Michaela Kadlecová  | 9. 11. 2021

Auta zdražují. Bude růst také cena povinného ručení?

Pokud si chcete pořídit nové vozidlo, musíte se připravit na to, že zaplatíte více. Roste jak cena nových vozů, kterých je málo kvůli nedostatku čipů, tak cena ojetých vozů. S největší pravděpodobností bude také výrazně růst cena povinného ručení.

Cena povinného ručení je nižší než před lety

Stoupá cena oprav a služeb v servisu a je celkem zřejmé, že povinné ručení bude na tento nárůst cen reagovat. Dobrou zprávou je, že se stále jedná o ceny, které jsou nižší než v době před pár lety: „Navzdory zářijovému mírnému nárůstu hodnoty POVIndexu vychází současné povinné ručení z dlouhodobého pohledu stále výrazně levněji než v minulosti. Průměrná hodnota od počátku měření POVIndexu přitom činí 6 792 korun, to je o 262 korun více než dnes. Domnívám se, že se zde nabízí určitý prostor pro zdražení povinného ručení, ale opět jen mírné, neboť konkurenční boj mezi pojišťovnami brání razantnějšímu nárůstu. Dojde-li ke zdražení automobilů, lze očekávat vyšší plnění v rámci škod a to by byl další důvod ke zdražení povinného ručení,“ upozorňuje Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting. Letos v září vyšlo roční pojistné v Praze na 7 224 korun, zatímco ve stejném období před dvěma lety byla jeho cena 8 849 korun. V menším městě o velikosti Benešova vyjde povinné ručení na 5 838 korun, před dvěma lety za něj řidiči zaplatili 6 528 korun. Rozdíly dál zůstávají i mezi nejnižším a nejvyšším pojistným, v Praze je nad 50% hranicí, ve městě o rozloze Benešova je tento rozdíl ještě o 10 % větší. Cena povinného ručení je totiž závislá také na tom, kde si povinné ručení majitel vozu sjednává. Pokud to bude v rušném městě, kde je větší šance bourat, bude cena povinného ručení vyšší než například na vesnici.

Nepřehlédněte: Jak se bránit zdražení?

Chcete levnější povinné ručení?

Ještě než povinné ručení zdraží, najdete si výhodnou nabídku! Připravte si pouze registrační značku vozidla.

Cena povinného ručení roste

Cena nových i ojetých vozů stoupá, lidé si pořizují stále dražší vozidla, což vytváří tlak na růst ceny pojištění auta. Roste také cena průměrné škody, kterou musí pojišťovny hradit. V roce 2020 průměrná škoda vyrostla o 5 %, tenkrát se řešilo 243 000 případů škod z povinného ručení v objemu škody 15,9 mld. Kč. Zdražuje se prakticky vše a současná míra inflace další zdražování jen podporuje. Pojišťovny doposud ke zdražení povinného ručení nepřikročily, ale baví se o něm velmi často, cenový trend je nicméně jasný. „V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné hodnoty téměř 21,4 mld. Kč, což je o 5,7 % více než ve stejném období roku 2020. Dynamika růstu se ale snížila o 1,7 p. b., neboť loni byl ve stejném období dosažen růst o 7,4 %. Částečné snížení dynamiky se projevuje také v havarijním pojištění vozidel, které sice rostlo o 6,7 % a překonalo částku 19,1 mld. Kč, ale oproti 7% růstu v roce 2020 se jedná o mírné zpomalení. Zmíněný vývoj je v pojištění odpovědnosti částečně podpořen i stále se navyšujícím počtem pojištěných vozidel, který aktuálně stoupá o 4,3 %, což nyní překonává nárůst počtu pojištěných vozidel o 2,6 % zaznamenaný o rok dříve. Tento trend pozorujeme aktuálně i v havarijním pojištění s meziročním navýšením o 8,4 % ve srovnání s výrazně nižším 4,4% tempem ve stejném období o rok zpět,“ uvádí Česká asociace pojišťoven.

Jak na nejlevnější povinné ručení?

Jak získat nejvýhodnější a nejlevnější povinné ručení? Na Kalkulator.cz najdete kalkulačku povinného ručení, díky které si srovnáte ceny povinného ručení na jednom místě. Stačí vyplnit vaši registrační značku a PSČ vašeho bydliště, kde si vozidlo přihlašujete, aby se načetly dostupné údaje o vašem vozidle a vy je pouze zkontrolujete. Doplníte také vaše rodné číslo, neboť cena povinného ručení se odvíjí také od toho, zda máte k dispozici tzv. bonusy za bezpečnou jízdu. Pak vám už nic nebrání, abyste si zobrazili dostupné nabídky povinného ručení. U každé nabídky jsou uvedené informace o limitech povinného ručení, nebo dalších službách. Pokud si některou z nabídek vyberete, stačí na ni kliknout a objednat ji. Do vašeho e-mailu obdržíte souhrnné informace o nabídce spolu se zelenou kartou a také informace k platbě. Poté, co povinné ručení uhradíte, je platné.

Přečtěte si: Jak často se platí povinné ručení?

NačítámNačítám