Michaela Kadlecová  | 29. 6. 2022

Soláry na panelákách mají šanci. Díky novelizaci budou mít levnější elektřinu

Ceny elektřiny stoupají a každý z nás je motivován k úsporám. Ti, kdo vlastní rodinný dům, mají možnost ušetřit na elektřině díky solárním panelům a vlastní výrobě elektřiny. O tuto možnost jsou obyvatelé bytových domů zatím ochuzeni, a to z legislativních důvodů. Energetický regulační úřad nyní připravuje novelizaci vyhlášky, díky které by se měly od nového roku bytovým domům zásadně změnit podmínky.

Neplatíte moc za elektřinu?

Zjistěte, zda byste přechodem k jinému dodavateli elektřiny nemohli ušetřit.

Budoucnost patří komunitní energetice

Co se budoucnosti energetiky týká, měla by se orientovat čím dál více na obnovitelné zdroje a na více lokálních decentralizovaných zdrojů. Stále více elektřiny by se mělo spotřebovat tam, kde se vyrobí. Právě to je i princip komunitní energetiky, která funguje na bázi sdílení vyrobené elektřiny. Členové komunity elektřinu vyrábějí a rozdělují si ji, platí pouze náklady na výrobu elektřiny. Jde tedy o ekologický a ekonomický projekt, který šetří přírodu, ale také peníze všech zúčastněných. „Prohlubující se energetická krize bohužel jen tak neskončí, a lidé to budou čím dál silněji pociťovat na svých peněženkách. Pro mnoho z nich, především pro vlastníky domů a bytů, může zapojení do komunitních energetických projektů s důrazem na obnovitelné zdroje představovat účinnou kompenzaci těchto nákladů,” uvedl Tomáš Jungwirth, spolupracovník Centra pro dopravu a energetiku.

Nepřehlédněte: Komunitní energetika – cesta k soběstačnosti pro bytové domy

Solární elektrárna na střeše

Bytové domy mohly doposud instalovat solární panely na střechy pouze za účelem výroby elektřiny, která sloužila pro provoz společných prostor. Díky vyrobené elektřině ze slunce tedy mohly jezdit výtahy, mohlo ji odebírat společné osvětlení, nebo se takto mohla ohřívat voda. Doposud ale není možné, aby tuto elektřinu mohly odebírat jednotlivé domácnosti a využívat ke své spotřebě, a to z důvodu legislativních překážek. Pokud se solární panely instalují na rodinný dům, nemají problém být připojeni do klasické distribuční sítě a pomocí elektřiny od dodavatele případně řešit nedostatek elektřiny, či prodejem nadbytek vyrobené elektřiny. U bytových domů je situace složitější. Zatímco rodinný dům je z pohledu distributora jedno odběrné místo, v bytových domech je odběrných míst hned několik. Solární elektrárna vyrábí elektřinu podle toho, jak svítí slunce, zatímco skutečné potřeby obyvatel domu mohou být jiné. Proto je třeba počítat také s dodávkami z distribuční sítě. Pro distributora je třeba sloučit všechna odběrná místa do jednoho a ty pak dále rozúčtovat po svém. Model Energetického regulačního úřadu počítá s tím, že každý byt bude i nadále samostatné odběrné místo, pro které si můžete svobodně vybrat svého dodavatele. Zároveň ale vzniknou podružná odběrná místa, kde se budou toky elektřiny rozpočítávat na všechny účastníky.

Přečtěte si: Polovina domácností má problémy s placením za elektřinu a plyn

Chytré měření pomůže

Na provozovateli solární elektrárny bude, aby dohlížel na spravedlivé sdílení elektřiny, dále na rozúčtování nákladů na výrobu elektřiny. K tomu mu může dopomoci moderní technologie na bázi Internetu věcí, která umožňuje měření v reálném čase. Distributoři budou montovat tzv. chytré elektroměry až od roku 2024, již nyní je možné distributora požádat o tzv. průběhové měření, které je zpoplatněné. Na trhu je již nyní řada sond, které umožňují sledovat spotřebu elektřiny v reálném čase.

Přečtěte si: Jak ohlídat spotřebu elektřiny? Pomůže Internet věcí

Soláry na střechu i ve společenství vlastníků

Každý, kdo absolvoval schůzi společenství vlastníků, dobře ví, jak je těžké se zde na něčem dohodnout. Proto by se měl změnit způsob souhlasu s instalací solárních panelů, pro který již nebude třeba sto procent hlasů. V současné době je souhlas pro takový záměr upravovaný stanovami každého společenství vlastníků. Ti, co se nebudou chtít společného projektu účastnit, by ale neměli být do ničeho nuceni. I nadále budou moci odebírat elektřinu z distribuční sítě a svůj podíl někomu jinému například pronajmou. „Připravována je změna vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou, kterou má v gesci ERÚ, by měla v druhém pololetí vstoupit do legislativního procesu. Souhlas účastníků je však pouze dílčí součástí úprav, které mají primárně umožnit sdílení elektřiny vyrobené ze společného zdroje v rámci bytových domů,“ prohlásil Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Jiný způsob zajištění fotovoltaiky pro bytové domy nabízejí Domy sobě, které sloučí všechny uživatele pod jeden tarif, a nabídnou tak i výhodnější jednotkovou cenu. Služba má současně řešení i pro komplikace s hlasováním v rámci SVJ. Partnerská aplikace eVlastníci ho totiž zorganizuje online. Zrovna ohledně fotovoltaiky je navíc možné hlasovat zdarma. Přečtěte si detaily tady.

NačítámNačítám