Kalkulátor.cz | 6. 6. 2024

Jedete na dovolenou? Nezapomeňte si zkontrolovat auto

Dovolená. Vysněné týdny, během kterých můžeme zapomenout na všechny starosti všedních dnů a oddávat se příjemnému nicnedělání. Stresu si přitom obvykle užijeme dosyta ještě před odjezdem. Dodělat práci, sbalit věci, všechno naplánovat… Pokud cestujeme vlastním autem, neměli bychom zapomínat ani na něj. Co všechno je třeba před odjezdem zkontrolovat?

Povinnou výbavu vozíte?

Lékárnička, reflexní vesta pro všechny členy posádky, výstražný trojúhelník a sada na opravu pneumatiky – případně pak rezervní pneumatika – jsou základ. Ne všude jsou ale pravidla stejná, proto si nezapomeňte zkontrolovat podmínky všech zemí, přes které cestujete. Ať při náhodné kontrole nejste překvapeni. Myslete také na to, že v zahraničí může být řešení problémů o něco složitější, tak zvažte i pořízení další výbavy, která sice nepatří mezi povinnou, ale může se hodit. Jedná se třeba o hasicí přístroj, tažné lano, startovací kabely nebo náhradní pojistky a žárovky – samozřejmě pokud je u vašeho auta lze vyměnit.

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Porovnejte si nabídky a vyberte si nejlepší poměr ceny a kvality. Najdeme vám takové pojištění, na které se můžete spolehnout v případě zdravotních problémů i škod na zdraví a majetku.

Jak jsou na tom pneumatiky?

Pokud trochu přetahujete a i s nastupujícím létem ještě jezdíte na zimních pneumatikách, udělejte si před dovolenou čas na jejich výměnu. Při té příležitosti rovnou zkontrolujte stav všech pneumatik včetně té rezervní. U vozidel do 3,5 tuny je u letních pneumatik předepsaná minimální hloubka dezénových drážek 1,6 mm a u zimních pneumatik 4 mm. Stejné hodnoty potom v závislosti na aktuálním období platí i u celoročních pneumatik. Příliš „sjetými“ pneumatikami riskujete nejen horší jízdní vlastnosti, ale také pokutu při policejní kontrole. Pokud by při jízdě na takových pneumatikách došlo k nehodě, pojišťovna má právo odmítnout pojistné plnění.

Chorvatsko: Na co nezapomenout?

Světla svítí? Stěrače stírají?

Zdá se to jako banalita, přesto nepodceňujte ani kontrolu světel a stěračů. Světlomety umyjte a vyzkoušejte, jestli svítí vše, co svítit má. Nezapomeňte ani na blinkry nebo brzdová a couvací světla, funkční musí být i osvětlení SPZ. Až budete mít zkontrolovaná a vyčištěná světla, pusťte se do stěračů. Pokud jste je hodně dlouho neměnili, budou mít pravděpodobně zpuchřelé gumičky. To pak znamená mnohem horší vlastnosti, protože takové stěrače zkrátka příliš dobře nestírají. Proto se před cestou zase vyplatí výměna, aby vás na dovolené ani silnější déšť nepřekvapil.

Chladicí kapalinu a směs do ostřikovačů máte?

Nejlepší samozřejmě je, když si auto necháte prohlédnout v servisu, kde kromě provozních kapalin rovnou zkontrolují i potrubí, čepy, tlumiče nebo třeba brzdové destičky. Pokud už ale servis nestíháte, koukněte alespoň na brzdovou a chladicí kapalinu nebo motorový olej a zkontrolujte, jestli je v autě všeho dostatek. Chybět by neměla ani voda do ostřikovačů, která se vám hlavně při rychlejší jízdě po dálnice nebo průjezdech prašnými úseky bude hodit. Před samotným odjezdem se ještě zastavte na čerpací stanici, kde doplníte palivo a zkontrolujete tlak v pneumatikách.

Cesta do Itálie: Připravte se na ni

Jak je na tom baterka?

Autobaterii dokážou pořádně potrápit nejen třeskuté mrazy spojené s dlouhým stáním vozu na jednom místě. Pokud už má své nejlepší roky za sebou, může se vám vybít klidně i přes noc a v teple. Abyste se podobným „radostem“ vyhnuli, zkontrolujte si před cestou stav baterie. Pokud na tom není úplně nejlépe, raději zvažte výměnu.

Klimatizace je ve formě?

Dlouhé cesty k moři bývají poněkud úmorné. Zvlášť když máte štěstí na skutečně teplé letní dny. Klimatizace v autě tak může být skutečnou záchranou. Ovšem jen tehdy, když funguje, jak má. To je proto další věc, kterou se před cestou vyplatí zkontrolovat. Je dobré klimatizaci vyčistit a doplnit chladicí médium. Zajistíte tak nejen její plnou funkčnost, ale vyhnete se i nepříjemnému zápachu.

Máte hotovo? Teď už stačí „jen“ sbalit všechny věci, vyřídit cestovní pojištění a můžete vyrazit. Tak šťastnou cestu.

Nezaviněná nehoda: Víte, na co máte nárok?

NačítámNačítám