Jan Strmiska | 13. 5. 2021

Cestování v době covidu-19

Zde jsou všechny odkazy, kde co najdete. Potřebuju PCR, nebo stačí antigenní test? Neuváznu tam po příjezdu v karanténě? Musím se někde registrovat? Chorvatsko, Kanáry, Německo, Itálie i další. Víme, kde to najdete.

Nejdříve několik zásadních kontaktů a zdrojů: MZV provozuje telefonní linku (MZV hotline je: 222 264 222, PO–PÁ 8:00 až 16:00. Vyzkoušeli jsme a lidé na lince jsou přátelští a skvělí).

Oficiální evropská aplikace Re-Open EU je pro Android i iOS. Do našeho jazyka je překládaná z části strojově, ale je to v pořádku. Najdete tam aktuální nejpodrobnější informace z jednotlivých států a prý je oficiálně zaručena i jejich aktuálnost. Jsou to někdy výrazně podrobnější než informace z MZV. Webové rozhraní přístupu je zde.

Aplikace Re-Open je zdarma. Podle našeho mínění poskytuje ale až příliš velký prostor Grónsku :-)

Aplikace Re-Open je zdarma. Podle našeho mínění poskytuje ale až příliš velký prostor Grónsku :-)

Jedu tam

Co po nás chtějí tam. Výpis stát po státu najdete na stránkách MZV.

Jedu zpět

A tady najdete všechno co po nás chce ČR při příjezdu. Opět MZV. Obecně teď všichni musí po příjezdu ze zahraničí vyplnit příjezdový formulář. Dělá se to elektronicky na adrese zde. Vyplní každá dospělá osoba za sebe a za členy rodiny mladší 18 let cestující společně.

Ministerstvo vaše údaje skladuje dva měsíce. Pokud se vám to nelíbí, můžete podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Pravidla toho co musíte udělat při příletu se neustále mění, záleží jak je zrovna v semaforu zařazena země odkud přijíždíte.

Chcete se pojistit a to nejen na cestu?

Srovnejte si nabídky pojišťoven během pár vteřin

Jak je tam jedu pro mě (co se týká covidu) bezpečno?

Tohle by měla řešit takzvaná Mapa cestovatele od MZV. V podstatě je to další rozcestník na to samé. Ale v realitě podle nás to barevné členění à la semafor moc neodpovídá. Přijde nám, že je to spíš politické rozhodnutí. UK, která je teď v pořádku, je braná jako země s největším nebezpečím atd.

Jedna věc je, že země může být s nízkým rizikem – viz barevná škála. A druhá věc je, jestli nás ta země chce. Např. Thajsko je podle MZV „zelená země“ s nízkým rizikem, takže už už se vám chce křičet hurá, ale současně je tam vyhlášen nouzový stav. Cestovatelé z ČR musí po příletu absolvovat povinnou karanténu v hotelu na vlastní náklady v délce 14 dní. Při pozitivním testu na covid-19 platí povinná hospitalizace na vlastní náklady či hrazená v rámci cestovního pojištění.

Kam se vůbec nesmí?

Speciální pravidla jsou pro státy s novými mutacemi. Konkrétně: Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Indická republika, Jihoafrická republika, Keňa, Kolumbie,

Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Tanzánie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe. V podstatě je do těchto zemí zakázáno vycestovat. Na tomto linku najdete podrobnosti a výjimky.

Jaká opatření platí aktuálně na letišti?

To a spoustu dalšího najdete na druhém zásadním vládním portálu (covid portál). Web pražského Letiště Václava Havla věnovaný tématu korony je zde.

Jaké výjimky mají studenti a pendleři?

Informace pro pendlery jsou zde. Různé výjimky jsou, pokud chcete vycestovat za partnerem nebo rodinou, případně na Erasmus. Obchodní cesty a další pravidla jsou individuální, hledejte podle jednotlivých států. MZV zavedlo službu, kdy zdarma obchodníkům pomáhá vycestovat. Kontakty zde.

Jak se tam dostanu? Dopravci.

Jednotliví přepravci mohou před zahájením cesty od cestujících vyžadovat předchozí elektronickou registraci a také negativní test na covid-19. Ověřte si to.

Hezky má aktuální informace o blízké Evropě popsané přepravce RegioJet. Ta jejich stránka je jen trochu schovaná, dostanete se na ni přímo tady. I exotičtější destinace z hlediska covidu zase probírá INVIA.

A jak je to, když už mám očkování?

