Michaela Kadlecová  | 15. 7. 2021

Jak na výpověď havarijního pojištění?

Na rozdíl od povinného ručení je havarijní pojištění volitelné. Pro výpověď havarijního pojištění platí podobné zásady, jako pro zrušení povinného ručení. Pojďme si je připomenout.

Pojišťovnu, u které jste uzavřeli smlouvu o havarijním pojištění, nelze změnit kdykoli, kdy se vám zamane. Pokud havarijní pojištění nevypovíte podle platných regulí, riskujete, že po vás bude pojišťovna dlužné pojistné vymáhat a že v důsledku zaplatíte ještě více. Kdy můžete vaši pojišťovnu volně změnit, aniž byste riskovali nějaký postih?

PŘEČTĚTE SI: Komu se vyplatí havarijní pojištění? 

Výpověď havarijního pojištění do dvou měsíců od uzavření

Výpověď havarijního pojištění lze učinit do dvou měsíců poté, co jste smlouvu na havarijní pojištění uzavřeli. Důvody se nezkoumají, učinit tak můžete buď na pobočce, anebo písemně. Berte však na vědomí, že pojišťovna musí obdržet výpověď havarijního pojištění v uvedeném termínu.

Výpověď havarijního pojištění kvůli zvýšení pojistného

Pokud vám pojišťovna představila novou výši pojistného, se kterou nesouhlasíte, můžete pojištění vypovědět, a to do 30 dnů od oznámení nových podmínek.

Výpověď havarijního pojištění po řešení pojistné události

Pokud jste s pojišťovnou řešili pojistnou událost a s jejím vyřešením nejste spokojeni, pak máte tři měsíce na to, abyste pojištění vypověděli, a to bez jakýchkoliv sankcí. Poté, co pojišťovna výpověď obdrží, má měsíční lhůtu, než pojištění přestane platit.

Nepřehlédněte: Jak vypovím starou smlouvu pojištění domácnosti

Jak na nejvýhodnější havarijní pojištění?

Zdá se vám, že platíte za havarijní pojištění příliš, nebo jste se rozhodli uzavřít nové? Srovnejte si nabídky pojišťoven, potřebujete znát pouze vaši registrační značku.

Výpověď havarijního pojištění z důvodu odcizení vozidla

Na vozidlo, které vám bylo odcizeno, není třeba platit havarijní pojištění. K výpovědi havarijního pojištění přidejte také kopii protokolu od policie o odcizení vozidla.

Výpověď havarijního pojištění z důvodu likvidace vozidla, nebo dočasném odhlášení z registru vozidel

Pokud jste se rozhodli vozidlo odhlásit z registru vozidel, pak se tato skutečnost uvede ve velkém technickém průkazu. K výpovědi havarijního pojištění proto přidejte také jeho kopii. Pokud jste vozidlo zlikvidovali a podáváte výpověď havarijního pojištění z důvodu likvidace, připojte protokol o ekologické likvidaci vozidla.

Výpověď havarijního pojištění z důvodu prodeje vozidla

Pro zrušení havarijního pojištění z důvodu prodeje vozidla potřebujete kromě písemné výpovědi ještě kupní smlouvu.

PŘEČTĚTE SI: Jak na pojištění motocyklu?

Co by ve výpovědi havarijního pojištění nemělo chybět?

Výpověď můžete učinit na pobočce, kde vám poskytnou formulář, nebo písemně poštou. Výpověď musí být vždy podepsaná a datovaná, dále uveďte svoje jméno a adresu, pojišťovnu, číslo smlouvy na havarijní pojištění a důvod výpovědi. Pokud nevíte, jak výpověď sepsat, kontaktujte nás na info@kalkulator.cz, abychom vám vzory výpovědi zaslali do e-mailu.

NačítámNačítám