Kalkulátor.cz | 30. 11. 2023

Mámo, je to dobrý, vracejí nám přeplatek!

Také cítíte radost, když dostanete fakturu od dodavatele elektřiny nebo plynu a po jejím otevření zjistíte, že vám vrací přeplatek? Samozřejmě, přeplatek je lepší než nedoplatek, ale co když zdání klame a má to ještě háček?

Měsíční zálohy a vyúčtování: Jak systém funguje?

Začněme tím, že prozkoumáme, jak fungují zálohy na energie. Je to systém předplatného, kde pravidelně platíte odhadovanou částku za spotřebu energie. Zdá se to jako jednoduchý proces, ale realita může být složitější. Když si nastavíte nízké zálohy, můžete se cítit, jako byste každý měsíc ušetřili. Ale co když se na konci roku dozvíte, že máte velký nedoplatek? To může být nepříjemné překvapení. Na druhou stranu, vysoké zálohy mohou vést k nečekanému přeplatku. Toto může být v daný okamžik příjemné zjištění, ale ve skutečnosti jste celý rok poskytovali dodavateli "bezúročnou půjčku".

Jak na optimální nastavení záloh?

Vyúčtování zahrnuje náklady na spotřebovanou energii, měsíční poplatek pro dodavatele a distribuční poplatky a daně, které stanovuje Energetický regulační úřad nebo stát. Dodavatel sčítá všechny tyto hodnoty, vytvoří celkovou fakturu a odvodí z ní výši záloh na další období, které zákazník pravidelně platí. Je důležité, aby hodnota zálohy byla stanovena tak, aby konečná částka vyúčtování nebyla příliš vysoká a neohrožovala rodinný rozpočet. Naši specialisté vám pomohou analyzovat vaši spotřebu a poradí, jak efektivně nastavit zálohy tak, aby odpovídaly vaší skutečné spotřebě a cenám na trhu.

Přečtě si také: Z čeho se skládá cena elektřiny pro domácnosti?

Čekají vás těžké časy?

Nemusí. Srovnejte si nejvýhodnější dodavatele elektřiny přímo pro vás!

Ukázka z praxe

Uvažujme rodinu se dvěma dětmi v malém domku, kde používají elektřinu na běžné věci (svícení, sušička, pračka) a plyn na vytápění, ohřev vody a vaření. Protože elektřinu nevyužívají k ohřevu vody ani k vytápění, mají celkové roční náklady na elektřinu na relativně nízké úrovni. Naopak spotřeba plynu dosahuje 20 MWh ročně, protože používají plyn právě k vytápění, ohřevu vody a vaření. Cena plynu je ovlivněna vládním stropem, který činí 2.500 Kč za MWh bez DPH. Po přičtení distribučních poplatků a daní bude faktura za rok ve výši přibližně 68.000 Kč.

Představme si, že naše rodina platí zálohy 6.000 Kč měsíčně, za rok tak na zálohách zaplatí 72.000 Kč a tím pádem mají přeplatek 4.000 Kč. S pocitem “rodinko, je to dobrý, máme přeplatek” nabydou dojmu, že není třeba nic řešit.

Pokud by ale stejný domek, ta samá rodina a identická spotřeba byla počítána podle aktuálního cenového průměru, který je u plynu o 1.000 Kč nižší, byla by jejich faktura na celkem cca 44.000 Kč a přeplatek by byl ne 4.000 Kč, ale 28.000 Kč! Rodina by tedy byla určitě spokojenější, a především by si mohli snížit měsíční zálohu o 2.000 Kč. To znamená, že každý měsíc by poslali svému dodavateli o 2.000 Kč méně.

Toto je jeden úhel pohledu - platit měsíčně o 2.000 Kč méně. To důležitější však je, že by z celkovém vyúčtování zjistili, že svému dodavateli za úplně stejný objem spotřebovaného plynu zaplatili o 24.000 Kč méně. A to je daleko významější, než jak velký je přeplatek.

Přečtěte si: Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v domácnosti?

Co radí vlk Kalkulátor aneb správný postup pro efektivní správu záloh energií

Každý, kdo dostane fakturu od dodavatele energie, by měl zvážit konzultaci s nezávislým specialistou, který mu pomůže porozumět jeho konkrétní situaci. Srovnání aktuálních cen energií na nezávislém srovnávači, jako je Kalkulátor.cz, je jednoduchým způsobem, jak získat přehled. Důležité je mít správně nastavené zálohy, aby nedoplatek nebo přeplatek nebyl příliš výrazný. Je to klíčové pro to, abychom neplatili za energii více, než je nezbytné.

NačítámNačítám