Michaela Kadlecová  | 3. 12. 2021

Jak probíhá náhrada škody z povinného ručení?

Pokud se stanete účastníky dopravní nehody, kterou jste nezavinili a viník z místa nehody neodjel, pak by se vám mělo poměrně rychle a snadno dostat náhrady škody. Právě k tomu totiž slouží povinné ručení.

Na našich silnicích se stane každý den stovky nehod. Naštěstí se drtivá většina z nich obejde bez újmy na životě a na zdraví. Pokud se vám přihodí nehoda, pak je vždy třeba nejprve zjistit, zda není nikdo zraněný a nepotřebuje pomoc. Poté se místo nehody zabezpečí výstražným trojúhelníkem, je možné se s druhým účastníkem domluvit na tom, jak nehoda proběhla a sepsat standardizovaný záznam o nehodě. Pojistnou událost by měl pojišťovně nahlásit viník nehody, který poškozenému sdělí, kde je pojištěný.

Jak získat náhradu škody z povinného ručení?

Poškozený se s touto pojišťovnou spojí, aby zde požadoval náhradu škody. Právě proto je třeba v autě vozit tzv. zelenou kartu, což je mezinárodní doklad o tom, že je na vozidlo uzavřené pojištění odpovědnosti za škodu, čili povinné ručení. Ověřit si, zda je na vozidlo uzavřené pojištění odpovědnosti z provozu, tedy povinné ručení, jde jednoduše podle registrační značky vozidla. Tu stačí zadat do formuláře na stránkách České kanceláře pojistitelů. Takto lze zjistit pojišťovna, u které je povinné ručení uzavřené. Nezjistíte ale majitele vozu, proto je třeba po nehodě si vzájemně prokázat totožnost. Pokud není nehoda sporná a na viníkovi jste se shodli, není třeba volat policii, pouze je třeba pojistnou událost nahlásit pojišťovně. Nehodu vyfotografujte a fotografie přiložte k hlášení, stejně jako případné výpovědi svědků a kontakty na ně. Pojišťovna má na šetření případu tři měsíce, po této doby by měla poškozenému uhradit škodu a opravu vozidla.

Nepřehlédněte: Auta zdražují. Bude růst také cena povinného ručení?

Chcete uzavřít výhodné povinné ručení?

Nechte si spočítat, nakolik vás přijde povinné ručení i se započtením bonusů. Potřebujete pouze registrační značku vozidla a hned budete vědět, kolik ušetříte.

Jak se potrestá viník?

Vše má ale dozvuk i pro viníka nehody. Ten sice sám opravu vozidla nemusí platit, ale pojišťovna ho za to, že způsobil nehodu bude sankcionovat tím, že mu zkrátí bonusy za bezpečnou jízdu, které povinné ručení zlevňují. Pokud viník není majitelem vozidla, pojišťovna krátí bonusy majiteli. Bonusy krátí každá pojišťovna různým způsobem. Pokud viník způsobuje nehodu opakovaně, pak může dokonce dojít až k tomu, že mu pojišťovna dá k povinnému ručení přirážku a povinné ručení ještě zdraží.

Náhrada škody z povinného ručení bez viníka

Jak postupovat, pokud se nemůžete dohledat viníka nehody, protože ten od nehody ujel? V takovém případě je třeba vše oznámit policii, která se pokusí viníka vyhledat. Je tedy třeba zajistit výpovědi svědků, záznamy z kamer a také fotodokumentaci nehody. Pokud ho nenajdete a škoda je vyšší, než deset tisíc korun, je třeba se obrátit na garanční fond, který spravuje Česká kancelář pojistitelů. Do tohoto fondu přispívají pojišťovny z ručení, a to ve výši 3 procent z toho, co za povinné ručení obdrží. Fond slouží ke krytí škod, které způsobilo nepojištěné vozidlo, nebo v případě, že se viník ke škode nepřihlásil. Do garančního fondu povinně přispívají také ti, kdo povinné ručení neuzavřeli. Nejde o malé částky, a tak je chybou si myslet, že lze takto ušetřit.

Jak nahlásit škodu z povinného ručení?

Škodu nahlašují všichni účastníci nehody, a to na pojišťovnu viníka. Pojistnou událost lze nahlásit buď pomocí formuláře online, dále písemně, nebo telefonicky. Je třeba si připravit SPZ, číslo smlouvy, ze které se škoda hlásí, velký technický průkaz, identifikační údaje všech, kteří u nehody byli, informace, kde a kdy se to stalo. Nehodu je třeba nahlásit bez zbytečného prodlení, aby náhrada škody z povinného ručení mohla být vyplacena co nejdříve.

Přečtěte si: Bojíte se o čelní sklo? Pojistěte si ho v rámci povinného ručení

NačítámNačítám