Michaela Kadlecová  | 8. 7. 2021

Čeká vás změna dodavatele elektřiny? Z jakých úvazků můžete vybírat?

Smlouvu s dodavatelem elektřiny vždy uzavíráte v nějakém časovém rozmezí. Od tohoto faktu se odvíjí cena elektřiny a cena kwh, ale také termín, kdy se můžete ze současného smluvního vztahu případně vyvázat. Z jakých typů úvazků můžete vybírat?

Smlouva na dobu určitou, nebo neurčitou?

Pokud se rozhodnete pro změnu dodavatele elektřiny, pak můžete vybírat buď ze smluv na dobu určitou, nebo neurčitou. Každá varianta má své výhody a odběratelé je volí podle svých osobních preferencí. Pokud uzavřete smlouvu na dobu neurčitou, pak ve smlouvě není uvedený termín, do kdy je smlouva s dodavatelem elektřiny platná. Uvažuje se, že smlouva je platná do té doby, než ji vy sami ukončíte, protože chcete odejít k jinému dodavateli. Pokud si smlouvu sjednáte, dodavatel uvede také cenu elektřiny, za kterou si ji objednáváte, tato cena ale není garantovaná a dodavatel elektřiny má právo ji kdykoliv změnit.

Přečtěte si: Mohou při změně dodavatele vzniknout nějaké problémy?

Smlouva na dobu neurčitou

O změně ceny vás musí dodavatel včas informovat, a to 30 dní před začátkem platnosti nových cen. Během těchto 30 dnů má zákazník možnost se rozhodnout, zda s novými cenovými podmínkami souhlasí, nebo zda od dodavatele odejde. Zákon neukládá dodavateli formu, jak má o změně informovat. Některý dodavatel elektřiny tak učiní doporučeným dopisem, jiný e-mailem, či telefonicky, někdo tyto podmínky pouze uvede na svých internetových stránkách a je na odběrateli, aby tyto informace pravidelně kontroloval. Pokud se rozhodne smlouvu na dobu neurčitou vypovědět, pak činí jeho výpovědní lhůta 3 měsíce, což ukládá zákon. Ten myslí také na ochranu dodavatelů. Pokud by byla tato doba kratší, způsobovala by jim problémy v orientaci na trhu a v tom, kolik elektřiny mají nakoupit na trhu pro velkoodběratele. Kratší výpovědní dobu nabízí pouze dodavatel Nano Energies, který obchoduje pouze s elektřinou z obnovitelných zdrojů. U tohoto dodavatele elektřiny lze vypovědět smlouvu na dobu neurčitou již za jeden měsíc.

Přečtěte si: Cena elektřiny roste. Jak šetříte? Podívejte se na příklady ze života

Jaké jsou další kroky, pokud si vyberete jednu z nabídek?

Neplatíte za elektřinu moc?

Jak výhodná je právě vaše smlouva? Využijte naší kalkulačky elektřiny a zjistěte, zda právě vy neplatíte příliš za elektřinu. Připravte si k ruce poslední vyúčtování a výsledek se dozvíte do minuty. Ušetřit ale můžete tisíce.

Pro koho je vhodná?

Smlouva na dobu neurčitou je vhodná pro ty odběratele, kteří se na trhu s energiemi dobře orientují, sledují vývoj cen elektřiny a dokáží si včas vyhledat nového výhodného dodavatele. Těmto odběratelům pomáháme i my na Kalkulátor.cz, kde je možné najít dodavatele s výhodnými cenami a úvazky na dobu neurčitou. Výpověď kdykoliv během roku se hodí také těm, kdo bydlí v nájemním bytě a předpokládají, že se mohou brzo stěhovat. V České republice takto řeší vztah s dodavatelem elektřiny zhruba třetina odběratelů.

Obvyklejší smlouvy na dobu určitou

Smlouvy na dobu určitou jsou u nás rozšířenější. Za to, že se dodavateli elektřiny „upíšete“ na určité období, získáte ceny, které jsou na toto období fixované. Význam úvazků na dobu určitou stoupá zejména v období, kdy hrozí výrazné zdražení elektřiny, což je právě nyní. Smlouvy na dobu určitou se uzavírají většinou na rok až tři roky, delší úvazky již nejsou ze zákona možné. Po skončení tohoto období vztah automaticky nezaniká. Naopak, pokud smlouvu včas nevypovíte, smlouva se automaticky prodlužuje, zpravidla o stejné období, jako bylo to původní. Cenové podmínky zůstávají buď stejné, nebo dodavatel navrhne jiné. Pokud s nimi nesouhlasíte, je třeba smlouvu vypovědět.

Jaká je cena kwh elektřiny?

Výpověď smlouvy na dobu určitou je třeba učinit včas, přesné výpovědní období je uvedené ve smlouvě, většinou se ale jedná o dva měsíce. Proto je důležité zjistit, kdy začala smlouva platit, nikoliv den podpisu smlouvy. Toto datum je jasně uvedené na vyúčtování, jde o první den, od kdy se platí za elektřinu dodavateli. Termín pro výpověď by měla být k odběrateli vstřícná a neměla by obsahovat žádné kličky, tedy například příliš časné vypovězení, nebo výpověď jen v určitém krátkém termínu. S délkou úvazku souvisí také cena elektřiny, tedy cena za kilowatthodinu. Čím je úvazek delší, tím je cena za kwh vyšší a čím je úvazek kratší, tím je cena kilowatthodiny nižší. Dodavatel si logicky nechá zaplatit více za delší období bez starosti o cenu elektřiny, než za období kratší.

Nepřehlédněte: Jak změním dodavatele, pokud mám smlouvu na dobu neurčitou?

NačítámNačítám