Kalkulátor.cz | 9. 5. 2024

Na jak dlouho fixovat cenu energií?

Otázka, kterou dostáváme poměrně často. Když přijde na fixaci, řada zákazníků neví, jak se rozhodnout. Jestli vybrat smlouvu na dobu neurčitou, a nebo si cenu zafixovat na rok, dva či rovnou tři. Nepomáhá tomu ani nejistá situace, která na trhu s energiemi v posledních letech panovala a stále panuje. Odhadovat další vývoj je těžké, dodavatelé jsou spíše zdrženliví a zákazníci často zůstávají bezradní. Pojďme si to zkusit trochu vysvětlit a najít pro každého to nejvýhodnější.

Cenu energií ovlivňuje řada proměnných a některé z nich není možné snadno předpovědět. Dobře jsme to viděli v předchozích letech. Se zdražováním se počítalo, nikdo ale nečekal, že přijde konflikt na Ukrajině, který ceny energií vystřelí do závratných výšin. V dnešních předpovědích jsou proto všichni trochu opatrnější a nikdo s jistotou nedokáže říct, co bude. Obecně se v tuto chvíli pracuje s myšlenkou, že po krátkém zlevňování zase přijde mírný růst. Na ceny, které musela vláda krotit cenovými stropy, se už naštěstí s největší pravděpodobností nedostaneme, stejně tak ale bohužel ani na ceny, které tady vládly před začátkem energetické krize. Spíše můžeme očekávat mírnější vývoj cen, ale bohužel směrem nahoru. Svou roli v tomto růstu hraje mimo jiné očekávané oživování průmyslu, jako největšího spotřebitele elektřiny i plynu, a pak celoevropské ukončování provozů uhelných elektráren, ke kterému by mělo dojít dříve, než se původně plánovalo.

Kolik dnes stojí energie?

Když se podíváme na ceníky dodavatelů platné v dubnu 2024 a porovnáme dostupné nabídky, v průměru se u jednoletých a dvouletých fixací dostaneme pod 3.000 Kč za megawatthodinu (MWh) elektřiny, u plynu se pak pohybujeme kolem 1.300 Kč za MWh. U tříletých fixací už je to o něco horší – a samostatnou kapitolou jsou smlouvy na dobu neurčitou, které se zákazníkům v tuto chvíli rozhodně nevyplatí.

Elektřina - Fixace na jeden rok

Fixace na dva roky

Fixace na tři roky (cena v roce 2024)

Fixace na tři roky (cena v roce 2025)

Fixace na tři roky (cena v roce 2026)

Bez fixace (smlouva na dobu neurčitou)

2.978 Kč / MWh

2.864 Kč / MWh

3.384 Kč / MWh

3.230 Kč /MWh

2.965 Kč / MWh

3.921 Kč / MWh

Plyn - Fixace na jeden rok

Fixace na dva roky

Fixace na tři roky (cena v roce 2024)

Fixace na tři roky (cena v roce 2025)

Fixace na tři roky (cena v roce 2026)

Bez fixace (smlouva na dobu neurčitou)

1.334 Kč / MWh

1.286 / MWh

1.490 Kč / MWh

1.325 Kč / MWh

1.290 Kč / MWh

1.679 Kč / MWh

Chcete nejvýhodnější cenu energií?

Využijte náš srovnávač a vyberte si nejlepší poměr ceny a kvality služeb. S výběrem rádi pomůžeme, stejně jako s následnou změnou dodavatele.

Proč se tříletá fixace nevyplatí?

Tříletou fixaci dnes mnozí dodavatelé vůbec nenabízejí. Důvod je prostý. Na energetických trzích panuje nejistota – byť možná ne tak dramatická jako v loňském roce – a hůře se odhaduje, co bude za rok, natož pak za tři. Dodavatelé proto nechtějí riskovat a raději sázejí na jistější rok či dva. A když už některý dodavatel tříletou fixaci nabízí, snaží se vše dobře spočítat tak, aby v případě zdražování příliš netratil. Proto jsou jeho ceny oproti kratším fixacím méně výhodné.

