Michaela Kadlecová  | 31. 8. 2023

Komu se vyplatí havarijní pojištění?

AKTUALIZOVÁNO 31.8.2023 | Zatímco povinné ručení musí uzavřít naprosto každý, havarijní pojištění je věcí volby. Jsou motoristé, kteří jsou programově proti tomuto pojištění, jiní by bez něj nevyjeli. Kdy má havarijní pojištění smysl?

Havarijní pojištění nejen pro případ havárie

Povinné ručení kryje škody, které v případě nehody způsobíte třetím osobám. Je to vlastně pojištění odpovědnosti, které se vztahuje na vaše vozidlo při silničním provozu. Je to určitá pojistka, že v případě, kdy vaší vinou vznikne škoda na majetku či zdraví, budete schopni zaplatit náhrady škod. Vyplatí je za vás pojišťovna dle krytí. Havarijní pojištění dělá vlastně opak, tzn. nehlídá škody způsobené třetím osobám, ale vašemu vlastnímu vozidlu.

Asi se nenajde motorista, který jezdí bez jediné odřeniny a karambolu. Málokdo jezdí velmi opatrně a navíc má opravdu velké štěstí na to, že nepotká jiného nezodpovědného řidiče, vozidlo garážuje na prověřených místech a má ho vždy na dohled. Příležitostí, jak může vozidlo přijít k úhoně, je zkrátka příliš mnoho a pravděpodobnost, že přijdete kvůli vlastnímu autu o peníze je rovna prakticky jistotě. Díky havarijnímu pojištění nezískáte peníze za škodu, která vznikla jen při havárii, jak by bylo možné z názvu pojištění usuzovat, ale také pokud vám někdo vozidlo odcizí, nebo pokud ho poničí vandal či třeba krupobití.

Jak na výhodné havarijní pojištění?

Zjistěte během chvilky, kolik zaplatíte za havarijní pojištění. Stačí znát značku vozu.

Havarijní pojištění pro ojetiny? Proč ne

Velmi často lze slyšet názor, že havarijní pojištění má smysl pouze pro zánovní vozidla a pokud kupujete vůz z druhé ruky, můžete na toto pojištění vozidla zapomenout. „Domníváme se, že havarijní pojištění má smysl zhruba do stáří vozidla do patnácti let. Vše záleží samozřejmě na konkrétní situaci pojistníka. Pokud má staršího tranzita třeba ve stáří 12 let, ale potřebuje ho akutně k práci a bez něj by nemohl provozovat své řemeslo, pak je sjednání havarijního pojištění na místě. Pokud to samé auto bude mít jiná rodina a bude ho využívat minimálně, pak se havarijní pojištění nevyplatí. Na druhou stranu, pokud přijdete o starší vozidlo, pojišťovna vám rozhodně nevyplatí částku, která se rovná jeho pořizovací hodnotě," konstatovala Jesika Liptáková z Kalkulátor.cz.

Spoluúčast

Havarijní pojištění můžete sjednat s tzv. spoluúčastí. Jde o částku, kterou se vy budete podílet na případném krytí škod. Pochopitelně, čím je vaše spoluúčast vyšší, tím je nižší částka pojištění. „My našim klientům doporučujeme, aby byla jejich spoluúčast co nejmenší, či nulová. Škody, které vznikají havárií, jsou zpravidla hodně vysoké. Klient si sice za pojištění připlatí, ale na druhou stranu pak získá prakticky celou částku zpět,“ uvádí Jesika Liptáková z Kalkulátor.cz. Některé havarijní pojištění lze také sjednat s nulovou spoluúčastí, kdy klient obdrží v případě škody celou částku nazpět.

Havarijní pojištění podle stáří vozu

Jak vůz stárne, snižuje se jeho hodnota. Z logiky věci by se mělo snižovat také jeho havarijní pojištění, tak tomu ale není často automaticky: „Výše havarijního pojištění se určuje podle aktuální hodnoty vozu. Dává tedy smysl, že s klesající hodnotou by mělo zlevňovat i pojištění. To, že by se sama pojišťovna ozvala a zlevnila ho automaticky, se neděje. Naopak může pojištění klasicky zdražit. Vyjímkou je pojišťovna DIRECT, která zlevňuje podle hodnoty vozu sama od sebe,“ upozorňuje Jesika Liptáková. Proto byste měli každý rok či dva své pojištění aktualizovat.

Připojištění

K havarijnímu pojištění, stejně jako k povinnému ručení, si můžete připlatit za celou řadu různých připojištění. Pojistit si navíc - nad rámec vozidla samotného - můžete například skla či zavazadla. Nabídky jsou individuální, ale lze říct, že se pojišťovny perou o to, která nabídne více možností pro ještě větší jistotu motoristů. Čím víc ochrany v podobě připojištění si vyberete, tím vyšší bude pochopitelně i vaše pravidelná platba, kterou budete muset za „havarijko“ odvádět. Je ale jisté, že se na silnicích vyplatí být připraven na vše.

GAP pojištění

Samostatná kapitola připojištění k havarijní pojistce je tzv. GAP (z anglického Guaranteed Asset Protection), které pokrývá rozdíl mezi aktuální a pořizovací cenou vašeho vozidla. Co to znamená? Jednoduše to, že v případě totální havárie vám pojišťovna nevyplatí pouze cenu odpovídající současné hodnotě vozidla, ale vyplatí vám plnou cenu, kterou jste za vaše auto zaplatili. A to se vyplatí, protože cen vozidel jdou obvykle poměrně rychle dolů a hodnota, kterou mělo auto před rokem, může být dnes ta tam. GAP pojištění se však vztahuje nejčastěji jen na vozy staré maximálně pár let a zahrnuje ještě další podmínky.

Když potřebujete poradit

Havarijní pojištění se většinou sjednává v balíčku s povinným ručením, ale není to povinné: „Na Kalkulátor.cz lze objednat i samotné havarijní pojištění, podle přání klienta. V havarijním pojištění se oficiálně nemusí uplatňovat bonus za bezeškodnou jízdu, ale všechny naše pojišťovny to dělají v rámci proklientského jednání,“ vysvětluje Jesika Liptáková a dodává: „Pokud si není klient jistý, zda je havarijní pojištění právě pro něj výhodné, může se na nás obrátit, ať už prostřednictvím Facebooku, telefonu, nebo e-mailu, či se na našich stránkách registrovat. Stačí, aby nám sdělil podrobnosti o vozidle a my mu s čistým svědomím poradíme, zda má smysl vozidlo pojistit, případně doporučíme konkrétní produkt. Díky registraci získá ještě další výhody, ozveme se mu vždy, když se blíží výročí jeho smlouvy a prověříme, zda nemůže dosáhnout na jiný, výhodnější produkt. Chceme, aby se v našich rukou cítil bezpečně a pohodlně.“

Přečtěte si také: Jak usnadní havarijní pojištění nabourané auto na parkovišti?

NačítámNačítám