Michaela Kadlecová | 21. 1. 2021

Jaké distribuční sazby využijete pro topení elektřinou?

Topíte elektřinou? Pak se jistě hrozíte výše vaší faktury za elektřinu. Částku na ní ale můžete výrazně snížit, pokud zvolíte vhodnou distribuční sazbu. Jaké distribuční sazby můžete využívat?

Bez údržby a snadno regulovatelné

Elektrické topení má mnoho výhod. Je ekologické, takže své okolí nezahlcujete spalinami. Jeho ovládání je velmi snadné, zvládne ho i malé dítě, lze ho snadno regulovat a nastavit si požadovanou teplotu. Toto topení je bezúdržbové, není třeba sjednávat revize. Topení má dlouhou životnost, protože se velmi málo opotřebovává. Významné je i zdravotní hledisko, během vytápění se nevíří žádní roztoči a prachové částice, je tedy ideální pro alergiky a astmatiky.

Nepřehlédněte: Jak se liší ceny elektřiny pro distribuční sazby? 

Drahý provoz

Bohužel elektrické vytápení není právě levné na provoz. Závisí pochopitelně na typu produktu, nejdražší je provoz přímotopů, tedy topných těles a konvektorů, které mají příkon mezi 500 až 3000 Wattů. Do úvahy musíte vzít také výhřevnost přímotopu, tedy jakou plochu zvládne ohřát. Přímotop s příkonem 2000 Wattů by měl ohřát místnost o ploše 2000 m2. Při ceně 4,8 za kilowatthodinu a příkonu 2000 Wattů vás bude hodina provozu stát necelých deset korun, celý den 240 korun, měsíc pak 7200 korun. Elektrokotle mají příkon velmi variabilní, až do 60 kW, elektrické podlahové topení má mít výkon 60 – 80 –wattů na m2. Celková spotřeba je velmi ovlivněná únikem tepla, v zateplených budovách stačí topit méně.

Levnější elektřina díky nízkému tarifu

Pokud elektřinou topíte, můžete se přihlásit k některé z tzv. dvoutarifních distribučních sazeb. Díky tomu získáte určitý počet hodin elektřinu v tzv. nízkém tarifu, kdy je cena za kilowatthodinu nižší, než je tomu v tarifu vysokém. Díky tomu lze výrazně ušetřit. Pokud jste například stavěli dům a elektřinu zde odebírali pouze za účelem stavby, pak jste odebírali elektřinu pouze v jednotarifní sazbě. V okamžiku, kdy sem instalujete topení, je třeba se proto obrátit na distributora, dále pak na odborníka, který elektrické topení napojí na speciální okruh a zároveň na tzv. Hromadné dálkové ovládání. Díky němu se topení sepne pouze tehdy, pokud se bude dodávat elektřina v nízkém tarifu, ve vysokém tarifu tedy fungovat nebudou.

Zjistěte, kolik uspoříte: Srovnejte si ceny elektřiny a zjistěte, kolik můžete ušetřit.

Distribuční sazby pro topení

Domácností, které vytápějí pomocí elektřiny, se týkají dvě distribuční sazby. Jednak jde o distribuční sazbu s označením Akumulační topení D26D, který je určený pro domácnosti, které k vytápění používají akumulační spotřebiče. V této sazbě vzniká nárok na osm hodin elektřiny v nižším tarifu denně. Zbylé druhy elektrického topení jsou nyní sdruženy do jedné distribuční sazby, a to sazby s názvem Elektrické topení D57D, zatímco dříve mělo svou distribuční sazbu tepelné čerpadlo, kombinované vytápění a elektrické topení. Tyto tři distribuční sazby se stále využívají, neboť si je takto spotřebitelé před lety objednali, nově je ale nelze přiznat. Pro veškeré tyto druhy vytápění si lze tedy objednat distribuční sazbu Elektrické topení D57D. V takovém případě spotřebitel odebírá elektřinu v levnějším tarifu 20 hodin denně. Pokud „naskočí“ vysoký tarif, topení nefunguje. Nejde ale o čtyři hodiny v celku, distributor je většinou rozdělí d více úseků, takže výpadek často nelze ani postřehnout.

O nás: Kalkulátor.cz  srovnává ceny elektřiny a plynu a pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě, celé a bez otravných telefonátů. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, celé a bez otravných a nevyžádaných telefonátů.

Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny! Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.

Přečtěte si, jak ušetřit ještě více. Jak zjistíte, kdy se spíná nízký tarif?