Klára Kropáčková, Michaela Kadlecová | 8. 12. 2022

Kolik vás stojí vánoční osvětlení?

Nasvítit si dům o vánocích spoustou světélek a žároviček milují mnozí z nás, ať to stojí, co to stojí. Tušíte, kolik asi tímto způsobem propálíte na elektřině?

Hned na začátku vás můžeme ujistit, že spotřeba běžného osvětlení vám znatelnou díru do rozpočtu neudělá. Pokud tedy nehodláte trumfnout našeho národního rekordmana ve vánočním osvětlení, kterým je pan Václav Trunec z Chotovic u Litomyšle. Ten zdobí dům pořádným vánočním osvětlením už 21 let. Prvně jsme o něm psali v roce 2020, kdy svůj dům a zahradu ozdobil 65 tisíci žárovek a LED diod! Jeho koníček ho tenkrát stál 6000 korun za sezónu. Letos přidal ještě o 16 622 žárovek více. Pokud si ozdobíte dům běžným způsobem, pak se takové útraty obávat nemusíte. Záleží pochopitelně na tom, jak často "svítíte". Z průzkumu, který vyšel před šesti lety, vyplynulo, že deset procent světélka nezhasíná nikdy, většina prosvítí za vánoce desítky hodin. Spotřebu elektřiny přitom prý nehlídají. O vánocích si zkrátka rádi dopřejeme. Přesto je vhodné se alespoň rámcově informovat, kolik nás rozsvícená vánoční výzdoba bude zdát a zda i u ní nelze nějakým způsobem ušetřit.

Pan Václav Trunec nezaváhal a svůj dům nazdobil i letos: "Nezvažoval jsem o tom, že nerozsvítím. A uvidíme příští rok, jak to bude. Pokud se zdraží o hodně, tak o tom pak budu zvažovat. Uvidím, jaké budou měsíční zálohy. Zatím se mě to nedotklo, ale počítám že se to o 100 % zvedne." I v roce 2023 je jeho vánoční výzdoba úchvatná. Stála ho 25 000 korun, další tisíce spolykají energie. Připravoval ji od 28. září, svítí každý den od 16:30 - 22:00 hodin do Tří králů.

Počet žárovek : led – 67 214 ks

klasika – 23 813 ks

Celkem – 91 027 ks

Úseků: 447

Trafostanic: 421

Kabelů: přívodních – 2 774,5 m

řetězů – 11 492,5 m

Celkem – 34 658 m

Prodlužovačky: 131ks

491 m

Zásuvek : 651 ks

Spotřeba: led – 1, 944 kWh

klasika – 4, 370 kWh

Celkem – 6, 314 kWh = 1x vestavěná trouba



Spočítejte si, kolik s námi můžete ušetřit na elektřině a plynu.

Většina z nás dnes osvětluje vánoční stromeček elektrickými svíčkami místo těch pravých, které mohou snadno způsobit požár. Pokud si ozdobíte stromek řetězem s blikajícími žárovkami, počítejte se spotřebou 150 až 300 Wattů za hodinu podle typu řetězu. Pokud budeme počítat, že máte stromek rozsvícený zhruba šest hodin denně, pak při průměrné ceně 4,3 korun za jednu kilowatthodinu propálíte denně kolem osmi korun, za měsíc svícení pak přes dvě stě korun. Pokud tedy osvětlíte vánoční stromeček, zároveň ještě vyzdobíte dům světelnými girlandami a necháte plápolat elektrický svícen, vaše útrata za spotřebu elektřiny by se stále měla vejít do pár set korun.

Dekorace

Příkon

Náklady na svícení na měsíc 6 hodin denně

Vánoční řetěz - 500 LED

6 W

66 Kč

Vánoční řetěz s časovačem

9,6 W

102 Kč

Vánoční svícen - 7 LED žárovek

1 W

12 Kč

Žárovkový řetěz - 32 žárovek

45 W

480 Kč

Vánoční svícen se žárovkami

19,8 W

210 Kč

Neplatíte moc za elektřinu?

Vyzkoušejte naši kalkulačku a zjistěte, zda svého dodavatele nepřeplácíte!

Jak šetřit na vánočním osvětlení:

- Svícení optimalizujte, ozdoby nenechávejte svítit celý den.

- Nekupujte levné žárovky u stánku, pořiďte si je v kvalitním obchodě, nebo e-shopu

- Dejte přednost osvětlení s LED diodami



Klasická žárovka nebo LED?

Na trhu je dnes mnoho různých produktů. Vybírat můžete z klasických žárovek, nebo z LED diod, které vydávají charakteristické studené světlo. I v tomto případě je mezi oběma druhy světel velký rozdíl ve spotřebě, naštěstí vánoční osvětlení všeobecně příliš energie nespotřebovává. Běžný řetěz s LED diodami spotřebuje jen kolem šesti wattů. Stejně velký řetěz stejných žárovek má spotřebu od dvaceti do čtyřiceti wattů. Za sedmi žárovkový svícen do okna zaplatíte při celodenním provozu měsíčně 30 korun, za stejný model s LED žárovkami jen 2 koruny. Pro LED světlo dále hovoří to, že je u něj výrazně nižší riziko požáru. Pokud se vám rozbije žárovka ve vánočním řetězu, můžete ji snadno vyměnit, ale řetěz s LED diodami je třeba vyměnit celý. Ceny produktů s klasickýmo elektrickými žárovkami a s LED diodami se liší. Diody poskytují neskonale vyšší životnost a jejich pořizovací ceny jsou také vyšší. Zatímco běžný řetět se žárovkami lze pořídit již za desetikoruny, pro řetěz s LED diodami musíte sáhnout hlouběji do kapy. Například na Alze vás vyjde na 900 korun řetěz, který má 400 diod. Vánoční svícen na vnitřní použití se sedmi svíčkami stojí kolem 300 korun, s běžnými elektrickými žárovkami seženete již do stokoruny.

Přečtěte si: Jak na přepis elektřiny snadno a rychle?

Na co nezapomenout při výběru vánočního osvětlení

Moderní vánoční osvětlení neznamená vždy bezpečné. Modely ze stánku mohuo lákat svou cenou, ale jsou kvalitní? Rozdíl několika stovek pak může znamenat opravdu hodně. U venkovních světel, která se dávají například na stromy nebo keříky, si rozhodně dejte pozor na nechráněné kabely a vlhkost. Světýlka mohou začít jiskřit a tím způsobit požár nebo vážné zranění elektrickým proudem. Rozhodně je na místě nenechávat vánoční dekorace bez dozoru. Vždy, když opouštíte byt nebo dům, tak je vypněte. Celkovou vlhkost si hlídejte i doma, s čímž vám může pomoci pohlcovač vlhkosti.

Přečtěte si: Jak ušetřit na elektřině díky výběru distribuční sazby.

Jak vybírat venkovní řetěz

Pokud se rozhodnete pro vyzdobení exteriéru domu, tedy parapetů a zahrady, dejte si pozor, zda zvolíte správný typ dekorací. Ta totiž musí být označená speciálním IP kódem, který označuje větší bezpečnostní jištění. Pro venkovní osvětlení to je IP 44, které znamená ochranu před nebezpečným dotykem drátem nebo jiným nástrojem a ochranu proti stříkající vodě ze všech úhlů.



Vánoční osvětlení a spotřeba elektřiny
Pana Trunce stálo v roce 2020 vánoční svícení kolem šesti tisíc korun.
Facebook

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

NačítámNačítám