Kalkulátor.cz | 9. 1. 2024

Změna dodavatele energií a problémy s fakturací

Změna dodavatele energií je pro mnoho domácností velkým strašákem. V praxi ale není čeho se obávat. Občas se sice chyby v systému objeví, lze jim ovšem poměrně snadno předejít. Stačí si ohlídat veškeré náležitosti, nahlásit stav aktuální spotřeby a všechno si pojistit pečlivou dokumentací.

S jakými problémy se můžete setkat?

Počet chyb je v porovnání s množstvím prováděných úkonů skutečně zanedbatelný, přesto k určitým komplikacím výjimečně dochází. Chybovat je přece lidské – a i tady bývá hlavním problémem selhání lidského faktoru. Změnu dodavatele a následnou fakturaci může narušit třeba špatný zápis údajů o zákazníkovi, případně nesprávné vypovězení smlouvy u stávajícího dodavatele.

Na straně dodavatele pak může dojít k neúplnému zanesení údajů do systému nebo vynechání některého z kroků důležitých pro správné nastavení procesu. V praxi se také setkáváme s chybně provedenými odečty elektroměrů nebo plynoměrů. Někdy může jít o situace, kdy úhradu požaduje duplicitně původní i nový dodavatel, jindy zkrátka nesedí stav spotřeby, což je zase třeba řešit.

Většinu problémů lze vyřešit poměrně snadno, přesto je vždy lepší jim úplně předejít. Zejména u chybných odečtů totiž mohou dodavatelé požadovat úhradu vzniklého rozdílu. A to i tehdy, když hodnota neodpovídá reálné spotřebě zákazníka.

Jak problémům předejít?

Dobrou zprávou je, že drtivé většině nesrovnalostí lze skutečně předejít. Bude vám k tomu stačit důslednost a pečlivá kontrola veškerých náležitostí.

Vyfoťte si stav elektroměru

Nejlepší pojistkou proti nesprávně zadaným údajům o spotřebě je pečlivá dokumentace aktuálního stavu. Proto si nezapomeňte vyfotit stav elektroměru nebo plynoměru ke dni změny dodavatele. Fotografie s datem je důležitou součástí samoodečtu, protože pro dodavatele i distributora je tato forma důvěryhodnější než pouhý zápis stavu.

Aktuální spotřebu nahlaste všem subjektům

Zřejmě nejdůležitějším krokem je ohlášení výsledků samoodečtu. Informaci o aktuální spotřebě je třeba zaslat oběma dodavatelům, tedy původnímu i novému, nezapomínejte však ani na distributora uvedeného ve smlouvě. V ideálním případě by mu to měl hlásit původní dodavatel, ale raději na to nespoléhejte a vše si sami pojistěte. Koneckonců jde především o vaše peníze.

Zkontrolujte si všechny zadané údaje

Ohlídejte si správnost všech údajů, které posíláte dodavatelům i distributorovi. K překlepům může dojít velmi snadno, proto každou informaci raději několikrát ověřte a kontrolujte.

Evidujte si veškerou komunikaci s dodavateli a distributorem

Snažte se udržovat komunikaci s dodavateli i distributorem v písemné formě. Pokud se na něčem domlouváte telefonicky, například prostřednictvím zákaznického centra, žádejte potvrzení do e-mailu. Žádné zprávy nemažte, mohly by se vám hodit pro pozdější kontrolu nebo nápravu vzniklých nejasností.

Zdražení energií: Hlídejte si zálohy

Plánujete změnu dodavatele energií?

Vlk Kalkulátor je srovná do latě a nabídne vám tu nejvýhodnější!

Změnou dodavatele můžete ušetřit

Pokud o změně dodavatele zatím jen uvažujete, je ten správný čas na srovnání vašeho aktuálního ceníku s konkurencí. U nás najdete přehledné nabídky více než stovky dodavatelů plynu a energií, takže rychle zjistíte, jestli neplatíte zbytečně moc. Kromě toho za vás vyřešíme i případný přechod k jinému dodavateli a ohlídáme vše potřebné.

NačítámNačítám