Michaela Kadlecová  | 14. 9. 2021

Zdražení plynu 2021 přišlo. Proč se ho bát více než zdražení elektřiny?

Zatímco během první vlny pandemie jsme odebírali energie za nízké ceny, letošní rok je ve znamení zdražování naprosto všech energií, plyn nevyjímaje. V současné době jsou jeho ceny ty nejvyšší za dlouhé období. Jaké jsou důvody zdražení plynu v 2021?

Cena plynu

Pojďme si nejprve připomenout, z čeho se vlastně skládá cena plynu. Vy ji platíte vždy celou svému dodavateli, ten ji ale dále rozúčtovává na další organizace. Zatímco popisovat, z čeho se skládá cena elektřiny, je úkol na několik odstavců, u ceny plynu je situace mnohem jednodušší. Stejně jako za elektřinu, musíte i u plynu zaplatit tomu, kdo ji přivede k vám domů, tedy distributorovi plynu. Toho si vybrat nemůžete, u nás působí tři distributoři plynu, kteří jsou rozděleni podle území. Z logiky věci nikdo nemůže vybudovat konkurenční trubky, kterými plyn proudí, a tak musíte využít toho vašemu území příslušnému. Ceny za distribuci pro konkrétního distributora stanovuje Energetický regulační úřad, a to jednou ročně. Jedná se o nemalou částku, cena za distribuci plynu činí zhruba čtvrtinu ceny plynu. Dále se platí společnosti OTE, tedy operátorovi trhu. Ten trh s plynem řídí a díky němu je možné, aby fungovali různí dodavatelé plynu. OTE totiž rozpočítá jejich podíly na celkové dodávce plynu.

1m3 plynu, nebo kWh plynu?

Další část ceny plynu je neregulovaná státem. Stanovují ji jednotliví dodavatelé plynu podle své cenové politiky. Pokud tedy najdete nabídku nějakého dodavatele plynu, počítejte s tím, že uvádí pouze neregulovanou cenu plynu, ke které je třeba ještě připočítat cenu regulovanou. Jak jsme již uvedli, jde o tři čtvrtiny celkové ceny plynu. Právě pro to se zdražení plynu 2021 dotkne odběratelů ještě více než zdražení elektřiny. Někoho může mást jednotka, ve které se cena plynu zobrazuje. Může to být totiž buď m3 plynu, anebo kWh plynu. Zatímco m3 plynu značí objemovou jednotku, ve které je plynu dodáván, kWh plynu označuje jednotku využitelnosti plynu. Pro převod mezi těmito jednotkami platí 1 m3 plynu = 10,55 kWh plynu (= 0,01055 MWh). Na faktuře za plyn najdete většinou údaj v kWh.

Přečtěte si: Zajímá vás úspora energií?

Chcete ušetřit na plynu?

Zvolte toho nejlepšího díky kalkulačce plynu! Během chvíle zjistíte, zda ušetříte.

Velkobchodní cena plynu

Cena pro dodavatele plynu se utváří z ceny, za kterou se plyn prodává na velkoobchodním trhu. Hlavní slovo mají ti, kdo plyn těží, tedy jednotlivé státy. Nejvíce zemního plynu se těží ve Spojených státech, následuje Rusko, Írán, Kanada a Katar. Vlády těchto zemí mají v rukou obrovskou moc, neboť tím, jak budou dodávat plyn, mohou ovlivňovat jeho cenu. Státy jsou na dodavatelích zemního plynu závislí, tedy konkrétně na tom, který plynovod do země proudí. Například Evropa je z 60 % závislá na zemním plynu z Ruska, Česká republika dokonce z 90 %. V současné době nechce Rusko přepravovat zemní plyn do Evropy přes Ukrajinu, nevyžádal si totiž v aukci žádnou kapacitu na ukrajinskou část plynovodu. To má velký vliv na cenu plynu v Evropě, která kvůli tomu roste. Svůj efekt má také to, že roste cena elektřiny, byť z jiných důvodů. Plyn je totiž vůči elektřině substitučním zdrojem energie, proto má tendenci kopírovat její cenu.

„Plyn roste rychleji než elektřina. Dokonce tak moc rychle, že v Anglii kvůli ceně znovu spustili uhelnou elektrárnu, protože z plynu se jim nevyplatilo teplo a elektřinu vyrábět. Pokud velký kolos, který nejlépe ví, co má dělat, znovu obnoví provoz uhelné elektrárny, pak to jasně ukazuje, že cena plynu nepůjde dolů. Už z toho důvodu, že spuštěné elektrárny trvá dlouho, dlouhá je také doba, než se rozjezd vyplatí,“

To, za kolik nakoupí dodavatelé plyn na velkoobchodních trzích, úzce souvisí s tím, za kolik ho prodávají. V současné době ale platí, že ceny plynu se zvyšují dokonce rychleji než elektřina: „Plyn roste rychleji než elektřina. Dokonce tak moc rychle, že v Anglii kvůli ceně znovu spustili uhelnou elektrárnu, protože z plynu se jim nevyplatilo teplo a elektřinu vyrábět. Pokud velký kolos, který nejlépe ví, co má dělat, znovu obnoví provoz uhelné elektrárny, pak to jasně ukazuje, že cena plynu nepůjde dolů. Už z toho důvodu, že spuštěné elektrárny trvá dlouho, dlouhá je také doba, než se rozjezd vyplatí,“ uvádí Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ve společnosti Kalkulátor.cz.

„Fixovat, fixovat! Hlavně pozor na cenu, která je dnes dobrá, ale brzy končí. Až hlavní zdražení přijde, bude cena na trhu tak vysoko, že změna bude opravdu zásadní.

Jak ušetřit na účtech za plyn?

Zejména, pokud plynem topíte, může se vás zdražení plynu nepěkně dotknout. Jak si nejlépe ochránit ceny plynu? Lukáš Kaňok radí: „Fixovat, fixovat! Hlavně pozor na cenu, která je dnes dobrá, ale brzy končí. Až hlavní zdražení přijde, bude cena na trhu tak vysoko, že změna bude opravdu zásadní.“ Dodavatelé totiž nakupují plyn na burze na určité období dopředu, spekulují a právě nyní vyhrává ten, kdo nakoupil za nízké ceny. Takový dodavatel může nabízet nízké ceny i v období, kdy ostatní již zdražují. Právě nyní je ještě poslední možnost si tedy objednat plyn na určité období dopředu, jde většinou o dva roky, za fixní ceny. Po tuto dobu sice nemůžete od dodavatele odejít, ale na druhou stranu vás dodavatel nemůže překvapit žádným zdražením. Jak si takového dodavatele vybrat? Na stránkách Kalkulátor.cz můžete najít kalkulačku plynu, kam lze zadat několik údajů o vaší spotřebě plynu, dále o vašem současném dodavateli a během chvíle zjistíte, zda můžete ušetřit. U tzv. garantovaných tarifů vám společnost Kalkulátor.cz pomůže vypovědět stávající smlouvu, uzavřít smlouvu novou, nastavit zálohy, takže přechod k novému dodavateli plynu bude co nejhladší.

Nepřehlédněte: Z čeho se skládá cena plynu?

NačítámNačítám