Kalkulátor.cz | 1. 3. 2024

Obáváte se změny dodavatele? Možná tak úplně zbytečně přicházíte o vyšší desítky tisíc

Sazby energií v posledních dvou letech strmě rostly a mnoha domácnostem výrazně zasáhly do rozpočtu. Letos už je situace lepší, přesto řada spotřebitelů platí víc, než skutečně musí. Zcela zbytečně se totiž bojí změny dodavatele, která by jim pomohla ušetřit mnohdy i desítky tisíc ročně.

V posledních dvou letech se ceny energií staly velkým tématem a mnozí z nás řešili, jak co nejefektivněji ušetřit. Kromě omezení spotřeby se samozřejmě nabízelo – a stále nabízí – i vyhledání výhodnější nabídky od konkurenčního dodavatele. Rozdíly v jednotlivých nabídkách jsou často vysoké. Přesto nakonec řada domácností zůstává „věrná“ svým stávajícím dodavatelům. I za cenu mnohem vyšších vyúčtování. Je to i váš případ? Pojďme se na celou problematiku podívat důkladněji.

Proč se lidé tolik bojí změny dodavatele?

Důvodem je většinou nedostatek informací a také obavy z možných komplikací. Lidé mají strach, že přechod jinam bude složitý a zdlouhavý, dojde k přerušení dodávek nebo že si vyberou nespolehlivého dodavatele. Krach Bohemia Energy a několika dalších dodavatelů tyto obavy ještě upevnil. Většinou jsou ale úplně zbytečné. Celý proces je jednoduchý a každý měsíc jím projdou tisíce domácností. Navíc se můžete obrátit na specialistu, který vás všemi kroky provede a z vaší strany bude stačit jeden podpis na nové smlouvě.

Chcete levnější energie?

Využijte náš srovnávač a vyberte si výhodnější nabídku. S následnou změnou dodavatele vám rádi pomůžeme.

Strach ze změny dodavatele se může prodražit

Vysoké tarify a nevýhodně nastavené smlouvy mohou pro domácnost znamenat desítky tisíc korun, které ročně zaplatí úplně zbytečně. Rozdíly mezi nejvyššími a nejnižšími tarify elektřiny dnes dělají klidně i 2.000 Kč za MWh. To znamená, že i domácnost s velmi malou spotřebou kolem 3 MWh, zaplatí ročně navíc až 6.000 Kč, u dvouleté smlouvy to pak bude 12.000 Kč. A to se bavíme skutečně jen o domácnosti s minimální spotřebou. Pokud se elektřinou ohřívá i voda, pak se roční spotřeba pohybuje kolem 8 MWh. To už je v případě dvouleté smlouvy rozdíl 32.000 Kč. Odběratelé, kteří pak elektřinou i topí, ročně spotřebují kolem 20 MWh. To je za dva roky neuvěřitelných 80.000 Kč, které by změnou dodavatele mohli ušetřit.

„Vždyť jsem u nich už dvacet let, tak proč bych to teď měnil?“

To je věta, kterou slýcháme poměrně často. Hlavním důvodem, proč klidně i po dvaceti letech měnit, je právě spočítaná úspora. Tady máme jeden příklad z praxe, který hovoří za vše. Pan Petr má větší dům, provozuje také bazén a vířivku. Jeho roční spotřeba je nadprůměrně vysoká, pohybuje se kolem 30 MWh. Dodavatel, u kterého je už 25 let, mu teď poslal dopis s novými zálohami vyčíslenými na 17.500 Kč měsíčně. Ročně to dělá těžko uvěřitelných 210.000 Kč. Změnou dodavatele by přitom mohl ušetřit téměř 50.000 Kč za rok, tedy 100.000 Kč za celé trvání jeho dvouleté smlouvy. To už je částka, kterou pan Petr nemohl ignorovat a rozhodl se pro změnu dodavatele.

Nejčastějším důvodem, proč lidé roky zůstávají u stejného dodavatele, je právě velmi nízké povědomí o tom, kolik by reálně mohli ušetřit. Mají zkrátka pocit, že je to všude stejné a nemá smysl to dál řešit. Když si to ale hodí do kalkulačky, často se diví, o kolik korun úplně zbytečně přeplácejí. Změna dodavatele je přitom jednodušší, než si myslíte. V Česku takový krok ročně provede asi 400.000 odběrných míst. Přidejte se k nim i vy a ušetřete. Začněte tím, že si porovnáte nabídky, abyste zjistili, jak na tom jste. Dalšími kroky i změnou dodavatele už vás rádi provedeme my.

NačítámNačítám