Michaela Kadlecová  | 5. 10. 2021

Co je to tarif Energie A++? Pro koho se vyplatí?

Jste zákazníkem Bohemia Energy, nebo dalších dodavatelů elektřiny z této skupiny a dostali jste dopis, ve kterém vám dodavatel oznamuje změnu obchodních podmínek a pobídku, abyste přešli na tarif Energie A++, který je svázán s velkoobchodními cenami elektřiny? Víte, co znamená kývnout na takovou nabídku?

Energie A++ jako odpověď na zdražování ceny elektřiny na burze

Trh s elektřinou je v současné době extrémně nestabilní. Cena elektřiny na burze, kde nakupují dodavatelé elektřiny, stoupá stále výše a výše a to se neobejde bez následků. Pokud si dodavatel nenakoupil elektřinu na burze dostatečně dopředu, pak se mu může snadno stát, že se ocitne v situaci, kdy se mu nevyplatí svým klientům elektřinu dodávat. Doposud totiž dodavatelé nabízeli dva druhy úvazků. Jednak na dobu neurčitou, kdy mohl zákazník odejít kdykoliv, ale musel strpět to, že se jeho cena mění v závislosti na velkoobchodním trhu s elektřinou, dále na dobu určitou, kdy si cenu fixoval na toto období. To znamená, že mu dodavatel garantoval, že v tomto období bude jeho cena stále stejná, ale po tento čas nesmí zákazník dát výpověď. Jak se nyní ukazuje, u některých dodavatelů tato dohoda bohužel pozbývá platnosti.

Přečtěte si: Chystá se zdražení elektřiny v roce 2021. Proč a kdy?

Chcete najít stabilního dodavatele a dobré ceny elektřiny?

Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny. Porovnejte si tarify elektřiny s tím, kolik budete platit v budoucnu a vyhledejte tarif, díky kterému ušetříte.

Spekulace při nákupu

Někteří dodavatelé totiž při nakupování elektřiny na burze spekulují a nákup elektřiny nechávají na poslední chvíli s tím, že očekávají, že se cena elektřiny sníží. Letos tomu tak ale nebylo. Pro někoho překvapivě totiž cena elektřiny nabrala stoupající tendenci, a to hlavně z důvodu přechodu na obnovitelné zdroje a neustálým zdražováním výroby elektřiny z uhlí. Dodavatelé elektřiny, kteří s nákupem otáleli, ale přitom si nasmlouvali zákazníky na dobu určitou s fixací elektřiny, se ocitli v situaci, kdy se jim nevyplácelo těmto zákazníkům elektřinu dodávat. Přicházeli totiž o obrovské peníze, mnohdy neměli na nákup elektřiny za vysoké ceny dostatečné finanční prostředky. A tak dodavatelé začali posílat svým zákazníkům tzv. zdražovací dopisy, ve kterých uváděli, že mění obchodní podmínky a také navrhovali, aby zákazník přistoupil na nový tarif Energie A++. Co to pro tyto zákazníky znamená?

Chcete si ochránit cenu elektřiny?

Připravte si k ruce fakturu za elektřinu a pojďme najít dodavatele, který k vám bude fér a nebude vás vyhánět.

Cena elektřiny poroste

Tarif Energie A++ je tarif na dobu neurčitou, který negarantuje pevnou cenu elektřiny, ale tato cena je svázaná s cenou na burze elektřiny, a to v rámci hodin. Cenu elektřiny pravidelně zobrazuje operátor trhu s elektřinou na stránkách https://www.ote-cr.cz/cs. Cena se tedy neustále mění a ceník elektřiny tarifu nenajdete. K ceně za kwh silové elektřiny je třeba ještě připočítat cenu za služby obchodu, která činí 151,25 korun za 1Mwh, dále distribuční poplatky, daně a další poplatky. Dodavatel pochopitelně tarif prezentuje v tom nejlepším světle. Tvrdí, že v okamžiku, kdy cena elektřiny klesne, na tom odběratel okamžitě vydělá a nemusí čekat na to, až mu po čase někdo cenu elektřiny sníží. Dokumentuje to na situaci z roku 2018, kdy se cena elektřiny vyšplhala do značné výše, stejně jako ceníkové ceny. Poté, co cena elektřiny klesla, prý nikdo s úpravou cen směrem dolů už nepospíchal.

Velkoobchodní cena elektřiny na webu Operátora trhu
Velkoobchodní cena elektřiny na webu Operátora trhu
ote-cr.cz



Cena na burze neklesá

Bohužel velmi těžko sdílet tento optimismus. Tomu, že by měla cena elektřiny klesat, bohužel nenasvědčuje nic ze známých faktů. Evropská Zelená dohoda jasně udává směr naší energetiky, tedy odklon od uhelných elektráren. Cena emisních povolenek, které výrobu elektřiny z uhlí výrazně prodražují, roste a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl tento růst zastavit. Elektřiny z obnovitelných zdrojů není stále dost. V Německu se odklánějí od jaderné energetiky a poptávka po elektřině tedy stoupá. K tomu přispívá i růst zájmu o elektromobily a další dopravní prostředky poháněné elektřinou. Ze všech těchto faktů tedy vyplývá, že svázat cenu, za kterou bude domácnost elektřinu odebírat, s velkoobchodním trhem je velmi nemoudré.

„Pokud Vám dodavatel oznámil zvýšení ceny a poučil Vás o možnostech odstoupení bez sankce (musí tak učinit 30 dní předem), můžete od smlouvy odstoupit nejpozději desátý den před dnem zvýšení ceny. Pokud zvýšení oznámeno nebylo, můžete od smlouvy odstoupit do 3 měsíců od data zvýšení ceny,“

Co teď? Jak najít stabilního dodavatele elektřiny a přejít z Energie A++?

Pokud od vašeho dodavatele elektřiny obdržíte tzv. zdražovací dopis a nechcete se trápit rozmary trhu s elektřinou a muset neustále sledovat velkoobchodní ceny elektřiny, pak přechod na tarif Energie A++ odmítněte. „Pokud Vám dodavatel oznámil zvýšení ceny a poučil Vás o možnostech odstoupení bez sankce (musí tak učinit 30 dní předem), můžete od smlouvy odstoupit nejpozději desátý den před dnem zvýšení ceny. Pokud zvýšení oznámeno nebylo, můžete od smlouvy odstoupit do 3 měsíců od data zvýšení ceny,“ upozorňuje Energetický regulační úřad. Pokud návrh nového tarifu včas neodmítnete, pak musíte minimálně další tři měsíce platit nové velmi vysoké ceny a účty za elektřinu se vám prodraží o tisíce korun. Zároveň se poohlédněte po novém dodavateli elektřiny, který bude fér a nabídne vám tarif s ceníkovými cenami, které se neodvíjejí podle burzy. Vyzkoušejte naši kalkulačku ceny elektřiny. Stačí zadat několik údajů a během chvíle uvidíte, koho vám doporučíme a také kolik můžete ušetřit.

Nepřehlédněte: Připravte se již nyní na zdražení elektřiny 2022

NačítámNačítám