Kalkulátor.cz | 10. 7. 2023

Víte, jak naložit s přebytečnou energií z fotovoltaiky?

AKTUALIZOVÁNO 2.8.2023 | Pokud jste i vy, stejně jako mnoho lidí v posledních letech, rozhodnuti pro instalaci fotovoltaické elektrárny, popřípadě už ji máte, dříve či později budete stát před otázkou, jak nakládat s přebytečnou energií, kterou vaše solární panely mohou často produkovat. Především ve dnech, kdy je slunce silné a spotřeba energie v domácnosti nízká, mohou fotovoltaické systémy vyprodukovat podstatně více energie, než zvládnou spotřebovat. Existují v zásadě dvě možnosti, jak s tímto přebytkem naložit – buď ji prodávat zpět do sítě, nebo ukládat pro pozdější využití.

Výkup přetoků

První možností je prodej nadbytečné energie zpět do sítě. Tomu se říká „výkup přetoků“ a znamená to, že v momentě, kdy vaše solární panely vyprodukují více energie, než je aktuálně potřeba, tato energie se vrátí zpět do veřejné elektrické sítě, aby ji mohl využít někdo jiný. Většina dodavatelů energie v České republice tento proces umožňuje a výměnou za tuto energii vám poskytne určitou finanční kompenzaci. Je to skvělá možnost pro ty, kteří chtějí maximalizovat finanční návratnost své investice do solárních panelů.

Fixní nebo spotové ceny?

Přetoky můžete prodávat buď za fixní, nebo za tzv. spotové ceny. Fixní cena znamená, že bez ohledu na okolnosti prodáte elektřinu na základě smlouvy za konkrétní částku na kWh. V případě, že si necháte energii vykupovat za spotové ceny, sice musíte sledovat vývoj trhu, abyste měli jistotu, že se vám to vyplácí, ale na druhou stranu můžete vydělat podstatně víc než v případě ceny fixní.

Ještě nemáte fotovoltaickou elektrárnu? Vlk Kalkulátor vám poradí, jak na to

Zvažujete solární elektrárnu?

Je to složitá problematika. Vlk Kalkulátor je tu ale pro vás!

Ukládání energie pro pozdější využití

Druhou možností je ukládat nadbytečnou energii pro pozdější využití. To se děje za pomoci energetických úložišť, zpravidla v podobě baterií. Tyto baterie mohou uchovávat energii lidově řečeno „na horší časy“ – například na studené noci nebo období, kdy je slunečního záření méně. Přestože pořizovací náklady na bateriový systém mohou být vyšší, může tato možnost z dlouhodobého hlediska přinést úspory tím, že minimalizuje potřebu nakupovat energii od dodavatele.

Jak se rozhodnout?

Při výběru mezi těmito dvěma možnostmi je třeba zvážit několik faktorů. Mezi ně patří například míra využití energie v domácnosti, finanční situace a plány, předpokládaná návratnost investice, geografická poloha a klimatické podmínky, ale i stávající regulace či politika v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Je také třeba vzít v úvahu pořizovací a provozní náklady příslušného řešení. V každém případě je to vždy individuální a to, co může být výhodné pro jednu rodinu, by jiná naopak neocenila.

Chcete šetřit ještě víc? Zvažte také tepelné čerpadlo

Pozor na překážky

Pozor, pokud máte solární elektrárnu s výkonem vyšším než 50 kW, musíte mít licenci, která vám prodej energie zpět do sítě umožní. K tomu byste navíc měli mít živnostenské oprávnění a příjmy z prodeje přetoků regulérně danit. Ještě loni to bylo dokonce 10 kW a navíc platilo, že jste mohli přebytky prodávat jen tomu poskytovateli, který byl zároveň vaším dodavatelem. Nyní mohou klienti odebírat i prodávat separátně, což je velká výhoda, protože ceny za výkup přebytků se celkem značně liší napříč celým trhem.

AKTUALIZOVÁNO: Řada odborníků radí snažit se přebytky ideálně negenerovat. Je to podle nich finančně nejvýhodnější. Když veškerou energii spotřebujete v místě odběru a případné zbytky uložíte do vlastní baterie, nebudete muset platit relativně vysoké distribuční a další poplatky. Vypadá to, že bychom se také mohli v nejbližších měsících dočkat tzv. komunitní energetiky. To znamená, že budete moci nespotřebovanou energii vzít a darovat či prodat někomu dalšímu.

Závěrem

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv možnost, obě varianty představují smysluplné způsoby, jak využít přebytečnou energii ze solárních panelů. Klíčem je pochopit, jaké jsou vaše individuální potřeby a okolnosti, na základě kterých potom můžete učinit finální rozhodnutí. Pokud si stále nejste jisti, nejefektivnější variantou pro vás možná bude oslovit specialistu na fotovoltaické elektrárny, popř. vašeho poskytovatele solárních panelů, který vám může v tomto ohledu dobře poradit a ušetřit tak další tisíce korun ročně.

NačítámNačítám