Jan Strmiska | 25. 11. 2020

Jak správně recyklovat elektrospotřebiče

Patří použitá elektronika do červených kontejnerů, nebo ji mám někomu dát jako dárek? Náš kompletní průvodce recyklací elektroodpadu.

Úvodní foto: Takhle se opravuje elektromotor v Bangladéši. Chudoba nebo extrémní bohatství Západu. To jsou největší motivace k recyklaci. Foto autor.

Jistě znáte populární spikleneckou teorii k**vítek. Ještě před několika lety se lidé pozastavovali nad tím, jak je možné, že přístroje vydrží sotva do konce zákonné záruční doby. Dnes se doba takzvané morální životnosti věcí zkrátila tak drasticky, že se máloco „dožije“ opravdové záruční doby. A covid všechno ještě urychlil. Obal na jídlo na jedno použití, kelímek na nápoj, který podle vyhlášky nejde použít dvakrát, roušky na jedno použití válející se všude po zemi... A stejně tak už ani nečekáme, že by elektronika měla vydržet o moc déle. Význam recyklace tedy dramaticky roste.

SAMI SI SPOČÍTEJTE: na Kalkulátor.cz, o kolik ušetříte přímo změnou dodavaqtele energie. Trvá to dvě minutky a vše jde plně online bez telefonování a nebo vyzvídání vašich osobních dat.

Co je to vlastně elektroodpad?

Pro naše účely zjednodušeně cokoli, co má něco společného s elektřinou. Na rozdíl od ostatního odpadu tyhle věci totiž obsahují kovy, a především kovy vzácných zemin, které se používají při výrobě elektroniky. Buď jsou ty věci jedovaté a nemohou se jen tak hodit do kompostu, nebo jsou tak cenné, že by to byla obrovská škoda. A nebo obojí. :-)

Nemusí jít tedy jen o starý iPhone, do elektroodpadu patří i pračky, fény a vysavače. Na světě jde o více než 50 milionů tun elektroodpadu ročně a velice rychle to množství roste. Recykluje se slabých 20 %. A to tam nechybí odpad vyhozený na černo, což v některých státech, jako je Ghana, dělá i šílených 90 %. V Česku každý vyhodíme v průměru momentálně přibližně 10 kg elektroodpadu na obyvatele ročně.

Samozřejmě obrázek přeškrtnuté popelnice na výrobku znamená zákaz vyhození do běžného odpadu. Ale dá to tak nějak selský rozum.

Čím se liší recyklace a upcyklace?

Recyklace je o něco lepší než to jen tak vyhodit do směsi. Recyklace totiž znamená, že se věci nejdřív rozeberou a oddělí na různé materiály (separace) a ty se pak třeba rozemelou nebo roztaví nebo nějak znovu použijí. Třeba starý nábytek se rozemele a ze dřevěné štěpky, která tak vznikne, se vyrobí OSB desky. Nebo recyklace plastových lahví je roztavení na nové lahve. Recyklované věci mají ale často horší vlastnosti a cyklus nejde opakovat donekonečna.

Při upcyclingu (upcyklaci) je to jinak. To se věci neničí, ale dává se jim nový život, jen třeba v jiné podobě. Například křeslo se znovu repasuje (pardon, další cizí slovo) nebo si z popelníku vyrobíte květináč. Upcycling je rozhodně ekologičtější, ale zase je obrovsky limitovaný možnostmi. Nemůžeme donekonečna vyrábět něco ze starých mobilů. Potřebujeme suroviny na výrobu něčeho úplně nového. Tyhle technologie nejdou upcyclovat. Samozřejmě úplně nejlepší je nekupovat zbytečně blbosti. :-)

Stojí mě vyhození elektroodpadu něco?

Soukromé osoby nic. Poplatek na likvidaci platíte už v ceně samotného zboží. Výrobci mají ostatně povinnost to řešit ze zákona, takže zakládají různá nezisková sdružení, která to všechno organizují.

Jak moc se to reycklování vyplatí?

Jak co. Například získat zlato nebo měď z přírodních zdrojů je až 13× dražší než vytěžit to z elektroodpadu! Naopak zrecyklovat chladničky, pračky, sušičky i mrazáky je vzhledem k malému obsahu cenných látek ekonomicky nevýhodné. Navíc se to stále zhoršuje. Místo kovové zátěže v pračce je dnes beton nebo plast. Nerecyklovatelný plast celkově stále více komplikuje recyklaci. Stejně tak problémové je získávání rtuti ze zářivek. Nicméně lepší odnést to zrecyklovat než to hodit do řeky.

Bangladéš smetiště recyklace a chudí lidé. A všechno zabalené v plastu.
A ještě jednou Bangladéš, centrum hlavního města Dháky. Město má 17 milionů obyvatel. Elektroodpad tu sice recyklují, ale co bezcenné plasty? Foto Jan Strmiska.
Foto: Jan Strmiska

Jak to správně rozebrat?

