Michaela Bartošová | 11. 4. 2023

Napětí na světových finančních trzích! Můžou krachovat i české banky?

Posledních několik týdnů jsme svědky napjaté situace na bankovních trzích. V Americe zkrachovaly tři středně velké banky a do velkých problémů se dostala také švýcarská Credit Suisse. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a došlo k propadu amerických i evropských akcií. Máme se bát o své peníze i my?

Podle odborníků krach českých bank určitě nehrozí. Situace na bankovním trhu je dlouhodobě stabilní, banky jsou kapitálově dobře vybavené a podle České národní banky (ČNB) v takzvaně v dobré kondici.

Pomůžeme vám s výběrem půjčky

Poradíme vám, kde si můžete nejvýhodnější půjčit peníze. Stačí vyplnit pár základních údajů a my vám ukážeme nabídky přímo pro vás.

Krachu českých bank se nemusíme obávat

Tuzemské banky nemají podle odborníků žádné vazby na ty americké, v případě švýcarské Credit Suisse pouze minimální. Přijímají převážně vklady od českých vkladatelů a půjčují opět jen Čechům. Neexistuje tady také velké mezinárodní propojení a banky nepůsobí ve větším objemu v zahraničí. Proto se nemusíme bát, že mohou české banky začít krachovat.

Nepřehlédněte: Jak si vybrat nebankovní půjčku

České banky patří do mezinárodních skupin

Ačkoliv tuzemské bankovní domy patří z velké části do velkých mezinárodních skupin, díky regulacím, které byly přijaty po krizi v roce 2008, se nemusíme bát velkého vlivu ze strany zahraničních matek. Hospodaření mezi matkami a českými bankami je totiž oddělené. ČNB navíc přísně dohlíží na hospodaření českých společností a nastavuje limity pro angažovanost mezi nimi a mateřskými bankami.

Přečtěte si: Prodraží se vám předčasné splacení hypotéky? 

Můžeme očekávat scénář z roku 2008?

Podle odborníku se stejná situace, jako byla v letech 2008 a 2009, nebude opakovat. Díky tomu, že se regulace bankovnictví během let zpřísnila, mají v dnešní době banky vyšší kapitálové i likviditní požadavky. Nedochází také k tak riskantním obchodům, při kterých ztrácely velké množství kapitálu.

Poradíme vám: Co dělat, když máte problém se splátkami půjček?