Jak si u průměrných cen můžeme všimnout, u tříleté fixace máme pro každý rok jinou cenu. Na aktuální ceny, které dnes platí u roční a dvouleté fixace, se třeba v případě elektřiny dostáváme až ve třetím roce. První dva jsou tedy pro zákazníka značně nevýhodné. Dodavatelé obecně nakupují energie na určité období dopředu, nikdy to ale není na celé tři roky. U tříleté fixace pracují jen s predikcemi. Dodavatel proto navýší cenu v prvních letech fixace, aby se mu tak pokryly případné ztráty v dalších letech. Nebo aby se připravil na nečekané situace, jako jsou stěhování nebo úmrtí zákazníka. Někdy ale produkty s fixací na tři roky zahrnují speciální služby, které dodavatelé u kratších závazků nenabízejí, a to by se některému zákazníkovi mohlo vyplatit.

Zlatá střední cesta

Tříletá fixace je nevýhodná, takže vybíráme mezi rokem a dvěma. U roční fixace vzniká ta nevýhoda, že si klid s fixovanou cenou příliš dlouho neužijete. Novou smlouvu můžete podepsat už půl roku před koncem platnosti té původní. To znamená, že u roční smlouvy budete muset velmi rychle začít řešit, co dál. Navíc se dnes počítá s tím, že výrazně výhodnější smlouvu za půl roku jen tak neseženete. Podle všeho už cena klesat nebude vůbec – a nebo jen opravdu minimálně.

Pravděpodobnější je mírný růst, ke kterému začíná docházet už teď. Ve všech ohledech je proto mnohem lepší volbou dvouletá fixace, která vám dává dostatek času na další plánování a v tuto chvíli nabízí nejpříznivější ceny. Na první pohled by se mohlo zdát, že rozdíly nejsou tak velké. Pojďme se ale podívat, jak to v případě elektřiny vypadá v praxi. Kolik v prvním roce zaplatí průměrná česká domácnost se spotřebou 3,5 MWh, domácnost s roční spotřebou 8 MWh, která elektřinou ohřívá vodu, a domácnost se spotřebou 20 MWh, která elektřinou vytápí?

Spotřeba 3,5 MWh ročně

Spotřeba 8 MWh ročně

Spotřeba 20 MWh ročně

Fixace na rok (roční vyúčtování)

10.423 Kč

23.824 Kč

59.560 Kč

Fixace na dva roky (vyúčtování elektřiny v prvním roce)

10.024 Kč

22.912 Kč

57.280 Kč

Fixace na tři roky (vyúčtování elektřiny v prvním roce)

11.844 Kč

27.027 Kč

67.680 Kč

Smlouva na dobu neurčitou (bez fixace)

13.724 Kč

31.368 Kč

78.420 Kč

Na první pohled vidíme, jak nevýhodná je tříletá fixace (o smlouvách bez fixace nemluvě). Rozdíl je patrný i u nízké spotřeby, natož u domácností s vyšší spotřebou. Rozdíly mezi roční a dvouletou fixací jsou patrné především u vyšší spotřeby, ale když si k tomu připočteme fakt, že u roční fixace nemáte jistou cenu na další rok a brzy vás čeká další hledání nabídky, která podle všech předpokladů nebude zase o tolik nižší, pak nám dvouletá fixace vychází jako jasný vítěz.

Načasování hraje velkou roli

Období, ve kterém novou smlouvu uzavíráte, je při hledání nejvýhodnější sazby klíčové. Vždy je lepší řešit novou cenu na konci topné sezóny, tedy třeba v létě, než v její špičce. Proto včas začněte porovnávat své možnosti a zafixujte si novou cenu ve chvíli, kdy to pro vás bude nejvýhodnější. Vzhledem k proměnlivým cenám doporučujeme nechat si při výběru dodavatele a vhodné strategie poradit od odborníků, kteří se na trhu s energiemi dlouhodobě pohybují a mají přehled. Když se obrátíte přímo na nás, rádi vám pomůžeme nejen s vyhledáním vhodné nabídky, ale také se samotnou změnou dodavatele.

NačítámNačítám