Michaela Kadlecová  | 30. 6. 2021

Jak nastavit zálohy na plyn? Jak se zohlední při odečtu plynu?

Za plyn platíme měsíčně, jednou za rok provede dodavatel plynu vyúčtování, které by mělo co nejvíce odpovídat součtu zaplacených záloh. Jak tyto zálohy stanovit nejlépe?

Nedoplatek rozpočtem zacloumá

Ve vyúčtování odběratelé zjistí, zda je výsledkem odběru plynu přeplatek, nebo nedoplatek. Výrazné naklonění na tu, nebo druhou stranu není jistě vhodné. Pokud je váš nedoplatek příliš vysoký a navíc ještě neočekávaný, pak může vaším rodinným rozpočtem nepěkně zacloumat. V případě, že na něj nenajdete dostatek prostředků, nenechávejte situaci zajít příliš daleko, ale naopak okamžitě ji řešte. Ozvěte se svému dodavateli plynu a požádejte o vytvoření splátkového kalendáře. Většina dodavatelů si za něj nechá zaplatit, ale jde o nejlepší řešení celé situace. Kalendář ale dodržujte, pokud byste přestali splácet, můžete být nuceni zaplatit zbývající částku naráz a pokud toho nebudete schopni, pak odpojeni od plynu. Zvýšenou spotřebu pak odrazte v zálohách na další období, které by měly této spotřebě odpovídat.

Přeplatek je zbytečný

Jako výhodnou ale nemůžeme označit ani opačnou situaci, kdy jste upozorněni dodavatelem na přeplatek a vy obdržíte peníze zpátky. Nejde o žádnou výhru, nebo neočekávaný dar, ale o vaše peníze, které jste si vlastně uspořili. Na účtu dodavatele plynu ale nemají co dělat. Nijak se vám zde nezhodnocují a v případě, že by se dodavatel plynu dostal do problémů, nemusíte je získat okamžitě. Zálohy by tedy měly být plus minus ve stejné výši jako vaše spotřeba, ačkoliv s tou mohou zatřást neočekávané události. V případě plynu je to hlavně chladné počasí, kvůli kterému se topí déle. Některé roky se mohou lišit o měsíc až dva delší topnou sezónu, což může spotřebu plynu výrazně navýšit.

Přečtěte si: Jak zjistíte termín odečtu plynu?

Neplatíte moc za plyn?

Zkontrolujte si, zda nemůžete za plyn platit méně. Vezměte si k ruce poslední vyúčtování a srovnejte si nabídky dodavatelů plynu.

Jak na zálohy v novém domě?

Pokud se stěhujete do nového domu, je třeba budoucí spotřebu odhadnout. Největším „žroutem“ plynu bude zřejmě plynový kotel. Spočítejte si tedy jeho spotřebu, předpokládejte běžnou topnou sezónu od října do dubna. Pokud kotlem ohříváte vodu, připočítejte další spotřebu. Pro vaření se uvažuje spotřeba plynu zhruba 200 kWh na jednu osobu, na dvě 365, na tři 545 a na čtyři 730 kWh. Sečtěte tedy předpokládanou spotřebu, vydělte dvanácti a tuto částku uveďte jako výši požadovaných záloh.

Zálohy podle dřívější spotřeby

Pokud se stěhujete do bytu, kde již někdo plyn odebíral, můžete si ponechat jeho výši záloh. Pokud jste doposud plynem jen vařili, či ohřívali vodu a rozhodli jste se začít topyt plynem, nechte si zálohy zvýšit. A v neposlední řadě nesedněte na lep některým populistickým dodavatelům plynu, kteří svým zákazníkům nastaví nízké zálohy na plyn, aby jejich spotřeba vypadala opticky menší, ale pak jim pošlou vysoké vyúčtování.

Přečtěte si: Jak změnit dodavatele plynu?

Ceny plynu v této době letí nahoru. Proto je třeba při stanovování záloh vzít do úvahy, zda máte fixní cenu plynu za m3, nebo zda je vaše cena plynu 2021 volně stanovitelná, tedy v případě, že máte smlouvu na dobu neurčitou. Vaše zálohy za plyn by tedy měly odrážet to, zda vaše cena plynu neroste. Pokud hledáte ty nejlepší ceny plynu, doporučíme vám srovnání cen plynu. Zemní plyn je komodita, kterou u nás nabízí mnoho dodavatelů plynu. Pokud nechcete hledat ceník innogy, nebo ceník MND, stačí, abyste využili naši kalkulačku plynu. Potřebujete pouze fakturu za plyn, na které najdete celou řadu údajů, které stačí vyplnit a poté již zjistíte, zda nemůžete na dodavateli plynu ušetřit.

NačítámNačítám