Klára Kropáčková | 1. 11. 2021

Deset tipů jak ušetřit na elektřině a plynu

Děsí vás všeobecné zdražování a chtěli byste víc šetřit? Tak proč nezačít s energiemi? Připravili jsme pro vás 10 jednoduchých tipů, jak ušetřit na elektřině a plynu.

1.Zateplení domu a izolace oken

Vytápění domu představuje přes 50 % celkové spotřeby energií. Pokud chcete ušetřit, doporučujeme dům zateplit. Zateplením obvodových stěn můžete ušetřit 10–20 % spotřeby energií. Samozřejmě záleží na celkovém stavu vašeho domu. Dalším krokem je izolace oken a dveří. Špatně těsnící spáry snižují vnitřní teplotu až o dva stupně. Utěsněním dveří a oken snížíte svou spotřebu energie o 8–15 %.



pixabay.com



2. Šetřete už v obchodě

Dobrým krokem je přemýšlet o úspoře energií při výběru spotřebičů. Ledničky různých výrobců mohou vypadat stejně, ale každá může mít jinou spotřebu elektřiny. Rozdíl poznáte podle tzv. energetických štítků, kterými musí být všechny domácí spotřebiče opatřeny. Jsou označeny písmeny A–D.

3. Změňte dodavatele elektřiny

Přijde vám, že za energie zbytečně přeplácíte? Není nic jednoduššího, než současného dodavatele změnit. Na trhu je v současné době mnoho nabídek, mezi kterými si můžete vybírat. S orientací v energetické džungli vám na Kalkulátoru rádi pomůžeme. Stačí se zaregistrovat, nahrát svojí poslední fakturu a my vám vybereme ty nejvýhodnější nabídky.

Aktualizujeme: Najít dodavatele elektřiny není v současné době právě snadné. Vyzkoušejte naši kalkulačku elektřiny! 

Nepřehlédněte: Kolik ušetříte na ernergiích?

4. Nezakrývejte radiátory

Zakrytá topení bývají kamenem úrazu nejedné studené domácnosti. Zdroje tepla se nesmí ničím zakrývat - sníží se tak jejich účinnost. Odstraňte od topení všechny záclony, nábytek, koberce nebo cokoliv, co by mohlo překážet.



Radiátor
pixabay.com



Potřebujete najít nového dodavatele elektřiny?

Není to jednoduché, ale i v této době vám můžeme nabídnout rozumné ceny elektřiny. Využijte naši kalkulačku a nechte si najít dodavatele elektřiny právě pro vás.

5. Využívejte nízký a vysoký tarif

Zkontrolujte si vaší smlouvu o dodávce energií. Je možné, že máte tzv. dvoutarifní sazbu. To znamená, že v různých částech dne máte levnější elektřinu. Pokud tomu tak je, tak pouštějte energeticky náročnější spotřebiče jako pračku nebo bojler v časech, kdy máte energii levnější.

6. Dávejte si pozor na teplotu

Pro některé spotřebiče je energeticky náročnější, když musí překonávat větší teplotní rozdíly. Například lednička musí pracovat mnohem intenzivněji, když do ní dáte teplé jídlo. Zároveň by neměla být umístěna vedle topení nebo trouby, protože potom musí vynaložit mnohem více energie na ochlazování. Na stejném principu pracuje bojler. Přístroj, který ohřívá vodu bude potřebovat více energie ve studeném sklepě.

7. Úsporné osvětlení

Kolik máte doma žárovek? Předpokládáme, že hodně. Klasické žárovky spotřebují mnohem více energie než ty úsporné. Jedna žárovka vám může ušetřit i 3 000 Kč. Také není od věci zvážit, jaké prostory je opravdu nutné intenzivně osvětlit.



pixabay.com



8. Šetřete na home office

Další možností, jak ušetřit na energiích, je využívání notebooku místo klasického stolního počítače. Notebook spotřebovává méně energie a navíc na něm můžete pracovat odkudkoliv. Pokud si od počítače potřebujete odskočit, vždy ho dejte do režimu spánku. Informace o spotřebě konkrétních modelů najdete například v těchto recenzních notebooků.

Nějakou tu korunu se vám podaří ušetřit i v případě používání kancelářské elektroniky, například tiskárny, skeneru nebo kopírky, které kromě elektrické energie spotřebovávají i papír. Podívejte se na 9 ekonomických a ekologických tipů jak ušetřit za tisk dokumentů i v pohodlí domova.

9. Úsporné praní

Úspornějším praním se dá ušetřit nejen elektřina, ale i oblečení, které kvalitně vyperete i při nižší teplotě a otáčkách. Pokud nemáte oblečení příliš zašpiněné, stačí na praní 30 stupňů při 800 nebo 900 otáčkách. Tímto způsobem spotřebujete méně elektřiny a zároveň budete šetrnější k textilním vláknům.

10. Levnější vaření

Nebudeme vám dávat tipy, kde najít ten nejlevnější sýr nebo rohlíky, ale jak vařit tak, abyste ušetřili, co nejvíce energie. Při vaření jídla zkuste použít méně vody a hrnec vždy zakrýt pokličkou. Bez pokličky totiž spotřebujete až čtyřnásobné množství energie. Pro jídlo, které se déle připravuje, je výhodný papiňák.



pixabay.com

Další zajímavé tipy jak šetřit plyn se dozvíte z webu ecoblog.cz.

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny brzy i pojištění. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Chceme s ním energošmejdy konečně zatlačit do kouta. Na Kalkulátoru všechny výpočty fungují okamžitě a bez otravných telefonátů.

Na energiích teď můžete ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem elektřiny, nebo dodavatelem plynu jakého si vyberete. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.