Michaela Kadlecová  | 21. 6. 2022

Kdy se spíná nízký tarif? Máte správně nastavenou distribuční sazbu elektřiny?

Ušetřit na elektřině chce jistě každý z nás. Pokud jste domácnost, která si mohla objednat tzv. nízký tarif, můžete uspořit až stokoruny tím, že budete energeticky náročnější spotřebiče zapínat v určitou dobu. Jak na to?

21.6. 2022

Nízký tarif a zdražování elektřiny 2022

Od roku 2021 začala cena elektřiny stoupat. Někteří dodavatelé elektřiny nedokázali zvyšující se ceně elektřiny čelit a ukončili svou činnost. V současné době musíme čelit zdražení elektřiny až o stovky procent. Zároveň také dodavatelé elektřiny mnohdy nabízejí jednu cenu elektřiny, která je stejná pro nízký i vysoký tarif, případně je rozdíl ceny pro nízký a vysoký tarif velmi nízký. Proto je třeba pečlivě volit dodavatele elektřiny, zejména ti, kdo elektřinou vytápějí a mají k dispozici 20 hodin v levnějším tarifu. Ke srovnání cen elektřiny můžete využít naši kalkulačku elektřiny.

Co je to distribuční sazba?

Každá domácnost je zařazena distributorem elektřiny do určité distribuční sazby. Distribuční sazba odráží charakter odběrného místa a to, prostřednictvím jakých velkých spotřebičů se zde odebírá elektřina. Běžné spotřebiče, jako je myčka, či pračka, se nezohledňují, distributora zajímají pouze spotřebiče, které odebírají velké množství elektřiny, tedy topení na elektřinu, bojlery, nebo elektromobily. Tyto náročné spotřebiče mohou odebírat elektřinu po určitý počet hodin v levnějším nízkém tarifu a díky tomu výrazně ušetřit na elektřině. Díky tomuto systému lze řídit distribuční síť elektřiny a zajistit, že se do sítě zasílá právě tolik elektřiny, kolik se spotřebuje. Rozvodná síť musí být totiž neustále v rovnováze, elektřinu prakticky nelze nijak skladovat. Díky tomu, že se spotřeba velkých spotřebičů přesměruje do konkrétních hodin, lze tuto okamžitou spotřebu ovlivnit. Ceny elektřiny se zvyšují, pro dodavatele elektřiny je náročné nakupovat elektřinu na velkoobchodním trhu a zejména menší dodavatelé nenabízejí elektřinu ve dvou tarifech, tedy za nižší a vyšší cenu v určitých hodinách.

Noční proud?

Dříve byl svět jednoduchý. Když jste si pořídili dvoutarifní systém, v noci jste od určité do určité hodiny (22–6) odebírali levnější proud. Proto se mu říkalo noční proud. Jenže dnes už máme modernější technologie, takže distributor vám může posílat levnější proud mnohem komplikovanějším způsobem ve chvíli, kdy je to pro něj výhodné. Už to tedy nefunguje tak, že se západem slunce máte zapínat parní žehličku, pračku, vytahovat větráky nebo přímotopy a svému konopí dopřávat umělou sluneční lázeň. Nízký tarif (dříve noční proud) je rozprostřen do částí po celý den. A celé je to výhodné i pro zákazníka. Dřív jste k večeru mrzli u studených akumulaček a ráno se pekli. To samé bojler. Je super, že teď se to dobíjí i odpoledne.

Cena za kWh nočního proudu

Nízký tarif může alias noční proud být levnější až o 50 % oproti vysokému tarifu. Záleží na konkrétním výběru tarifu a také distributora. Spočítejte si na kalkulátor.cz nejvýhodnější variantu tarifu přímo pro vás.

K čemu je dobrý nízký tarif

Celý systém nízkého tarifu a tzv. nočního proudu vznikl z prostého důvodu. Představte si to. Všichni v České republice vstanou v 7 hodin ráno, rozsvítí si a zapnou rychlovarnou konvici a topení. A v tu chvíli musí prostě elektrická soustava zkolabovat. Šokový nárůst odběru je obrovský. Z tohoto důvodu existuje dvoutarifní systém, který spotřebu rozptýlí do delší doby.

