Linda Vomáčková | 9. 10. 2020

Zlevní byty po krizi? Možná čekáte na Godota

V souvislosti s koronakrizí se většina lidí těšila, že se konečně rozhýbe trh s cenami nemovitostí. Očekávaný propad cen se ale nekonal a odhady nejbližšího vývoje spíš připomínají věštění z křišťálové koule. Změní se něco do konce roku 2020?

Odborníci odhadují pokles cen o 10 až 15 %, s konkrétními čísly jsou ale makléři i ekonomové opatrní. Všichni se shodují, že situace na realitním trhu je křehká a záleží, co se bude dít v nadcházejících měsících. Zatím se pořád prodává za předkrizové ceny.

Jaký bude vývoj cen bytů?

Nejvýrazněji by měly klesnout ceny bytů. To se týká hlavně panelákových bytů na okraji Prahy, kde se výkyvy projeví nejrychleji. O něco méně klesnou ceny domů a nejstabilnější položkou na trhu zůstanou i nadále pozemky. V regionech, kde není takový nedostatek bytů, by se pokles cen mohl projevit výrazněji. Podle odborníků z Maxima Reality vzrostly ceny nemovitostí mezi rokem 2018 a 2019 v Česku o 8 až 9 %, tedy dvakrát rychleji než ve zbytku Evropy. V Praze ceny v loňském roce vyskočily dokonce až o 22 %.

CHCETE SI UŠETŘIT NA VLASTNÍ BYDLENÍ? Na Kalkulátoru, zatím můžete ušetřit na elektřině a plynu

Proč jsou u nás byty tak drahé

K vysokým cenám nemovitostí dlouho přispíval i vynikající stav české ekonomiky. Těsně před pandemií se míra nezaměstnanosti pohybovala kolem 2,6 % a řada lidí si tak drahé bydlení mohla dovolit. To se ovšem se stoupající nezaměstnaností a likvidací řady firem může brzy změnit. Další věc je, že byt u nás před krizí vyšel na 11,4 průměrného ročního platu, což je podle indexu cen nemovitostí Deloitte bezkonkurenčně nejvíc v celé EU. 

Je další finnační krize za dveřmi? A projeví se to na tržních cenách bytů?

Kvůli restriktivním opatřením kolem koronaviru, která výrazně zasáhla naši ekonomiku, se nevyhneme recesi. Čísla hovoří jasně: česká ekonomika se propadla nejvíc v historii, ve druhém čtvrtletí kleslo HDP meziročně skoro o 11 %. Ceny nemovitostí reagují na propad se zpožděním, přičemž největší pokles zaznamenají vždy starší panelové byty. Propad se naopak netýká bytů v novostavbách. Developeři mají zisky a náklady a díky krizi z roku 2008 se naučili, že se vyplatí počkat, takže s cenou dolů jen tak nepůjdou.

Byty chybí v Praze i v regionech

Česko se navíc dlouhodobě a celoplošně potýká s obrovským nedostatkem bytů. Nikoho nepřekvapí, že nejhorší situace je v Praze, podobné problémy ale hlásí i krajská města. Odhaduje se, že v českých městech leží ladem až tisíce starších bytů, které by přitom mohly být k dispozici. Hlavní příčinou nedostatku bytů je ale nedostatečná výstavba, blokovaná zdlouhavými schvalovacími procesy. Ostatně v žebříčku Světové banky hodnotícího rychlost vyřízení stavebního povolení jsme na smutném 157. místě ze 190 zemí. 

Cena bytů v Praze je teď jinde

Jestli krize s něčím aspoň trochu zahýbala, je to aktuální nabídka bytů v Praze. Řada provozovatelů Airbnb se rozhodla řešit situaci prodejem (cca 50 %) a druhá polovina nabídla prázdné byty k pronájmu, čímž skokově snížila cenu pražského nájemního bydlení. Potřebujete prodávat? Podle ředitele Maxima reality Vladimíra Zuzáka by se mohly ceny dostat na stejnou úroveň jako před krizít zhruba za tři roky. V dlouhodobém horizontu ceny domů i bytů spíš porostou (zejména v Praze), takže pokud uvažujete o koupi, čekat se asi nevyplatí.

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.

Můžete teď ušetřit tisíce korun ročně. Naše výpočty zahrnují všechny aktuálně dostupné tarify na trhu a u vybraných dodavatelů jsme schopni zajistit plynulý přechod bez jakékoli vaší námahy. Neplatíte nic navíc, k ničemu se u nás nezavazujete, peníze na náš provoz získáváme jinak. Smlouvu máte přímo s dodavatelem. Spočítejte si svou slevu ihned.