Michaela Kadlecová  | 28. 1. 2023

Máte problém se splátkami půjček? Co dělat?

Současná doba je patrně nejtěžší v období samostatné České republiky. Mnozí, kteří splácejí půjčky, se dostávají do problémů a hrozí, že nastartují dluhovou spirálu a nebudou moci své dluhy hradit. Jak neskončit v exekuci a dostát svým závazkům i v této náročné době?

Potřebujete si půjčit?

Využijte naši kalkulačku půjček, díky které si půjčky srovnáte na jednom místě.

Těžší splátky úvěrů

Mnozí klienti bank, kteří si vzali u banky úvěr, zjišťují, že splácet půjčky a úvěry je pro ně stále těžší. Inflace je stále vysoká a rostou ceny základních životních potřeb, potravin, energií, ti, kdo splácejí hypotéku a skončila jim fixace, pocítí velmi silně nárůst úroků z úvěru. Pro ty, jejichž příjem doposavad jakž takž pokrýval jejich potřeby, se může stát splátka půjčky nemožná. Toho si všímají i banky, které si ve skutečnosti nepřejí, aby jejich klient padl a posléze z něj museli závazky vymáhat dokonce exekucí. Daleko výhodnější je, pokud klient zůstane finančně stabilní. Proto se banky rozhodly svým klientům pomáhat a usilují o to, aby si jejich klienti zachovali finanční zdraví.

Přečtěte si: Jak si půjčovat chytře? Nepůjčujte si na zbytečnosti

Výchova k finančnímu zdraví

Banky spustily edukační programy, které mají klienty vzdělávat a působit na to, aby uvažovali o svých výdají a příjmech střízlivě. Například Česká spořitelna ve svém internetbankingu George zobrazuje jednoduché tipy na zachování finančního zdraví, jako je tip na to, aby klient počkal tři dny a poté se znovu zeptal, zda si opravdu chce něco zakoupit. Také bankéři České spořitelny mají za úkol klienty vzdělávat, jejich finanční hodnocení má zobrazit i to, pokud finanční zdraví klienta zlepší. Další banky připravily weby, které mají informovat o tom, jak se nepropadnout do dluhů.

Nepřehlédněte: Jakou mají Češi finanční gramotnost?

Komunikujte

Banky nabádají klienty, aby se neváhali včas ozvat, pokud pocítí, že na splácení nemají. Pokud klient pocítí tuto nouzi, je nejhorší možnost mlčet a přestat splácet. Banky radí vždy, aby klient o své situaci přemýšlel a dopředu předvídal, k čemu může dojít. Pokud zjistí, že na splácení nemá, nebo pokud dojde k neočekávané události, jako je například situace, kdy klient přijde o práci a vypadne mu příjem, je vhodné okamžite kontaktovat banku, která se v takovém případě považuje za partnera dlužníka. Je důležité kontaktovat banku ještě dříve, než se dlužník dostane do prodlení, tedy dříve, než měla být splátka dluhu odeslaná.

Sloučení půjček a odložení splátek

Banka situaci klienta posoudí, zváží jeho příjmy a nutné výdaje a může navrhnout řešení. To může spočívat například ve sloučení půjček, díky kterému lze ušetřit, nebo v odložení splátek. Banky právě nyní nabízejí výhodné programy pro stávající klienty, kdy lze například o refinancování půjček zažádat zdarma.

NačítámNačítám