Kdy a jak jde odebírat levnější elektřinu v tzv. nočním proudu?

Dvoutarifní systém znamená, že nějakou dobu dne platíte vysoký tarif (VT) a nějakou dobu nízký tarif (NT). V základu máme všichni standardně jen vysoký tarif. O dvoutarifní systém si můžete zažádat jen v případě, že máte doma bojler, přímotop, tepelné čerpadlo nebo třeba elektroautomobil. Tedy pokud elektřinu používáte na ohřev vody, vytápění nebo nabíjení elektroauta.

1. Nízký tarif, nebo noční proud?

2. Jak ušetřím na nízkém proudu? 

3. Jak zjistím časy spínání?

Jak ušetřit tisíce ročně na elektřině?

Vyzkoušejte si kalkulačku elektřiny. Trvá to chvilku a zcela bez rizika. Zadáte pár údajů o spotřebě a dozvíte se, kolik můžete ušetřit.

Neplatíte za elektřinu zbytečně moc? Zjistěte to během dvou minut na naší kalkulačce elektřiny!

Nízký tarif, nebo noční proud?

Pokud jste domácnost, která si pomocí elektřiny ohřívá vodu, nebo si takto vytápí, máte nárok na některou z distribučních sazeb a elektřinu v tzv. nízkém tarifu. Ten se mnohdy označuje chybně coby noční proud. Jde o zastaralý výraz, protože nízký tarif se dnes už nevyužívá jen v noci. Hlavním důvodem zavedení nízkého tarifu je hospodaření s elektřinou. Tu totiž nelze krátkodobě někde uskladnit a vyzvednout si tehdy, když zrovna potřebuji. Elektřina musí plynule proudit, takže v okamžicích jejího přebytku se nabídne zákazníkům za nižší ceny. Původně se předpokládalo, že v noci je poptávka po elektřině výrazně menší než za dne, levnější elektřina se tedy nabízela právě tehdy. V mnoha uživatelích hlavně starších ročníků je tedy pevně zakořeněný názor, že pračku má smysl zapínat právě na noc. Nemají ale pravdu, mohou ji klidně zapnout i přes den, ovšem v přesně vymezených časech.

Přečtěte si o distribučních sazbách více: Jaké jsou podmínky pro distribuční sazby? 

Chcete poradit s distribuční sazbou?

Zajímá vás, zda máte správně nastavenou distribuční sazbu a odebíráte elektřinu v tarifech, ve kterých máte? Nechte si zavolat a my prověříme, zda je u vás vše v pořádku. Zanechte nám svoje telefonní číslo a společně váš případ probereme a poradíme, jak si distribuční sazbu přizpůsobit.

Jak šetřit díky nízkému tarifu?

Rozdíl mezi spotřebou spotřebiče v nízkém tarifu a vysokém tarifu je různá podle typu distribuční sazby, které zákazník využívá. V některém případě není příliš veliká, ale například u sazby D25d a D27d je rozdíl mezi nízkým a vysokým tarifem opravdu velký, takže je o to větší i výsledná úspora. Spotřebiče můžeme rozdělit do dvou kategorií. V první budou ty, díky kterým můžeme nízký tarif využívat, což jsou ohřívače vody, dále pak přímotopy a elektrokotle pro vytápění. Tyto spotřebiče jsou připojeny k elektroměru speciálním rozvodem, prostřednictvím kterého se vždy při zahájení vysokého tarifu vypnou. Ve zkratce, půjdou pouze tehdy, když je elektřina levnější. S tím se zkrátka musíte smířit, jde o určitou daň za to, že ušetříte. Zaměřme se ale na jiné spotřebiče, které nedokáží poznat, že se sepnul vysoký tarif a fungují neustále. Ano, například svítit, dívat se na televizi, či si nabíjet mobil chcete jistě kdykoliv. Ale co provoz energeticky náročných spotřebičů, jako jsou pračky, myčky a sušičky? Jejich zapnutí určitě naplánovat jde. Přitom díky tak prostému zásahu můžete ušetřit třeba tisíce ročně. Vše pochopitelně závisí na tom, kterou sazbu využíváte, jak energeticky náročný spotřebič provozujete a také jak často.

