Freepik | 20. 3. 2024

Nabourané auto na parkovišti: Jak postupovat, ať už jste majitel vozu, nebo viník nehody?

Přišli jste k zaparkovanému autu a zjistili, že ho „zdobí“ nový škrábanec či promáčklina? Nebo jste na parkovišti sami „ťukli“ do jiného auta? Není třeba propadat panice, takové věci se bohužel stávají poměrně často. Důležité je postavit se k tomu čelem a vzniklou situaci řešit. Jak postupovat? A co dělat, pokud někdo naboural vás, ale z místa nehody ujel?

Když jste bourali vy…

Možná vás jako první napadne strčit za stěrač lísteček s kontaktem, aby se vám majitel vozu později ozval. To ale nestačí – alespoň podle zákona určitě ne. Pokud majitel není nikde poblíž ani na něj nechcete čekat, měli byste správně zavolat policii, která věc sepíše a kontaktuje majitele vozu. Škoda se následně zaplatí z vašeho povinného ručení, takže vás nečeká žádná pokuta ani nákladná oprava cizího vozu. Jiná situace nastává ve chvíli, kdy byste z místa odjeli bez ohlášení. To už by vám pokuta hrozila. I u drobných škrábanců totiž zákon hovoří o ujetí od autonehody, což se trestá pokutou ve výši až 5.000 Kč a sedmi trestnými body. Stejným způsobem by pak mohlo být vyhodnoceno i pouhé zanechání kontaktu za stěračem.

Hledáte výhodnější povinné ručení?

Ověřte si, jestli neplatíte zbytečně moc – a jestli vaše pojištění kryje vše, co potřebujete. Naše kalkulačka vám nabídne přehledné srovnání nabídek od osmi pojišťoven.

Jak postupovat, když někdo naboural vás?

Nejlepší samozřejmě je, když čestný řidič, který nehodu zavinil, sám zavolá policii nebo na vás na místě počká a dořeší s vámi kompenzaci vzniklé škody. V takovém případě si poničení nafoťte a vyplňte formulář o dopravní nehodě, na základě kterého dojde k úhradě škody z povinného ručení viníka. Pokud vás viník přímo vyhledá, k menším škodám policii nevolejte. To je třeba až u škody nad 100.000 Kč nebo v případě jakéhokoli zranění. Policii ale určitě přivolejte tehdy, když se s viníkem nemůžete dohodnout.

Horší je to samozřejmě tam, kde viník z místa nehody rovnou ujel. Tady musíme hned na úvod zmínit, že vypátrat řidiče nebude tak snadné. To ale samozřejmě neznamená, že nad tím máte mávnout rukou. Pořád lze kontaktovat policii, která si vyžádá záznamy z okolních kamer. Možná budete mít štěstí a incident bude dobře zdokumentovaný. Zkusit můžete i sílu sociálních sítí. Existuje celá řada lokálních skupin a stránek, kde třeba narazíte na svědky nehody, kteří budou vědět víc.

Ještě větší šanci na získání odškodného máte ve chvíli, kdy se nehoda stala na parkovišti označeném jako hlídané (pozor, ne každé parkoviště se závorami hlídané skutečně je). V takovém případě kontaktujte kromě policie i provozovatele parkoviště, který ručí za celou řadu škod způsobených na zaparkovaných vozidlech. Provozovateli musíte dát vědět do 15 dnů od incidentu, nejlépe písemně, protože potřebujete doklad, že hlášení skutečně proběhlo.

Nezafungovala ani jedna z výše uvedených možností? Potom se nabízí ještě jedna další. Opravu škody lze pokrýt z havarijního pojištění. Tam už ale často počítejte se spoluúčastí, kvůli které se menší škrábance nebo jiné drobnější škody přes pojišťovnu řešit spíše nevyplácí.

Jak se podobným situacím vyvarovat?

Na místě je samozřejmě maximální opatrnost, přesto se podobným situacím nikdy nelze zcela vyhnout. Své auto můžete alespoň částečně chránit pečlivějším výběrem parkovacího místa. Riziko bývá o něco nižší v odlehlejších částech parkoviště, kde na rozdíl od lukrativnějších míst nestojí tolik aut. Vyplatit se pak může i havarijní pojištění, které vám především v případě větších škod ušetří pořádný balík peněz.

NačítámNačítám