Michaela Kadlecová  | 6. 5. 2021

Jak na pojištění motocyklu? Co si lze připojistit?

Letošní počasí nám zatím neprokázalo příliš laskavou tvář, ale přesto mnoho motorkářů vyjelo provětrat své nadupané stroje. Plánujete zařadit se mezi ně a pořídit si svou vlastní mašinu? Jak si motocykl pojistit, které pojištění motocyklu je povinné a podle čeho se máte rozhodovat?

Povinné ručení na motocykly podle objemu a výkonu motoru

Každý majitel motocyklu (nejde jen o motorky, ale i o skútry a mopedy) nesmí zapomenout na povinné ručení motocyklu, které je ze zákona neopomenutelné. Povinné ručení kryje škody, které způsobíte vy jinému vozidlu při případné nehodě. Cena povinného ručení pro motocykly není nijak závratná, činí zhruba několik set korun ročně. Odvíjí se podobně jako cena povinného ručení auta od objemu motoru, podle toho se dělí do skupin do 50 ccm, 51 – 350 ccm, 351 – 500 ccm a více než 500 ccm. Důležité je také stáří a značka motocyklu. Stejně jako u pojištění auta výši pojištění velmi významně ovlivňuje to, zda majitel motocyklu má na svědomí nějakou nehodu, kterou musela pojišťovna likvidovat. Tak totiž ztrácíte nárok na tzv. bonusy za bezpečnou jízdu, díky kterým se může vaše pojistka výrazně snížit.

PŘEČTĚTE SI VÍCE: Vyplatí se sezónní pojištění motocyklu?





Jak na nejlepší pojištění motocyklu?

Srovnejte si nabídky pojištění motocyklu, povinné ručení a havarijního pojištění.

Připravte si povinné ručení motocyklu předem

Pokud kupujete nový motocykl a znáte jeho typ, stáří apod., pak se můžete rozhlédnout předem a prostudovat si nabídky pojišťoven. „Na našich stránkách mohou majitelé motocyklu najít kalkulačku povinného ručení, do které stačí vyplnit registrační značku motocyklu a další údaje se vyplní automaticky. Pokud zákazník značku nezná, může na další stránce vyplnit údaje o značce motocyklu, modelové řadě, typu pohonu, výkonu motoru, využití a pořizovací hodnotě motocyklu. Pro výši pojistky je důležité také zabezpečení motocyklu a rok, kdy byl motocykl prvně registrovaný. Následují informace o majiteli motocyklu, důležité je rodné číslo. To slouží právě ke zjištění bonusů z databáze,“ uvádí Jesika Liptáková z Kalkulátor.cz. Pokud máte čerstvě oschlý řidičský průkaz, pak si na bonusy musíte ještě počkat. Pokud ale jezdíte bez nehody několik let, bonus může dosáhnout příjemný výše. Po odeslání údajů se zobrazí nabídky pojištění spolu s popisem, ze kterých si stačí vybrat.



Má havarijní pojištění motocyklu smysl?

Hojně diskutované bývá na motorkářských fórech havarijní pojištění motocyklu. Je fakt, že motocykly a motorkáři jsou na silnicích velmi zranitelní. Havarijní pojištění se sjednává většinou s tzv. spoluúčastí, proto je výhodný zejména pro mladší stroje, u kterých proběhla první registrace do deseti let. Čím vyšší je spoluúčast, tím je nižší pojistní. Havarijní pojištění kryje škody, které vznikly majiteli vozidla, ať už jeho vinou, nebo vinou neznámé osoby, kterou nelze dohledat. Havarijní pojištění se skládá z volitelných součástí, které zahrnují škody způsobené vandalismem, zcizením, počasím, nebo přírodními živly. Zejména v letních a podzimních měsících hrozí střet se zvěří, který dokáže způsobit značné škody. Ty nehradí zdaleka všechny pojišťovny: „Toto připojištění nabízejí pouze pojišťovny DIRECT a Alianz,“ upozorňuje Jesika Liptáková. Po střetu motocyklu se zvěří je třeba vždy volat policii, která zajistí důkazy a stopy po srážce na motocyklu. Jak havarijní pojištění, tak povinné ručení na motocykl se sjednává i na část roku, kdy se skutečně jezdí, většinou od dubna do října. Podmínky pro sezónní pojištění motocyklu nejsou ale tak výhodné, jak by si majitelé motocyklů často představovali.

NačítámNačítám