Michaela Kadlecová  | 24. 8. 2022

Primagas přestává dodávat zemní plyn. Zákazníkům hrozí černý odběr

Společnost Primagas, která dodávala zemní plyn stovkám odběrných míst, ukončila tuto činnost. Co to znamená pro zákazníky, kterým společnost oznámila, že jim již nebude dodávat plyn?

Sháníte dodavatele plynu za rozumnou cenu?

Srovnejte si ceny plynu v naší kalkulačce plynu a seznamte se s nabídkou, která vás může mile překvapit.

Hrozí černý odběr plynu

Společnost Primagas začala rozesílat svým klientům dopisy, ve kterých jim oznamuje, že končí s dodávkami zemního plynu, a to k poslednímu září letošního roku. Podle údajů Operátora trhu měla tato společnost v červenci 2022 512 odběrných míst. Tyto domácnosti se ocitly v nelehké situaci, do 30. září 2022 si musí najít jiného dodavatele plynu, jinak skončí v černém odběru. Jde o odlišnou situaci, když ukončili svou činnost jiní dodavatelé, jako například Bohemia Energy v říjnu 2021. Tehdy tento dodavatel skončil ze dne na den a všichni jeho zákazníci skončili v režimu dodavatele poslední instance, a to i tehdy, pokud si našli svého nového dodavatele prakticky okamžitě. "Zákazníci byli všichni kontaktováni a přijali zprávu o výpovědi do konce června letošního roku, výpovědní lhůta činí 3 měsíce do konce září. Navíc se to týká pouze zákazníků se smlouvami na dobu neurčitou – zákazníci s fixací mají čas až do konce roku, dostáváme tedy veškerým našim smluvním závazkům a žádné fixace předčasně nekrátíme. 90 % zákazníků s dobou neurčitou již mají k dnešnímu dni nového dodavatele, zbylým několika desítkám zákazníků zbývá ještě více než měsíc a všechny tyto případy individuálně obvoláváme a snažíme se jim s přechodem pomoci," uvádí Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

Černý odběr plynu

Pokud si odběratelé včas neseženou řádného dodavatele plynu, dodávky plynu jim den ze dne neustanou. Distributor je odpojí po různě dlouhé době. Do té doby ale určitý objem plynu spotřebují, což budou muset také uhradit. Nejde o malou částku, ale naopak o značnou, která se může odvíjet od maximální možné spotřeby pro toto místo navíc za ty nejvyšší současné ceny. I několik dnů v černém odběru se tedy může patřičně prodražit. Spoléhat na tom, že se na částce odběratel domluví, je liché. Černému odběru plynu je třeba se vyhnout za jakoukoliv cenu.

Co mají dělat zákazníci dodavatele Primagas?

Doporučujeme jednat okamžitě. V první řadě si připravit fakturu za plyn, na které najdou důležité údaje pro srovnání cen plynu. To je možné provést v kalkulačce plynu, ve které se zobrazí nabídky dodavatelů plynu. Dále stačí konkrétní nabídku poptat. Ještě jednodušší je možnost fakturu pouze ofotit a pomocí tlačítka nahrát na web. Kalkulaci provedeme sami a následně se ozveme s konkrétními doporučeními. Kalkulace a vytvoření nabídky není nijak závazné.

Pro info: Podle jakých kritérií Kalkulátor.cz hodnotí dodavatele energií?

LPG budou dodávat dále

Společnost se specializuje hlavně na dodávání plynu v propanbutanových lahvích, dále plyn v zásobních pro propanové vytápění a LPG plyn pro pohon automobilů. Dodávky plynu tímto způsobem jsou zachovány. "Primagas neukončuje činnost a zůstává aktivní ve svém primárním podnikání se zkapalněnými plyny LPG a LNG, kde naopak zaznamenává rekordní zájem o své služby, pouze postupně ukončuje svou doplňkovou službu, což byly mj. dodávky zemního plynu domácnostem a maloodběratelům," konstatoval Jiří Karlík.



Krachy dodavatelů plynu

Současná situace, kdy je kvůli válce na Ukrajině vyhnaná cena plynu do krajnosti, není pro dodavatele plynu snadná. Zejména menší dodavatelé mohou mít velké problémy zvládnout financování nákupu plynu na velkoobchodních trzích. Je tedy možné čekat, že se někteří z dodavatelů ocitnou v problémech a budou muset svou činnost ukončit. Jejich klienti se mohou ocitnout den ze dne v režimu dodavatele poslední instance. Na tento režim je třeba být připravený, proto jsme připravili souhrn rad na stránce Jak na dodavatele poslední instance.

Přečtěte si: Jak změnit dodavatele energií?

NačítámNačítám