Michaela Kadlecová  | 4. 4. 2022

Jaká je cena technické a evidenční kontroly?

Majitel vozu musí podstupovat několik povinností. Jednou z nich je absolvování pravidelné technické kontroly. Kolik za ni zaplatíte a jak se liší od evidenční kontroly?

Technickou kontrolu vozidla provádějí pověřené autoservisy, tedy stanice technické kontroly. Slouží ke zjištění technického stavu vozidla a tomu, zda je vozidlo způsobilé k provozu na silnicích. Teoreticky by kontroly měly zamezit tomu, aby se na silnicích pohybovala vozidla, která by mohla způsobit nehodu, nebo by poškozovala životní prostředí. Pokud si pořídíte nové vozidlo, pak je třeba jít na kontrolu po čtyřech létech, poté se technická kontrola opakuje po dvou letech. Technickou kontrolu je třeba provádět také vždy tehdy, když byly značky vozidla v depozitu a vozidlo bylo mimo provoz. Jízda bez technické vás může vyjít velmi draho. Pokud byste jeli vozidlem bez technické kontroly a kontrolovala by vás policie, můžete obdržet pokutu ve výši několika tisíc korun. Pokuta může být ještě vyšší, pokud je vaše vozidlo ve špatném technickém stavu. Pokud byste způsobili nehodu, nebo se do nehody pouze připletli, pak hrozí, že budete veškeré následky platit vy, a to i když máte uzavřené povinné ručení. Vozidlo, které nemá platnou technickou kontrolu, byste měli odstavit z veřejných komunikací. Na sjednanou technickou kontrolu byste měli vozidlo dovézt na odtahovém voze. Pokud tedy na technickou kontrolu zapomenete, může se vám obnovení STK pěkně prodražit. Současně s technickou kontrolou se provádí také měření emisí, které se nyní musí provádět od roku 2015 samostatně.



Potřebujete uzavřít povinné ručení?

Na silnice nesmíte vyjíždět bez technické kontroly a bez platného pojištění. Díky kalkulačce povinného ručení si můžete srovnat pojištění na jedné stránce a pohodlně si vybrat. Uzavřete ho celé online a vše vám bude trvat jen chvilku.

Průběh technické kontroly

Na technickou kontrolu je třeba se dopředu objednat, a to zhruba týden až tři neděle předem. Navštívit můžete kteroukoliv stanici technické kontroly, kterou chcete, nemusí jít o stanici poblíž vašeho bydliště. Sebou si vezměte malý a velký technický průkaz. Počítejte, že kontrola bude trvat zhruba hodinu a půl. Nejprve se měří emise, poté následuje samotná technická kontrola. Mělo by jít o skutečně důkladné prověření stavu vozidla. Prověřuje se povinná výbava vozidla, motor auta, podvozek, kola a pneumatiky, světla, geometrie, brzdy, dále pak se kontroluje číslo karosérie VIN, nebo registrační značka. Poté, co je vozidlo zkontrolováno, je majitel seznámen s výsledky. Pokud se zjistí podstatné vady, vozidlo není uznáno coby provozuschopné a majitel nezíská potvrzení o kontrole. V některých případech získáte technickou kontrolu pouze na 30 dnů, do té doby je třeba chyby odstranit a vozidlo přivézt k opětovné technické kontrole.

Potřebujete poradit s pojištěním auta?

Nechte nám svůj telefon a my se vám ozveme, abychom vám poradili, jak uzavřít to nejvýhodnější pojištění.

Cena technické kontroly

Cenu technické kontroly si stanovuje STK sama. Liší se místně, ve velkých městech a Praze je dražší, než na venkově. Cena technické kontroly se pohybuje kolem 1200 korun. Dále je třeba připočíst ještě cenu měření emisí, což vás přijde na dalších zhruba 900 korun. Pro zjištění skutečné ceny technické kontroly je tedy třeba vždy se dotázat konkrétní stanice technické kontroly. Pokud v STK zjistí vady a vy se musíte na prohlídku dostavit znovu, pak se cena technické kontroly většinou snižuje. Jde ale opět o rozhodnutí konkrétní stanice technické kontroly.

Nevíte, kdy vám končí pojištění auta?

Nastavte si našeho Hlídacího vlka, který vám bude hlídat konec platnosti smlouvy. Včas vás upozorní, že můžete hledat nové pojištění a navrhne to nejvýhodnější.

Evidenční kontrola vozidla

Zatímco technická kontrola se provádí po určitých intervalech, evidenční kontrola probíhá po převodu ojetého vozidla, když se mění vlastník vozidla. Evidenční kontrola se provádí ve stanicích technické kontroly, oproti technické kontrole jde o jednodušší proces. Kontroluje se VIN číslo karosérie, barva karosérie, typ motoru a další údaje, které lze vyčíst z technického průkazu. Po úspěšně absolvované evidenční kontrole obdržíte certifikát, který má platnost 30 dnů. Během této doby můžete dojít přihlásit vozidlo na dopravní odbor městského úřadu, kde se provádí přepis vozidla. Jaká je cena evidenční kontroly? Cenu určuje každá stanice technické kontroly, jde o částky ve stokorunách, od 200 do 800 korun. Celá evidenční kontrola by neměla trvat déle než 10 minut.

NačítámNačítám