výrobu. Právě na ně cílí nový dodavatel elektřiny Sev.en Industry Supply.

Neplatíte moc za elektřinu?

Využijte naší kalkulačky elektřiny a zjistěte, zda byste nemohli odebírat elektřinu za méně.

Zatímco domácnosti, stejně jako malé a střední podniky mohou spoléhat na zastropované ceny elektřiny a plynu, velkoodběratelé zůstali zatím na holičkách. Situace na trhu s elektřinou pro velkoodběratele je kritická. Ve zkratce lze říci, že o ně stojí málokterý dodavatel elektřiny. Nakupovat pro takové odběratele totiž znamená značnou finanční zátěž - jejich spotřeba je obrovská a ceny elektřiny, za které se na burze elektřiny nakupuje, také. Proto se mnoho společností s nabídkami pro velkoodběratele právě nepřetrhne. Pokud takovému odběrateli skončí kvůli úpadku dodavatel elektřiny, nespadá do režimu dodavatele poslední instance, ale musí si okamžitě najít nového dodavatele.

Přečtěte si: Úsporný tarif je zde. Komu pomůže nejvíce?

Elektřina rezervovaná ve výrobě

Vysoké ceny a nejistota ohledně dodávek elektřiny přispívají k tomu, že téměř pětina podniků v České republice plánuje do konce roku propouštět a některé zcela ukončí činnost. „Nechtěli jsme jen nečinně přihlížet postupné likvidaci českého průmyslu, kdy podniky kvůli situaci na energetickém trhu nuceně končí nebo musí dramaticky omezovat výrobu,“ vysvětluje ředitelka komunikace skupiny Sev.en Gabriela Sáričková Benešová. „Náš návrh na dodávku elektřiny mimo burzu za ‚předválečné‘ ceny stát nevyužil, tak jsme se rozhodli pomoci českým podnikatelům přímo, prostřednictvím garance stabilních dodávek elektřiny rezervované rovnou ve výrobě.“ Na projektu se podílí jednak výrobce elektřiny společnost Sev.en Energy a dále dodavatel elektřiny společnost Centropol. Společnost Sev.en Energy elektřinu vyrábí, a to v elektrárnách Chvaletice a Počerady, jde o druhého českého největšího výrobce elektřiny. Celková produkce elektráren ze skupiny Sev.en Energy je až 12 TWh elektřiny ročně, což je skoro pětina tuzemské výroby. Společnost Centropol elektřinu prodává koncovým zákazníkům. Díky novému dodavateli si mohou velkoodběratelé rezervovat elektřinu přímo u dodavatele, k tomu využijí právě společnost Centropol, neboť přímé kontrakty mezi klasickým výrobcem a odběratelem nejsou možné.

Přečtěte si: Tepelné elektrárny v ČR

Fixní, nebo spotové ceny

Firmy z řad velkoodběratelů si mohou vybrat, zda dají přednost dlouhodobým smlouvám na odběr elektřiny s pevnou cenou, postupným nákupem elektřiny nebo lze využít kombinaci. Pokud budou mít společnosti zájem, nový dodavatel jim nabídne i spotové ceny elektřiny, tedy takové, které odrážejí okamžité změny na burze elektřiny. „Doporučujeme kontaktovat Sev.en Industry Supply co nejdříve. Ve druhém říjnovém týdnu počty poptávek výrazně rostou a rádi bychom uměli pružně uspokojit všechny zákazníky, kteří budou potřebovat elektřinu na příští až tři roky. Obchodní tým průběžně posilujeme, zpracování nabídek a dokumentace je ale náročnější než u drobných odběratelů, proto bychom chtěli velkoodběratele požádat, aby se na náš tým obrátili co nejdříve,“ vyzývá Jiří Matoušek ze společnosti Centropol.

Nepřehlédněte: Zastropování cen elektřiny a plynu. Kolik ušetříte?

Pomoc státu

Pomoc velkoodběratelům by měla připravovat také vláda, a to ve formě dotací. Výzva k dotačnímu programu pro velkoodběratele elektřiny a plynu by měla být připravena do konce roku, počítá se s pomocí zhruba pro 8000 podniků. Stanovení maximálních cen energií pro firmy neumožňuje evropská legislativa. U energeticky náročných firem bude maximální podpora činit 200 milionů korun, ostatní budou moci získat nejvýše 45 milionů korun. Podpora se bude týkat firem ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, zemědělství i lesnictví. Dále hodlá ministerstv průmyslu připravit program podpory pro malé a střední podniky bez ohledu na jejich energetickou náročnost. Nárok budou mít jako velkoodběratelé na kompenzace až do 80 procent nejvyšší spotřeby energií za posledních pět let.

Přímý nákup elektřiny od výrobce

Ve světě si velké firmy často domlouvají dodávky elektřiny napřímo s výrobcem, jde o tzv. Power Purchase Agreements. Takto si zajišťuje elektřinu například Google, který s výrobcem domluví objem odebrané elektřiny a přímo zdroj, ze kterého bude elektřina pocházet. Většinou jde o obnovitelné zdroje elektřiny, tedy solární a větrné elektrárny. Takto mohou firmy ušetřit za distribuční poplatky za dopravu elektřiny, které tvoří zhruba třetinu ceny elektřiny. Smlouvy se uzavírají na dlouhou dobu, na deset let, po celé toto období mají firmy jistotu ceny elektřiny. V České republice podobné projekty teprve začínají. Například společnost Škoda-energo, která zajišťuje veškeré energie pro Škoda Auto a teplo pro město Mladá Boleslav, si rezervovala před rokem pro sebe elektřinu, která se vyrobí ve větrném parku Moravice – Melč na severní Moravě, v rámci kterého mají přibýt ke stávajícím dvěma ještě další čtyři větrné elektrárny.

Pro info: Končí vám fixace elektřiny a plynu? Fixovat elektřinu, nebo ne?

NačítámNačítám