Michaela Kadlecová  | 10. 3. 2023

Jak si vybrat nebankovní půjčku?

Máte nečekaný výdaj a vaše úspory a příjmy na něj nestačí? Pokud víte, že tento výdaj dokážete budoucím výdělkem pokrýt, můžete si na něj půjčit. Správné zásady velí zažádat o půjčku banku, u které máte vedený váš bankovní účet. Pravidla bank jsou ale přísná a tak se někteří žadatelé musí obrátit na nebankovní instituci. Jak vybírat nebankovní půjčku?

Nebankovní půjčka nemusí rozhodně znamenat půjčku nebezpečnou. Poskytovatelů půjček je mnoho a velmi významně se od sebe liší. Proto je důležité pečlivě prověřit každou společnost, u které plánujete si půjčit, a zkontrolovat její reputaci a důvěryhodnost. Některé nebankovní společnosti mohou mít vysoké úrokové sazby a skryté poplatky, což může vést k nadměrným finančním zátěžím pro klienty. Proto je důležité pečlivě pročíst všechny podmínky a smlouvy a zvážit celkové náklady na půjčku. Některé nebankovní společnosti mohou být také nelegitimní a nabízet podvodné půjčky, takže je důležité být obezřetný a vyhnout se společnostem s podezřelou reputací. Důležité je také pečlivě zvažovat, zda si půjčku opravdu potřebujete a zda budete schopni ji splácet včas. Pokud nebudete moci splácet půjčku včas, může to vést k vysokým sankcím a finančním problémům.

Chcete pomoct s výběrem půjčky?

Díky naší kalkulačce půjček si můžete vybrat z půjček, které poskytují jen prověření bankovní i nebankovní společnosti.

1. Nikdy neplaťte předem

I mezi poskytovateli půjček je plno podvodníků, kterým ani tak nejde o to, aby žadateli půjčili peníze a pak za tuto půjčku inkasovali úrok jako odměnu. Ne, tito podvodníci chtějí žadatele o půjčku zcela ožebračit a uvést v omyl. Každý poskytovatel půjčky, který vyžaduje po žadateli peníze dopředu, je nesolidní a sleduje jen své nekalé zájmy. Poskytovateli půjčky máte platit jen a pouze předem dohodnuté splátky, jakékoliv jiné poplatky jsou nepřípustné.

2. Prověřte celkové náklady

To, kolik za poskytnutí úvěru zaplatíte, nevyplývá pouze z hodnoty úroku, který vám nebankovní instituce poskytne. Spíše než jen na výši úroku by se měl žadatel o půjčku orientovat na hodnotu RPSN. Tento ukazatel zohledňuje veškeré poplatky, které se při žádosti o půjčku hradí a věrněji vypovídají o tom, kolik bude půjčka doopravdy stát. Zjistěte, zda jsou s půjčkou spojeny nějaké další poplatky, jako například poplatek za sjednání půjčky nebo poplatek za předčasné splacení. Zvažte, zda jsou tyto poplatky přiměřené a zda jsou zahrnuty v celkové ceně půjčky.

3. Prověřte poskytovatele

V první řadě si zjistěte, jaké jsou různé možnosti nebankovních půjček, které jsou k dispozici. Můžete si prohlédnout webové stránky různých poskytovatelů, abyste získali přehled o nabídce a podmínkách. Je důležité zjistit, zda je poskytovatel půjčky spolehlivý a důvěryhodný. Zvažte, zda je poskytovatel regulován státními orgány, má-li dobré reference od jiných zákazníků a zda má dlouhodobou historii na trhu. Neomezujte se jen na jednu nebankovní společnost. Porovnejte nabídky více společností a zvažte, která nabídka je pro Vás nejvýhodnější. Přečtěte si recenze a hodnocení jiných zákazníků, kteří již využili služby daného poskytovatele. Toto vám může poskytnout užitečné informace o kvalitě služeb a spokojenosti.

4. Prověřte podmínky splácení

Zajímejte se o podmínky splácení, jako jsou lhůty splatnosti a minimální a maximální splátky. Zvažte, zda jsou tyto podmínky pro vás vhodné a zda jsou v souladu s vašimi finančními možnostmi. Zkontrolujte, zda je splácení půjčky flexibilní a zda můžete splácet půjčku v několika splátkách.

Jak poznáte podvodnou společnost?

Některé společnosti mají k seriozním poskytovatelům půjček velmi daleko. Existuje několik varovných signálů, podle kterých poznáte, že by se mohlo o takovou společnost jednat.

Neexistuje fyzická adresa: Pokud nebankovní společnost nemá uvedenu fyzickou adresu na svých webových stránkách nebo v jiných materiálech, může to být varovný signál.
Neexistuje oficiální registrace: Každá společnost by měla být oficiálně registrována u příslušných úřadů. Pokud společnost nemá žádnou oficiální registraci nebo má nejasný právní status, může to být varovný signál.
Vyžaduje předplatné nebo zálohu
Vysoké poplatky
Nevyžaduje důkazy o příjmu: Seriózní nebankovní společnosti obvykle vyžadují důkazy o příjmu a schopnosti splácet půjčku. Pokud společnost nevyžaduje tyto dokumenty, může to být podezřelé.
Nejednoznačné podmínky a smlouvy.
Žádost o citlivé informace.
NačítámNačítám