Jan Strmiska | 3. 8. 2020

Kolik mě stojí, když se vykašlu na cestovní pojištění?

Ruská modelka Alisa Mitrová zkolabovala v Číně. A neměla pojištění.

Na úvodní fotce je Alisy Mitrová s přítelem, Foto: Profimedia.

Číňané jsou na pracovní nasazení přísní. A stejně tak na své zaměstnance. Alise Mitrové je 21 let a už od svých patnácti let létala pracovat do Číny. Netahala tam sice cihly, ale nohy po molu. Ruské krásky jsou žádané všude po světě a módní průmysl je také všude po světě tvrdý. No v Číně možná ještě o něco tvrdší.

Nenadálý kolaps

Ani když je vám dvacet, nemůžete se na své zdraví spolehnout. Alisa při práci z ničeho nic zkolabovala a lékaři jí diagnostikovali plané neštovice. Problém je v tom, že Alisa neměla pojištění.

Kolik to stojí?

Rusové berou Čínu za zemi nižší zdravotní kategorie (a Číňané samozřejmě naopak), a možná i proto rodina podcenila ceny pojištění. Brazilský přítel dívku odvezl do nemocnice v Šanghaji, kde hned první noc přišla v přepočtu na více než sto tisíc korun. Alisu totiž přesunuli na JIPku a diagnózu změnili na meningitidu. Další den se Alisu podařilo převést do levnější nemocnice, ale i tak šlo o velké peníze. Přátelé zorganizovali fundraisingovou kampaň a podařilo se jim vybrat 1,5 milionu rublů (půl milionu Kč), které měly pokrýt to nejnutnější.

Účet za první den v nemocnici je za 35 138 juanů. To je 116 000 korun. Foto: Alisa/VK.com

A položky dál letí po stovkách. A dokonce i když jste v opravdu superlevném státě, můžete se dostat (a budete za to rádi) do drahé „západní “ nemocnice. Ale pak budete koukat. Foto: Alisa / VK.com

Ale vždyť tam je to tak levné!

Máme stále tendenci pokládat země třetího světa za něco chudého, špinavého a dostupného. Ale to už přestává platit. Tím, jak se Evropa postupně ekonomicky propadá a začíná zaostávat za světem, začínají být státy dříve pokládané za chudé už na stejné cenové hladině jako my. Thajsko už není směšně levné, dokonce ani Indie a už vůbec ne Čína. Začínáme se teď stávat chudáky my (Západ). A to jsme ještě chudší než ten pravý Západ.

Idyla se může rychle zvrtnout. Foto: Sputnik

Neberete si toho taky v práci moc? Foto: Alisa / VK.com

Ruskám se to stává častěji

Před několika lety způsobila skandál i jiná ruská modelka v Číně. Vlada Dzjuba se zhroutila také v Šanghaji vyčerpáním, ale Vlada to narozdíl od Alisy nepřežila. V Číně byla sama bez rodičů. Není dokonce ani jisté, jestli to byl také zápal mozkových blan, nebo jen vyčerpání.

Je to nový obchod s bílým masem

Mluví se o novodobém obchodu s bílým masem, kdy mladičké dívky dřou třináctihodinové směny. Přitom Vlada si po odečtení nákladů na bydení a jídlo vydělávala směšných 180 korun denně.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynupojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů.

Můžete tak teď na energiích ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.