HDO a noční proud
Tabulka k jedinému tarifu a na jedné konkrétní lokalitě od ČEZ Distribuce. Tmavá oranžová na obrázku je chvíle, kdy běží nízký tarif D45d pro domácnosti s přímotopy. Funguje 20 hodin denně. Běžné bojlerové tarify mají jen 8 hodin.
ČEZ.cz



Nepřehlédněte: Nezapomeňte se podívat na to, jak přejít na jinou distribuční sazbu. Jaké podmínky musíte splňovat?

Nemáte špatně nastavenou distribuční sazbu?

Stále se najdou mnohé domácnosti, které nemají distribuční sazbu nastavenou správně. Typicky se jedná o novější domy, kde si nechali zavést elektřinu ještě během výstavby domu. Tehdy měli nárok pouze na elektřinu v jednom tarifu. To se ale mohlo vzápětí změnit díky instalovanému bojleru, nebo elektrickému vytápění. Právě tehdy je třeba si zažádat o zařazení do jiné distribuční sazby a díky tomu odebírat levnější elektřinu. K žádosti se přikládá také vyjádření technika, který spotřebič připojí na okruh, kde se spíná pouze v nízkém tarifu.

Kdo má nárok na nízký tarif?

Distribuční sazby, které umožňují využívat levnější elektřinu

D25d (nižší spotřeba – ohřev vody bojlerem),

D26d (vyšší spotřeba – ohřev vody bojlerem, akumulační vytápění),

D27d (nabíjení elektromobilu),

D57d (vytápění přímotopem),

D61d (víkendová sazba pro chataře a chalupáře).

Jak zjistím, kdy je sepnutý nízký tarif?

Pokud jste se rozhodli tímto způsobem šetřit, musíte znát přesné časy, kdy se právě ve vaší domácnosti spíná nízký tarif. Předně je třeba říci, že tento čas se liší jednak podle konkrétního distributora elektřiny, dále podle oblasti. A v neposlední řadě musíme uvést, že časy nejsou zcela stoprocentní, distributor má práva je podle okolností změnit. Čas sepnutí můžete zjistit i tak, že vám zkrátka spotřebič nefunguje, například elektrokotel nejde, i když není teplota vyšší, než nastavená na termostatu. Přesný čas vám ale každý distributor sdělí. Distributoři jsou u nás tři, PRE, které působí v Praze a Roztokách u Prahy, dále ČEZ, který má celorepublikové působení, a EON, který působí hlavně na jihu republiky. Pokud chcete zjistit, který distributor působí právě u vás, můžete se ho přímo dotázat, anebo se informovat na stránkách Energetického regulačního úřadu na adrese https://www.eru.cz/kontaktni-formular. Pokud zjistíte vašeho distributora, můžete se o časech spínání nízkého tarifu informovat na jeho stránkách. Zde většinou najdete formulář, kde je třeba zadat tzv. povel příjimače HDO (Hromadného dálkového ovládání), který je uveden na příjimači samotném, či na elektroměru, pokud jde o moderní elektroměry, které mají HDO v sobě zabudované.



Kde zjistím čas sepnutí nízkého tarifu v mé lokalitě?

PRE: https://www.predistribuce.cz/cs/potrebuji-zaridit/zakaznici/stav-hdo/

ČEZ: https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/spinani-hdo.html

EON: https://www.eon-distribuce.cz/vyhledat-casy-hdo-pro-vasi-lokalitu

O nás: Kalkulátor.cz srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Ušetřete s námi díky změně dodavatele elektřiny! Zkuste naši kalkulačku elektřiny, díky které hned zjistíte, kolik můžete ušetřit.



Pokud budete spouštět pračku v čase nízkého tarifu, ušetříte
Pokud budete spouštět pračku v čase nízkého tarifu, ušetříte.
Pixabay.com

O nás: Jsme Kalkulátor.cz, internetová služba, díky které můžete ušetřit na elektřině, plynu, nebo pojištění. Jsme fér a do úvahy bereme všechny dodavatele. Díky službě Hlídací vlk se o vás chceme starat dlouhodobě a stát se vaším rádcem ve světě energií a pojištění.