Kalkulátor.cz | 20. 5. 2024

Na koho napsat elektřinu a plyn při pronájmu bytu?

Pronájem bytu není na první pohled žádná velká věda. Na pohled druhý už ovšem objevíme celou řadu věcí, které musíme vzít v potaz. Pronajímatel přirozeně řeší, kdo přesně se mu do bytu nastěhuje, jak bude spolehlivý a jestli včas zaplatí vše, co má. Nájemník se zase primárně zajímá o stav bytu, požadavky pronajímatele a samozřejmě i cenu. Jednou z položek, kterou je nutné vyřešit – a také zaplatit –, jsou dodávky elektřiny a plynu.

Existují dvě možnosti, jak to celé udělat. Buď si energie nechá majitel bytu napsat na sebe, nebo se vše převádí na nájemníka. Každá z možností má svá pro a proti, tak na ně pojďme kouknout trochu podrobněji.

Energie jsou psané na majitele bytu

Můj byt, moje energie. Tak by se dala ve zkratce shrnout první z možností. Elektřina i plyn zůstávají psané na majitele bytu, který je nadále platí a řeší případné nedoplatky i přeplatky. Nájemce mu pak předem domluvenou částku posílá spolu s nájemným a víc řešit nemusí. Majitel bytu tak získává přehled o uskutečněných platbách a má jistotu, že je vše v nejlepším pořádku. Na druhou stranu pokud mu nájemce nepošle peníze, musí i tak za energie zaplatit, protože vše jde za ním. V nájemní smlouvě je pak třeba ošetřit, jak se vyrovnávají vzniklé nedoplatky nebo přeplatky energií.

Cena za energie: Co by měla obsahovat?

Energie si řeší nájemce

Druhou variantou je situace, kdy energie řeší ten, kdo bydlí. Nájemník tedy uzavírá smlouvu s dodavatelem elektřiny a plynu, platí zálohy a řeší i následné nedoplatky či přeplatky. Pokud energie nezaplatí, vše jde za ním. On bude mít jako neplatič záznam v registru. Mohlo by se zdát, že pro majitele bytu je to ideální situace. Jenže když se zrovna elektřina opravdu dlouho neplatí – a pronajímatel to v tomto případě vůbec nemusí vědět –, přijde distributor a zabaví elektroměr. Pro majitele bytu to pak znamená mnoho komplikací, dalšího zařizování a také peněz. Na to všechno musí myslet nájemní smlouva.

Energie: Jak na nich ušetřit?

Chcete levnější energie?

Porovnáme pro vás aktuální nabídky a pomůžeme najít férového dodavatele.

Která varianta je lepší?

Jednoduchá otázka, na kterou ovšem nemáme tak úplně jednoznačnou odpověď. Hodně totiž záleží na konkrétní situaci – nejen pokud jde o samotný pronájem, ale také aktuální ceny energií. Právě ceny totiž v konečném důsledku rozhodují o tom, jak dobře se byt pronajme. Vysoké ceny energií mohou pronájem výrazně zdražit a ukrojit tak majiteli bytu část ze zisku. Nízké ceny naopak znamenají levnější nájem, a tedy i větší atraktivitu bytu.

V tuto chvíli jsou ceny elektřiny i plynu výhodnější pro nové zákazníky. To znamená, že když přijde nový nájemník, dobře si vybere dodavatele energií a uzavře s ním férovou smlouvu, pak může skutečně ušetřit. Změna dodavatele je navíc velmi jednoduchá, protože zákon přímo myslí na ukončení odběru při změně obyvatel bytu. Není tam žádná pokuta a dodavatel musí žádost o změnu bez jakýchkoli průtahů akceptovat.

Jenže jak už dobře víme z předchozích let, pokud jde o ceny energií a s nimi související fixace, je třeba dívat se i dopředu. Dnes vidíme, že ceny zase pomalu začínají růst. To může být problém především pro majitele bytu. Pokud se mu dnes do bytu nastěhuje nájemník, který si energie přepíše na sebe, všichni budou spokojeni. Nájemník bude mít nízkou cenu, majitel nebude muset nic řešit. Jenže když se nájemník odstěhuje, majitel si bude muset přepsat elektřinu i plyn zpět na sebe. Za aktuální ceny. Ty mohou být za rok zase jinde než jsou dnes. Se skokovým zdražováním se sice nepočítá, mírný růst nás ale s největší pravděpodobností čeká. Pro majitele to navíc bude znamenat další řešení a administrativní i časovou zátěž, pro nájemníky, kteří přijdou v budoucnu, potom o něco dražší energie.

Kdyby dnes naopak majitel uzavřel dvouletou smlouvu na sebe, mohou se mu tam během její platnosti klidně vystřídat i dva nebo tři nájemci. Díky tomu, že bude mít energie za aktuální příznivé ceny, jim může nabídnout levnější pronájem. A zase budou všichni spokojeni. Klíčové ale je, aby majitel bytu uzavřel skutečně výhodnou smlouvu. U elektřiny dnes v jednotlivých cenících vidíme rozdíl klidně i 1.000 Kč za megawatthodinu (MWh). Proto je třeba dobře porovnávat a vybírat. Od toho už jsme tu my. Pomůžeme nejen se srovnáním cen elektřiny a plynu, ale také s následnou změnou dodavatele.

Co určuje cenu elektřiny? Mimo jiné i poplatek za jistič

NačítámNačítám