Michaela Kadlecová  | 7. 6. 2022

Provozujete vozidlo s prošlou STK? Víte, kdo zaplatí škodu?

Každý majitel, nebo provozovatel musí se svým vozidlem pravidelně navštěvovat státní technickou kontrolu. Jaké sankce hrozí, pokud jezdíte s vozidlem, které tuto kontrolu neabsolvuje? Na kolik vás vyjde nehoda, kterou zaviní auto bez platné STK?

Technická kontrola vozidla slouží k posouzení, zda je vozidlo provozuschopné a není nebezpečné pro své okolí. Technická kontrola osobního vozidla se provádí jednou za dva roky, nová vozidla musí na STK až po čtyřech letech provozu. Technická kontrola vozidla má za úkol odhalit veškeré nedostatky na vozidle, stejně jako to, zda vozidlo nevypouští emise nad míru. Kontroly se musí povinně účastnit veškerá motorová vozidla, která jsou v České republice registrovaná. Kontrola se provádí na tzv. Stanici technické kontroly, která má certifikaci na to, že může vydávat potřebná potvrzení. STK stvrdí to, že proběhla kontrola technického stavu vozidla do velkého technického průkazu. Pokud prohlídka dopadne dobře a automechanik nenajde na voze žádné záznamy, vydá potvrzení, že je vůz v pořádku. Technická kontrola se provádí také tehdy, pokud byly uložené značky vozidla v registru a vozidlo bylo dočasně vyřazeno z provozu.

Přečtěte si: Nehoda pod vlivem alkoholu

Ušetřete na povinném ručení!

Na STK neušetříte, ale na povinném ručení můžete platit o hodně méně. Vyzkoušejte naši kalkulačku povinného ručení, stačí zadat jen registrační značku.

Kdy má vaše vozidlo prošlé STK?

Datum, do kdy platí potvrzení od STK, je uvedené ve velkém technickém průkazu. Dále na známce STK, která se nachází vedle registrační značky na vozidle. Zde se uvádí pouze měsíc a rok, technická kontrola vozidla je však neplatná přesně po dni, do kdy měla platnost. Neznamená to tedy, že celý tento měsíc má majitel vozu určitou volnost a benevolenci a s vozem může i nadále jezdit.

Nepřehlédněte: Jaká je cena technické a evidenční kontroly?

Auto bez STK na parkovišti

Pro stát je technická kontrola vozidla nezbytná k bezpečnému sdílení silnic. Proto je absolvování STK povinné a vozidla bez STK nemají správně vůbec vyjíždět na silnice. Jaké jsou následky toho, pokud přesto provozujete auto bez STK? Následky mohou být opravdu různé, od toho, že se nestane vůbec ani, až po to, že se zadlužíte na celý svůj život. Závisí totiž na tom, zda vás bude policista kontrolovat, nebo zda dokonce způsobíte s autem s prošlou STK nehodu. Pokud stojí auto bez STK na parkovišti, nemáte se čeho obávat. Pokud vozidlo nejede po silnici, ničeho se nedopouštíte. Jak se ovšem z parkoviště na STK dostat? Pokud byste vozidlo nastartovali a odjeli, dopouštíte se protiprávního jednání a je zcela jedno, pokud byste jeli pár metrů, nebo minut. Jediným přípustným způsobem je odvoz vozidla odtahovou službou. Pokud vás policie nezpozoruje a nezastaví k silniční kontrole, máte štěstí a vaše vozidlo vyvázlo bez postihu. Pokud si půjdete sjednat STK v pozdějším termínu, nebudete čelit žádným sankcím a vy můžete vyjet na silnice s ulehčením, že jste učinili všem povinnostem zadost.

Nastavte si Hlídacího vlka a buďte bez starostí!

Na povinné ručení už nemusíte myslet. Můžete si nastavit našeho Hlídacího vlka, který vás včas upozorní, že se platnost vaší smlouvy chýlí ke konci.

Má vaše vozidlo prošlou STK? Pokuta může činit dva tisíce

Horší situace nastane, pokud policie zjistí, že nemáte platnou STK. Nemusí vás ani kontrolovat tak, že vaše vozidlo zastaví a prohlédne si známku STK vedle registrační značky. Policie může vaše vozidlo lustrovat na dálku, stačí, pokud do databáze zadá vaši registrační značku. Okamžitě zjistí, zda je vaše osvědčení od STK ještě platné. Je zcela jedno, zda je neplatné o pár dnů později, anebo o několik měsíců, z hlediska zákona jde o zcela stejný prohřešek. To, jak policisté tento prohřešek ohodnotí, závisí zcela na jejich libovůli. Jde o přestupek, který umožňuje udělit pokutu příkazem na místě, čili blokovou pokutu do 2 000 Kč, ve správním řízení 1 500 až 2 500 Kč. Vše lze také řešit pouhou domluvou.

Info: Potřebujete vzor výpovědi povinného ručení?

Nehoda – viník s prošlou STK

Pokud způsobíte s vozidlem s prošlou STK nehodu, pak vám hrozí asi nejhorší postih. Pojišťovna totiž v takovém případě nemá povinnost proplatit škodu, kterou jste zavinili. Záleží vždy na konkrétní pojišťovně a také na tom, zda nehodu způsobil špatný stav vozidla, kterému by bylo možné technickou kontrolou předejít. Některá z pojišťoven automaticky vozidlu bez STK škodu neproplatí, jiná pojišťovna pouze tehdy, když existuje mezi nehodou, špatným stavem vozidla a neabsolvovanou STK příčinná souvislost. Pojišťovna v takovém případě uhradí druhé straně škodu, ale poté může uplatnit tzv. regres a tuto škodu posléze vymáhat po majiteli auta bez STK. Škody v takovém případě se mohou vyšplhat do astronomické výše, zejména, pokud při nehodě utrpí někdo vážná zranění, nebo dokonce přijde o život.

Mimořádná STK

Policie může kterékoliv vozidlo poslat na mimořádnou STK. Pokud se policii na technickém stavu vozidla cokoliv nezdá, například hloubka dezénu pneumatik, nebo nesvítí-li mu dostatečně světla, odešle vozidlo do nejbližší stanice STK. Za tuto prohlídku zaplatí majitel vozu 500 korun.

Jak řešit auto bez STK na prodej?

Vozidlo bez STK můžete prodat, chybějící provedená kontrola technického stavu není podmínkou, pokud to nevadí kupujícímu. Jak prodat auto bez STK? Na podmínkách prodeje se dohodnou obě strany, ještě před tím, než se provede finální přepis na úřadě, který nové vlastnictví stvrdí, je třeba provést evidenční kontrolu vozidla, bez ní přepis není možný.

NačítámNačítám