Michaela Kadlecová  | 3. 9. 2021

Na co se vztahuje havarijní pojištění?

Co se auta týká, uzavírají se na něj dva druhy pojištění, povinné ručení a havarijní pojištění. Víte, v jakém případě vás přesně kryje havarijní pojištění a proč má smysl ho uzavírat?

Živly, vandalové, zloději…

Pokud způsobíte nehodu, škoda druhé straně jde z vašeho povinného ručení. Platit ji, pokud jste například nebyli pod vlivem alkoholu, nemusíte. Co ale vaše škody na vozidle? Pokud nemáte uzavřené havarijní pojištění, musíte si je hradit z vlastních prostředků. Existuje celá řada vámi nezaviněných událostí, které mohou vozidlo poničit. Takovým typickým příkladem je vandalismus. Auto necháte stát na ulici a když se k němu vrátíte, zjistíte, že vám někdo odřel lak, nebo schválně poškrábal sklo. Pokud jste před tím neuzavřeli havarijko, musíte opravu platit sami. Vozidlo vám také může někdo ukrást, nebo vám ho mohou poškodit živly, jako vichřice, krupobití, či sníh. Další typickým nezaviněným nebezpečím pro vaše auto je střet se zvěří. Zvěř si jak je známo běhá, kde chce, povinné ručení jaksi neplatí a tudíž není viníka, z jehož konta by se vám mohla ztráta uhradit. Díky havarijnímu pojištění je možné zaplatit i tuto škodu. Havarijní pojištění navíc nabízí nejrůznější asistenční služby. Pokud vám například dojde někde na cestách benzín, stačí se ozvat na asistenční linku a během chvíle obdržíte pomoc. Dokoupit je možné si také připojištění GAP pro ochranu hodnoty majetku.

Havarijní pojištění se spoluúčastí

Havarijní pojištění má na rozdíl od povinného ručení smysl uzavřít se spoluúčastí. Díky tomu se vaše havarijní pojištění totiž výrazně zlevní. Spoluúčast se vyjadřuje v procentech. Pokud máte nulovou spoluúčast na havarijním pojištění, pak to znamená, že v případu škody získáte od pojišťovny stoprocentní částku na opravu. Pokud bude vaše spoluúčast například deset procent, pak si deset procent z celkové částky uhradíte sami. Čím vyšší je vaše spoluúčast, tím bude cena za havarijní pojištění nižší. Pokud dojde k nějaké pojistné události, je třeba ji patřičně zdokumentovat, tedy vyfotografovat, zajistit svědky, případně přizvat policii.

Chcete výhodné havarijko?

Využijte naši kalkulačku havarijního pojištění a uzavřete si ho zcela online!

Cena havarijního pojištění

Cena havarijního pojištění se dále odvíjí podle podobných kritérií, která platí u povinného ručení. Rozhoduje tedy stav a stáří vozidla, dále obsah motoru, najeté kilometry, dále bydliště toho, kdo si havarijní pojištění uzavírá a také to, zda v minulém období způsobil nějakou nehodu. Proto se uvádí také rodné číslo, díky němu je totiž možné zjistit tyto bonusy za bezeškodní průběh automaticky.



Havarijní pojištění na Kalkulator.cz

U nás na Kalkulátor.cz lze sjednat havarijní pojištění spolu s povinným ručením. Díky tomu lze získat výhodnou cenu pojištění. Postup je velmi snadný. Na kalkulačce havarijního pojištění zadáte registrační značku vašeho vozu, dále vepíšete údaje o vás a kliknete na tlačítko pro porovnání pojištění. Během chvíle získáte nabídku na výhodné pojištění, poté si stačí vybrat. Na e-mail obdržíte shrnutí a také platební údaje. Pojištění je třeba včas uhradit, aby nezaniklo. Pojištění auta zde můžete provést tedy zcela online a bez cizí pomoci.

NačítámNačítám