Jan Strmiska | 29. 9. 2020

Větrné elektrárny ze dřeva. Konečně nebudou tolik škodit

Tisíce tun materiálu pohřbených v zemi a nezničitelné rotory z kompozitu. To je dnes ekologická elektřina.

Moderní ekologické zdroje energie mají spoustu problémových aspektů. Větrné elektrárny jsou proslulé svým hlukem a nepřehlédnutelným vzhledem, opticky znečišťujícím krajinu. Jen v USA se počítá v příštích dvaceti letech se 720 tisíci tun odpadu z nepoužitelných turbín z větrných elektráren. Přitom fungují jen chvilku. Ona jediná větší turbína váží 70 tun, což není nic zanedbatelného.



Pro někoho krása a ekologie, pro jiné hyzdění krajiny. Foto: Modvion



Hroby vrtulí vznikají po celém světě

Turbíny jdou ještě z větší části zrecyklovat, ovšem mnohem horší je to s vrtulemi. Ty jsou vyrobeny z laminátu, který je v podstatě nezničitelný. Běžná vrtule v USA má na délku 90 metrů a její zničení jde vyřešit jen dvěma způsoby. V Evropě je oblíbené prodat je po skončení životnosti do třetího světa. Vyděláte peníze, a ještě se zbavíte problému, který ať si řeší třeba Afrika. Druhá možnost je obrovsky nákladně vrtule rozřezat a zahrabat do země. Vytváří se tak hroby vrtulí. Do drtiček odpadu se to nevejde, a navíc je převoz opět nákladný a neekologický.

CHCETE EKOLOGIČTĚJŠÍ ELEKTŘINU? Přečtěte si návod jak nakupovat ekologickou elektřinu.

Tisíce tun betonu a oceli

Další velký průšvih je to, že se na jejich výstavbu spotřebuje obrovské množství betonu. Buďme konkrétní. Běžná turbína používaná v ČR je VESTAS V90. Má jmenovitý výkon 2 MW. Co to obnáší?

Z čeho jsou větrníky a kolik betonu na ně padne

Gondola a rotor:

• Průměr rotoru – 90m

• Hmotnost gondoly – 68 tun

• Hmotnost rotoru – 38 tun

Stožár:

• ocelový tubus vysoký 105 m

• hmotnost stožáru 225 tun

Betonový základ:

• čtvercový základ 15,9 × 15,9 m, výška 1,8–2,0 m

• 500m3 betonu

• 1104 tun betonu

• 40 tun ocelové armovací výztuže

celková hmotnost betonového základu 1144 tun



Vypadají jako křehké elegantní větrníky, ale jsou to obrovské stavby, na které padnou tisíce tun materiálu. Tohle není sarkofág Černobylu, ale základy běžného větrníku. Foto: ČSVE

Zvenku vypadá věž úplně standardně, ale uvnitř si připadáte jako na chatě v horách. Jen trochu na výšku. Foto: Modvion.



Budoucnost bude dřevěná

Energetická společnost Vattenfall (přední výrobce energie v severní Evropě) ohlásila, že začíná spolupracovat s také švédskou společností Modvion. Cílem projektu je používat pro větrné farmy místo betonového tubusu stožár dřevěný. Ušetří se tím 25% emisí způsobených stavbou celé elektrárny. První testovací věž má 30 metrů a firmy ji postavily poblíž švédského města Göteborg. Zatím je to nic proti plánovaným stavbám. Vartberg Energi chce projektovat 110metrové věže, další partner projektu Rabbalshede Kraft chce začít s 10 věžemi o výšce minimálně 150 metrů. Hromadná výroba tohoto typu věží se má rozběhnout od roku 2022.



Šílený betonový podstavec stále zůstává. Foto: Modvion

O nás: Kalkulátor.cz je srovnává ceny elektřiny a plynu. Je to první projekt podobného typu v ČR, který je opravdu fér. Na Kalkulátoru všechny výpočty srovnání dodavatelů elektřiny, nebo plynu fungují okamžitě, nemusíte se přitom bát otravných telefonátů. Spočítejte si svou slevu ihned v našem kalkulátoru energií.