Michaela Kadlecová  | 12. 5. 2021

Jaká je cena elektřiny v Praze?

Bydlíte v našem hlavním městě a rádi byste našli výhodného dodavatele elektřiny? Víte, že cenu elektřiny ovlivňuje také to, kde se odběrné místo nachází? Jak se cena elektřiny pohybuje právě v Praze?

Polovinu zaplatíme distributorovi

Elektřinu si můžete objednávat od kteréhokoliv dodavatele elektřiny. Ten může sídlit třeba na druhém konci republiky, jeho volba je pouze vaším rozhodnutím. Změnit ovšem nemůžete tzv. distributora, tedy společnost, která dokázala dopravit elektřinu z místa, kde se vyrobila, až k vašemu domu. Distributoři působí na našem území tři, každý obhospodařuje určité území. Na území Prahy a Roztok u Prahy působí společnost PRE Distribuce. Této společnosti platíte za to, že máte elektřinu k dispozici v určitém objemu a také, že elektřina k vám vůbec dorazila.

Nepřehlédněte: Elektřina bude zdražovat. Jak se tomu vyhnout?

Cena za rezervovaný příkon

Okamžitý objem odebírané elektřiny se stanovuje podle jističe, který máte na domě. Domácnosti využívají většinou jističe jednofázové a trojfázové, pochopitelně čím vyšší příkon si rezervujeme, tím jsou tyto poplatky vyšší. Tyto ceny se liší podle distribučního území a jde o částky od několika desítek až po několik stovek korun měsíčně. Ceny jsou dále odstupňované podle distribuční sazby. Cenu za příkon platíme distributorovi, ale jde o cenu regulovanou. Její výši určuje Energetický regulační úřad, a to jednou ročně.

Distribuční sazba

Cena za jistič nad 3x25 A do 3x32 A včetně [Kč/měsíc] u PRE

D 26d

284

D 27d

159

D 35d

330

D 45d

364

D 57d

434

D 61d

52

Neplatíte za elektřinu moc?

Během chvilky zjistíte, zda svého dodavatele elektřiny nepřeplácíte. Vyzkoušejte naši kalkulačku, stačí si vzít k ruce poslední fakturu.

Poplatky za distribuci

Ještě výrazněji se projeví na vyúčtování elektřiny tzv. distribuční poplatky. Ty činí zhruba polovinu z celkové ceny elektřiny. Letos by naštěstí měly o něco klesnout, konkrétně pro PRE je stanovena cena nižší o 0,46 %. „Absolutní pokles regulované složky ceny elektřiny pro domácnosti ERÚ naposledy oznamoval v listopadu roku 2014. Tentokrát se nám to povedlo díky dobrému nastavení V. regulačního období, kde jsme výrazně snížili WACC, tj. míru výnosnosti, které mohou regulované společnosti od ledna příštího roku při svých investicích dosáhnout. Již v červnu, když jsme představovali Zásady cenové regulace pro V. regulační období, jsme avizovali, že by ceny na zajišťování distribuce měly v prvním roce klesat, což se nyní potvrdilo," říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ. Tato instituce stavuje ceny s ohledem na nutnost modernizace sítě a potřebných investicí.

Přečtěte si: Co je regulovaná složka ceny za elektřinu?

Dodavatele elektřiny si volíte sami

Poplatky distributorovi neovlivníte, stejně jako některé další daně, například tu, díky které se podporují obnovitelné zdroje energie (jde o tolik známou a hojně propíranou podporu fotovoltaik). Ovlivnit ale můžeme cenu tzv. silové elektřiny, která je neregulovaná a utvářená působením trhu. „Na trhu nyní působí kolem stovky dodavatelů elektřiny. Ti se snaží si různě konkurovat a zaujmout co největší část trhu. Aby se v nich zákazníci vyznali, nabízíme jim jejich srovnání. Do naší kalkulačky dodavatelů elektřiny stačí zadat to, jakou má zákazník distribuční sazbu, jaký jistič využívá, území, ve kterém elektřinu odebírá. Abychom mohli vypočítat úsporu, je třeba také prozradit, od koho zákazník bere elektřinu, v jakém tarifu a jaká je jeho přibližná spotřeba. Díky tomu se během chvíle dozví, zda může ušetřit pouhou změnou dodavatele,“ uvádí Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz.

Připravili jsme pro vás přehled všech aktuálních ceníků všech dodavatelů elektřiny.

NačítámNačítám