Spotřebiče nerozebírejte a nedolujte z nich ani zabudované akumulátory. Pokud je chcete odevzdat zdarma, dokonce je NESMÍTE ROZEBÍRAT.

Naopak z tiskáren musíte vyndat tonerové kazety a inkoustové náplně.

Pokud je to starší věc s klasickou CRT obrazovkou (televize, monitor), nikdy je nerozbíjejte. Mohou obsahovat nebezpečné těžké kovy.

Elektrowin

Největší sdružení pro recyklaci, na jejichž webu najdete detaily a adresy sběrných dvorů a míst včetně možnosti filtrování, čeho se přesně chcete zbavit. Pokud jste podnikatel, můžete se domluvit i na svozu vašich starých zařízení zdarma. Náklady na svoz jsou obsaženy ve zmíněných poplatcích při nákupu.

Elektrowin mají taky nejrůznější projekty jako Recyklujte s hasiči, kdy můžete odpad odevzdat ve sdruženích dobrovolných hasičů po celé republice.

Odneste to zpátky do obchodu

Tohle je nejjednodušší způsob, jak se toho zbavit. Větší prodejci elektra (pokud jejich prodejní plocha přesáhne 400 m2) jsou povinni od vás odebrat použité zařízení do velikosti nepřesahující v žádném rozměru 25 centimetrů, i když si tam nic nekoupíte.

Červené kontejnery

A teď několik konkrétních rad. Na menší elektroodpad jsou určeny červené kontejnery od sdružení ASEKOL. Není jich ale samozřejmě tak moc. Mapu červených kontejnerů najdete tady.

Do červených kontejnerů patří:
Elektronické hračky, mobily, hobby nářadí, baterie, IT zařízení a kuchyňské spotřebiče.
Do červených kontejnerů nepatří:
Televizory a monitory, zářivky a úsporné žárovky a autobaterie.

Ekolamp

Původně sdružení, které řešilo jen vysloužilé světelné zdroje, ale od roku 2019 už sbírají dost podobný sortiment jako červené kontejnery. V tomto případě jsou to odběrná místa, a ne krabice na ulici. Nejbližší odběrné místo Ekolamp najdete tady.

Co Ekolamp odbírá:
Zářivky, úsporky a LEDky. Berou elektroniku, hračky, vybavení na sport i volný čas atd.
Neodebírají:
Ale už neřeší reflektorové žárovky ani halogenky, ty můžete vyhodit do směsného odpadu. Slovy klasika: věčná škoda. Také neodebírají telefony, tablety, monitory, ledničky ani klimatizace.

Je to celkově v recyklaci obrovský zmatek, takže Ekolamp na svých stránkách nabízí ke stažení i appku do telefonu, která vám poradí, kam se kterou žárovkou. Že se na to normální člověk vykašle, je jasné. Tohle má být uživatelsky přátelský přístup? A jedeme dál.

Ecobat

Tohle je sběr baterií. Krabičku, do které můžete naházet baterky, najdete v každém druhém supermarketu nebo prodejně elektroniky. Mapa odběrných míst Ecobat je tady. Můžete si od nich i zdarma objednat krabičku s názvem Ecocheese do vlastní domácnosti, do které to můžete házet. Ale popravdě doporučujeme to vyhodit hned, jak to vyslouží, a nečekat, až vyteče elektrolyt a něco vám doma zaneřádí.

Velké věci patří do sběrných dvorů

Větší věci odvezte do sběrných dvorů nebo vraťte při zpětném odběru u nového nákupu v obchodě.

Re:Balík poštou zdarma

Služba re:Balík funguje ve spolupráci s Českou poštou. Balík se svou věcí na vyhození do 10 kg a velikosti nepřesahující v žádném rozměru 35 centimetrů můžete poslat zdarma. Vyplníte formulář na stránkách Re:Balíku a odnesete na poštu. Nestojí vás to nic.

Další jejich služba Buď líný dokáže totéž až do 50 kg a po domluvě až 150 kg. O obou těchto služeb je ale velká spousta výjimek na co, to platí, prostudujte si nejdřív jejich web.

Darujte to na charitu

Samozřejmě úplně nejlepší je věci bezmyšlenkovitě nevyhazovat do recyklace. Jsou už i projekty na to, jak jim dát nový život (tedy upcyklování). Jsem zpět je projekt pro předávání vysloužilých elektrospotřebičů potřebným. Jestli už vás vysavač nebaví a chcete nějaký průhlednější, pošlete ho do Jsem zpět od Electrowinu. Dost podobný projekt na sběr a darování starých mobilů je Remobil.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete teď ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů energií jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.