Kalkulátor.cz | 9. 4. 2024

Jak získat lepší cenu energií aneb Boj o zákazníky pokračuje

Každoročně mění svého dodavatele až 400 tisíc odběrných míst. Zdánlivě složitý proces je ve skutečnosti velmi jednoduchý – a v ročním vyúčtování může přinést i desetitisícové úspory. Jak tedy získat lepší cenu, ať už u stávajícího, nebo nového dodavatele?

V první řadě je třeba dobře znát svou smlouvu. Víte, kdy vám končí fixace? Máte potom nastavené automatické prodloužení smlouvy, tedy takzvanou prolongaci? To všechno je dobré vědět – a včas začít proaktivně řešit nový tarif, protože rozdíly mezi navazujícím ceníkem, který vám dodavatel nabídne v případě prodloužení, a ceníkem určeným pro nové klienty, může být až 1.200 Kč za MWh elektřiny a 600 Kč za MWh plynu. Průměrná česká domácnost přitom spotřebuje přibližně 3,5 MWh elektřiny, takže rozdíl pak dělá až 4.200 Kč za rok. Bohužel se jedná o součást konkurenčního boje mezi dodavateli, na kterou často doplácejí právě ti zákazníci, kteří „zůstávají věrní“ a setrvávají roky u stejné společnosti.

Získat lepší cenu u stávajícího dodavatele není tak jednoduché

Vyhovuje vám váš dodavatel, ale rádi byste od něj získali lepší cenu? To bohužel může být celkem oříšek. Při přímém oslovení dodavatele získáte pravděpodobně zase jen cenu, kterou najdete i v aktuálním ceníku. Do hry o zákazníky se sice vracejí retenční oddělení dodavatelů, která dokáží nabídnou individuální – a o poznání příznivější – cenu, většinou se ale začínají snažit až ve chvíli, kdy se rozhodnete pro změnu dodavatele a podáte výpověď u toho stávajícího.

Pokud vás napadlo, že byste podali výpověď „jen tak“ a počkali, až se vám dodavatel ozve s lepší nabídkou, raději to nedělejte. Dodavatel nemá povinnost takový krok udělat, takže by se mohlo snadno stát, že vám nic nenabídne a vy budete narychlo shánět nového dodavatele. U smlouvy na dobu neurčitou je tříměsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet od následujícího kalendářního měsíce.

Chcete platit méně?

Využijte náš srovnávač a najděte si nejvýhodnější nabídku elektřiny nebo plynu. S výběrem i následnou změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Porovnávat nabídky se vyplatí

Nejlepší cestou k nižšímu tarifu je pravidelné porovnávání nabídek od různých dodavatelů. Využijte k tomu náš srovnávač, kde stačí zadat pár údajů a rychle zjistíte, jestli neplatíte zbytečně moc. Nedávné události, kdy svou činnost ukončilo několik alternativních dodavatelů, sice vyvolaly jisté pochyby, ve skutečnosti ale není čeho se bát. Na trhu stále zůstává mnoho společností, které i náročné období energetické krize v pořádku přečkaly a mohou pro vás být spolehlivým partnerem.

Pokud daného dodavatele příliš dobře neznáte, zjistěte si o něm několik důležitých informací. Zajímat by vás měl počet odběratelů elektřiny nebo plynu, dále to, jak dlouho působí na trhu, nebo co na něj říkají stávající či bývalí zákazníci. Stačí si zadat název dodavatele do vyhledávače a jistě objevíte řadu diskuzí a hodnocení, které stojí za to projít.

Ohlídejte si detaily nové smlouvy

Novou smlouvu si dobře přečtěte a přesvědčte se, že neobsahuje žádné nejasnosti. Nezapomeňte si někam poznamenat, na jak dlouho smlouvu uzavíráte, abyste včas začali řešit konec fixace. Zkontrolujte si také, jaký postup zvolí dodavatel po vypršení smlouvy, tedy jestli přistoupí k automatické prolongaci, případně za jakou cenu vám pak bude energie dodávat.

Kromě toho je třeba správně provést i samotnou změnu, aby na sebe dodávky energií plynule navázaly. Zase to není vůbec nic složitého. Vždy se provádí finální samoodečet, jehož výsledky byste měli nahlásit třem subjektům – původnímu dodavateli, novému dodavateli a distributorovi uvedenému ve smlouvě. Je lepší si elektroměr či plynoměr vyfotit, abyste měli jeho stav dobře zdokumentovaný. S jednotlivými subjekty komunikujte nejlépe písemně, abyste si vše mohli uložit a mít k dispozici pro pozdější kontrolu. Když si všechny náležitosti ohlídáte – nebo jejich řešení svěříte odborníkovi –, nemusíte se ničeho bát.

NačítámNačítám