Jan Srmiska | 22. 10. 2020

Díky odečtům elektřiny na dálku ušetříte na teplu

Nejen v panelácích se kvůli úsporám energie bude muset od roku 2022 odečítat spotřeba vody a tepla každý měsíc. Jak to zařídit?

Moderní firmy jako Uber nebo Airbnb nemají fenomenální úspěch proto, že by snad vlastnily nějaká skvělá auta nebo skupovaly výjimečné domy. Úspěšné jsou proto, že dokážou extrémně efektivně pracovat se stávajícími zdroji. Chytře automatizovaná komunikace, to je ten vývojový skok v současnosti. Stejně obrovský efektivní skok jde udělat pomocí systému propojení spotřebičů, čidel a měřicích zařízení. Můžete tomu říkat chytrá síť nebo třeba průmysl 4.0. To je úplně jedno. I starý panelák se tak dokáže modernizovat přímo skokově.

Je to povinné?

U soukromníků zatím ne. Pokud ale bydlíte v bytovém domě, doběhne vás už schválená direktiva o energetických úsporách (EED). Ta ve jménu energetických úspor přikazuje, že teplo musí správci domů od roku 2022 vyúčtovávat měsíčně. Teplou vodu po celý rok a teplo v sezóně. SVJ tedy budou muset každý měsíc v bytech odečítat stavy měřidel. Pokud to neuděláte takto digitálně, je v podstatě nemožné zvládnout to tradiční cestou. EU doufá, že když lidé uvidí svou aktuální spotřebu, omezí se plýtvání energií. Stejně jako u ostatních podobných nařízení s tím můžeme polemizovat, ale stejně se tím musíme řídit.

CHCETE MÍT V DOMĚ LEVNĚJŠÍ ENERGIE? Spočítejte si u nás, jak neuvěřitelně moc můžete ušetřit

Jak to tedy technicky funguje?

Zmíněná páteřní síť je základ celého systému. Představte si to jako systém wifi routerů rozmístěných po bytovém domě. Většinou v každém patře. Přijde firma a na klíč vám zasíťuje dům touto bezdrátovou sítí. Sice jde o připojení k internetu, ale jim stačí jen zásuvka na 230 V. Má to vlastní SIMku a připojení k internetu probíhá přes LTE, takže se o nic nestaráte. A potom už si jen přidáváte služby, které chcete řešit. Můžete postupovat krok za krokem. Začnete třeba měřením tepla. A za rok, když se to osvědčí, necháte přidat stejný systém na vodoměry (nebo počkáte, až je budete muset stejně vyměnit, protože je máte už 5 let). Nebojte, nic se nerozkopává. Stávající měřiče v bytech se nahradí maličkými fakturačními měřidly a dál se ještě měří v patě domu hlavní přívod. Zbytek je bezdrátové IT a programování. 

K čemu je nám ta síť v baráku dobrá?

Díky dálkovým odečtům energií jde sledovat aktuální spotřebu. Ušetříte za teplo, protože neplýtváte. Chirurgicky přesně ordinovaný výkon kotle řízený inteligentními hlavicemi v bytech je něco jako bojový útok laserově naváděnými drony versus kobercový nálet spalující nesmyslně celé město. Byty se díky lepšímu řízení nepřetápí, protože výkon teplárny se pružně mění. Za celý dům dojde ke snížení spotřeby tepla a příští sezónu můžete zasmluvnit nižší dodávky tepla. Koncovým uživatelům se navíc znatelně zvýší komfort užívání. V aplikaci si mohou teplotní pohodu domova regulovat na dálku nebo programovat časy, kdy chtějí ubrat (na noc) a kdy zase přitopit (ráno před budíkem). Regulační systém navázaný na chytrou páteřní síť tak dokáže posunout kvalitu života ve starých panelových domech na úroveň nejdražších a nejnovějších novostaveb. Bez jediného kopnutí krumpáčem posunete panelový dům blíž k energeticky úsporným pasivním domům.

Je to jen na topení?

Existují samozřejmě různá komunikační řešení, ale například systém jaký nabízí služba Chytře společně, dokáže kromě nejčastěji poptávaného tepla kontrolovat také teplou vodu a bezpečnostní čidla (tím se myslí hlídání úniku plynu, vody a hlásičů požáru). Každá minuta včasnějšího nahlášení takových problémů může ušetřit další statisíce na zbytečných nákladech na opravy. 

Systémy mají obyčejně několik možností přístupu. Webová rozhraní i aplikaci pro mobil, která je především pro koncové vlastníky a uživatele. Ovládání bývá stejně intuitivní jako třeba používání Instagramu. Zvládne to každý.
Systémy mají obyčejně několik možností přístupu. Webová rozhraní i aplikaci pro mobil, která je především pro koncové vlastníky a uživatele. Ovládání bývá stejně intuitivní jako třeba používání Instagramu. Zvládne to každý.
Shutterstock

Zaplatí se to do 7–10 let, když přidáte fotovoltaiku

Kromě úspor energie (nemyslíme teď ty fiktivní, jak v ně doufá EU, ale ty způsobené přesnější regulací) si můžete na dům přidat i solární panely. Jistě, mohli byste i bez zasíťování, ale rozdíl je v tom, že vám tahle služba solární panely nainstaluje na střechu, ale také vymění fakturační měřidlo u každého bytu za podružné a to hlavní odsune k patě domu. Pokud máte rodinný domek, kde bydlíte sami, tak je vám to fuk, ale u více uživatelů už to potřebujete. Podružné měřidlo je malá krabička, která dálkově měří konkrétní spotřebu této jednotky (a všechna data tak máte samozřejmě k dispozici online). Solární energie tak proudí nejen do společných prostor, ale i do jednotlivých bytů. Pokud byste totiž nechali původní měřáky a solární energii pouštěli přímo do společného rozvodu, vlastníci zaplatí solární energii nesmyslně dodavateli, jako kdyby šla od něj. 

Jsou rozdíly mezi těmito „chytrými“ systémy?

Některé systémy dokážou data odečítat už po 10 minutách. Což jde využít na spoustu dalších věcí. Systém pozná protékající WC nebo havárii vody. Je to podobné, jako když výrobce vozu pozná na dálku, co se vám stalo s autem, jen na základě online diagnostiky. U auta ušetříte za cestu mechanika a v případě domu nečekáte, až voda zničí byty ve 4 podlažích pod sebou.

Už to někde funguje?

Už nyní existují první instalace v novostavbách od firmy Veolia. Jmenuje se to Veolia Smart Systems. Je to ale řešení pro novostavby, kde se to projektuje dopředu už na míru danému domu. Referenční je například projekt pasivních domů Zelený Zlonín, ale jsou i desítky jiných realizací. Největší úspěch se očekává právě u paneláků.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.