Kalkulátor.cz | 22. 5. 2023

Proč si (ne)půjčovat na dovolenou

Podle průzkumu společnosti Ipsos z roku 2022 si na dovolenou půjčí jen každý dvacátý Čech. To je vlastně dobrá zpráva, protože dopřát si drahý výlet, i když na něj zrovna nemáme, je zbytečně velký luxus. Úvěry na dovolenou se však pohybují nejčastěji v nižších částkách do 10 tisíc korun, což jsou peníze, které by snad pro nikoho neměly být likvidační ani v případě výpadku příjmů. Takže jak to tedy je, půjčit nebo nepůjčit?

Dlouhodobou půjčku nikdy

Brát si na dovolenou půjčku, kterou budete splácet několik let, je zkrátka a jednoduše hloupost. Jestliže nečekáte v nejbližších měsících znatelné navýšení vašich příjmů, znamenalo by to, že si za rok budete chtít na výlet k moři půjčit znovu. Mohli byste tak jednou zdánlivě nevinnou půjčkou spustit řetězovou reakci, která povede k velkému a zbytečnému zadlužení.

Krátkodobé půjčky mohou být v nouzi řešením

Samozřejmě se může stát, že se zaměstnavatel opozdí s výplatou a vy potřebujete zaplatit například zálohu za dovolenou. To je případ, kdy si můžete vzít mikropůjčku, abyste zálohu splatili a půjčku pak obratem vrátíte, až vám dorazí peníze. Když už si tedy na dovolenou půjčku brát musíte, dbejte na to, aby se jednalo o nízkou částku a spočítejte si, že úvěr zvládnete splatit ideálně do několika měsíců, nejlépe hned do příští výplaty.

Víte, jak si vybrat nebankovní půjčku? Přečtěte si u nás!

Přece jenom chcete půjčku?

Srovnejte si ty nejvýhodnější s Kalkulátor.cz!

Pozor na úroky!

Na co si ale zejména v případě mikropůjček musíte dát pozor jsou úroky. Protože právní řád nijak zásadně neomezuje poskytovatele půjček s velmi vysokými úroky, může se stát, že ve finále přeplatíte mnohem víc, než by vám bylo kvůli jedné dovolené milé. Výjimkou nejsou ani RPSN ve stovkách procent, stejně tak zejména nebankovní instituce penalizují neadekvátně vysokou částkou každé zpoždění splátky. Proto se ujistěte, že přesně víte, kolik máte zaplatit na úrocích, ale také že budete schopni úvěr doplatit včas.

Vlk Kalkulátor radí
Vlk Kalkulátor radí



Pozor na cestovní kanceláře

Buďte také opatrní, pokud narazíte na možnost čerpat spotřebitelský úvěr přímo u cestovních kanceláří. I když se může na oko zdát jejich propagovaný úrok výhodný, cestovky často „dotlačí“ klienta nejprve k podpisu smlouvy o koupi zájezdu a až následně s ním vyřizují konkrétní podmínky úvěru, takže by se mohlo snadno stát, že nakonec dostanete nevyhovující podmínky k půjčce, kterou už si ale kvůli podpisu smlouvy musíte vzít.

Nezapomeňte na celkové důsledky

Nejlepší je na vysněnou dovolenou si našetřit, než se zadlužovat. Pokud máte potomky, chápeme, že jim chcete udělat hezké léto, ale nezapomínejte, že jim svým jednáním jdete velkým vzorem. Zadlužovat se kvůli tak banální věci jako je dovolená by mohlo mít negativní vliv na jejich finanční gramotnost v budoucím dospělém životě.

Scoring: Co to je a jak ho vylepšit

Dovolená za minimum

Než poběžíte do banky pro peníze na tu krásnou dovolenou, zkuste promyslet, jestli byste si nemohli užít rodinný čas i takzvaně „lowcost“, tedy za levno. Pokud nemáte peníze na all inclusive v Egyptě, zkuste třeba zažít s rodinou nějaké jiné dobrodružství. Můžete jezdit stopem po republice, objíždět vlakem přírodní rezervace po Česku, které rozhodně stojí za návštěvu. Někdy takový improvizovaný výlet může přinést mnohem intenzivnější zážitky, než „válení se“ na pláži.