Možná si ušetříte nějaký test při příletu nebo odletu. A možná i karanténu. Obecně státy mimo Evropu ignorují to, že už máte prodělanou nemoc. Často se taky uznávají jen očkování nějakou konkrétní vakcínou, musíte mít certifikát od určité konkrétní autority a často to potvrzení nahráváte do nějakého systému. Samozřejmostí je doba minimálně 14 dní od druhé dávky před vstupem do země. Seznam základních pravidel týkající se vztahu očkování a cestování na jednom místě najdete zde. Jinak samozřejmě v tabulkách MZV u jednotlivých zemí nebo ve zmíněné appce.

JEDNOTLIVÉ STÁTY

Odkazy na podrobnosti k jednotlivým populárním destinacím

SLOVENSKO

Při cestě do SR se musíte zaregistrovat zde.
přehledněji zde, hledejte sekci „karanténa a cestovanie“.

RAKOUSKO, Austria

Do Rakouska je povinná elektronická registrace při příjezdu. Návod k vyplnění je zde.
Letiště Schwechat ve Vídni.

ITÁLIE, Italy

Musíte si dopředu vytisknout a vyplnit čestné prohlášení zde.
Web velvyslanectví ČR s více podrobnostmi je zde. Zastupitelský úřad Řím, Konzulární oddělení: Tel. 0039 0636095739, 0636095741, 0636095745. e-mail: consulate_rome@mzv.cz
Aktuální stav o zákazech pohybu je na stránkách ministerstva zdravotnictví Itálie.
Každý, kdo přijíždí na Sicílii, se musí zaregistrovat na webových stánkách.
Ta samá registrace je při příjezdu na Sardinii..

NĚMECKO, Germany

Pro Německo se musíte dopředu digitálně registrovat a došlý mail si vytisknout.
Web našeho velvyslanectví v Německu je zde. Zde jsou i odkazy na naše konzuláty v Mnichově a Drážďanech.

CHORVATSKO, Croatia

Potřebujete negativní PCR test (max. 48 h), nebo jen antigenní.
Musíte vyplnit prohlášení (preferují, ať s tím nezdržujete na hranici). Systém vám vygeneruje i další informace.
Zde jsou podrobné informace v případě vašeho nakažení při pobytu v Chorvatsku.

FRANCIE, France

Musíte vyplnit speciální čestné prohlášení o bezinfekčnosti (attestation). Platí i pro tranzit!
Web našeho velvyslanectví ve Francii a jejich aktuální info je zde.

VELKÁ BRITÁNIE, United Kingdom, Anglie

Potřebujete potvrzení o objednání a zaplacení balíčku dvou testů (na druhý a osmý den po příjezdu na území UK). Kód z nákupu vyplníte do formuláře níže.
Vyplňte a odešlete si jejich příjezdový formulář zde (max. 48 hodin před odjezdem). Musíte ho mít i vytištěný.
Web velvyslanectví ČR v Londýně je zde.

KANÁRSKÉ OSTROVY, Canary Islands (autonomní oblast Španělsko)

Nejdříve 48 hodin před příjezdem musíte vyplnit formulář. Nebo si stáhnout a vyplnit aplikaci SpTH Spain Travel Health (na stejném linku jako formulář). Dostanete QR kód, který ukážete na letišti při příletu.
Stránky našeho velvyslanectví v Madridu jsou zde.

BULHARSKO, Bulgaria

Bulhaři mají informační linku. Je sice 24/7, ale funguje jen v bulharštině :-). Tel. +359 2 807 87 57 a aktualizované informace jsou k dispozici na https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/. Pak mají ještě hotlinku zvanou Situační centrum, tam by mohli mluvit i anglicky (tel. +359 2 948 2404).
Lokální informace v angličtině jsou na The Sofia Globe.
Něco najdete taky na tomto webu EU.

ŘECKO, Greece

Při příjezdu musíte vyplnit elektronický formulář, tzv. Passenger Locator Form (PLF).
Naše velvyslanectví v Athénách je zde.
Řecká vládní koronová platforma je tady.
Info místního letiště v Athénách o situaci.
Tady si najdete kde se testovat PCR testy.
Pokud se testujte, řekové nevezmou jen tak něco, neuznávají např. testy ze slin ani kloktáním.
Tady je zase vzor certifikátu pokud už máte očkování.
Konzulární oddělení velvyslanectví ČR v Athénách: v pracovní době (po - pá 07:30 - 16:00) +30 210 67 299 14 a/nebo -12.

EGYPT

Stránka našeho velvyslanectví v Káhiře s podrobnostmi je zde.
Načítám