Kalkulator.cz | 7. 9. 2023

Ceny energií pravděpodobně porostou, varuje expert

AKTUALIZOVÁNO 12.10.2023 | Jaká nás v příštích měsících čeká cena elektřiny? Na jedné straně někteří velcí hráči ohlašují pokles cen, na druhé straně spotřebitelům hrozí znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje. Jaká bude výsledná cena pro koncového zákazníka? Na to jsme se zeptali Lukáše Kaňoka, experta na energetiku z Kalkulátor.cz.

Někteří dodavatelé zlevňují

Na konci léta a začátkem podzimu začíná řada velkých hráčů na trhu s energiemi výrazně vylepšovat své ceníky. Snahou je nalákat před zimou nové zákazníky, zejména z řad těch, kteří budou z různých důvodů opouštět své stávající dodavatele. Zákazníky, kterých se to týká zcela jistě, můžeme rozdělit do tří skupin:

ti, co jim končí smlouva z doby před říjnem 2021, tj. před pádem Bohemia Energy
ti, co byli v režimu DPI po pádu Bohemia Energy a končí jim smlouva
ti, co mají ceny chráněné vládním stropem (cenová regulace)

Ke snížení cen naposledy sáhnul ČEZ, a to celkem výrazně, o více než 500 korun za MWh. S cenami šli ale v poslední době dolů i další dodavatelé - E.ON, innogy, Centropol, MND.

Aktuální ceny energií

Elektřina, distribuční sazba d02D, smlouva na 1 rok

ceníky k 9/2023

Dodavatel

Kč / MWh

ČEZ

4 490

E.ON

3 725

innogy

8 937

Centropol

3 958

MND

4 289

Plyn, spotřeba od 1,89 do 7,56 MWh, smlouva na 1 rok

ceníky k 9/2023

Dodavatel

Kč / MWh

ČEZ

1 990

E.ON

1 678

innogy

1 870

Centropol

1 766

MND

2 262

Topná sezóna se blíží: Připravte se na ni

Co nás čeká v zimě?

Záleží na rozmarech počasí. „Studená zima s sebou nese výrazné zvýšení poptávky po elektřině, plynu, uhlí a dalších komoditách. S tím, jak poroste poptávka, samozřejmě poroste také cena,“ upozorňuje Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz. Dodavatelé sice nakupují elektřinu i plyn dopředu, přesto by situace nejspíš vedla k tomu, že s růstem cen na burze se začne zdražovat i cena koncovým zákazníkům. A jak výrazný by růst cen mohl být?

„To bude záležet na tom, jak poroste spotřeba. Pokud začne prudce mrznout a všechny domácnosti a podniky budou muset začít intenzivně topit, bude růst cen komodit na burze pravděpodobně až skokový. Ale i kdyby se nestalo nic dramatického, růst v řádu jednotek a nebo nižších desítek procent se určitě očekávat dá. Cena elektřiny a plynu na burze se pak samozřejmě odrazí v cenících dodavatelů,“ varuje odborník energetické divize Kalkulátor.cz.

Nejste si jisti současným dodavatelem?

Najdeme vám toho nejvýhodnějšího přímo pro vás!

Jak se bránit růstu cen?

Podle Energetického regulačního úřadu a jeho zprávy z 10. října 2023 má více než 4 % domácností ceny zafixované nad vládním cenovým stropem. To znamená, že více než 350 tisíc domácností může od příštího roku čelit zdražení.

Kaňok radí, jak se mohou domácnosti výraznému nárůstu cen bránit, pokud nemáte pevnou cenu. „Pokud nemáte zafixovanou cenu na topnou sezónu, měli byste to co nejdříve napravit. Změna smlouvy na dobu neurčitou, kde většinou cena není garantovaná a může se společně s růstem cen na burze začít zvyšovat, trvá tři měsíce. Právě tyto tři měsíce jsou nejrizikovější z pohledu růstu cen. První krok je tedy fixace ceny.“

Druhým krokem může být podle Kaňoka snížení spotřeby. „To ale také potřebuje čas, snad až na výjimky jako je vypnutí ohřevu bazénu nebo vířivky. Změna elektrokotle na tepelné čerpadlo může přinést velkou úsporu spotřeby a tedy i celkové ceny za elektřinu. Zde se ale bavíme o investici v řádu desetitisíců, která je navíc náročná i časově. Je tedy určitě nutné pečlivě plánovat,“ radí.

Vládní cenové stropy: Na konci roku skončí. Co to znamená?

Poplatek za obnovitelné zdroje

Stanovit nyní byť jen přibližnou cenu za energie, jakou budou zákazníci platit v zimě, není jednoduché. Bude to záviset především na vývoji cen u dodavatelů a na tom, jaká zima nás čeká. Nevyzpytatelná je ale i situace kolem poplatku za obnovitelné zdroje (POZE), který vláda pro letošní rok domácnostem odpustila. Od příštího roku možná bude znovu platit, nikdo ale zatím neví, jaká bude jeho výše. Ve hře je i varianta, že se vrátí zpět na původní hodnotu.

„Pokud stát začne skrze distributory znovu účtovat POZE v původní verzi, každý odběratel zaplatí téměř 600 korun za každou megawatthodinu, kterou spotřebuje. Pro domácnost s malým bytem a malou spotřebou to může znamenat měsíční navýšení o pár desítek korun. Pokud však někdo topí elektřinou a má spotřebu 20 MWh, tak jen na POZE zaplatí téměř 12 tisíc korun, tedy skoro tisícovku měsíčně. Výjimkou není ani spotřeba nad 50 MWh, kde se pak bavíme o navýšení o téměř 30 tisíc korun,“ uzavírá vyhlídky Kaňok.

Závěrem

Jak se zdá, právě teď v září je nejvyšší čas pojistit si zimu alespoň fixací ceny, která vám zajistí, že bez ohledu na to, jak kruté budou mrazy, vaše cena zůstane bez překvapení. Pokud si nejste jisti svým stávajícím dodavatelem a jeho stabilitou, měli byste bez váhání ještě před zimou přejít k jinému, spolehlivějšímu dodavateli. Zároveň byste se měli připravit na to, že budete muset začít znovu platit poplatek za obnovitelné zdroje energie. Rozumnou cestou jsou úsporná opatření v domácnosti, která vám konečnou cenovku za energie mohou alespoň částečně vykompenzovat.

Spočítejte si spotřebu: Jednoduché kalkulačky, které vám ušetří tisíce

NačítámNačítám